Anar a la navegació principal
Cap on va la causa del 3%? Un empresari, clau en la suposada trama de corrupció de CDC
Façana de l'Audiència Nacional
A judici

Misèries a sala

La puntualitat no sempre és la norma. Tampoc a la justícia. O encara menys a la justícia; no ho sé. Hora de començar el judici: les deu del matí. A les onze, el secretari judicial encara camina amunt i avall

La puntualitat no sempre és la norma. Tampoc a la justícia. O encara menys a la justícia; no ho sé.
Hora de començar el judici: les deu del matí. A les onze, el secretari judicial encara camina amunt i avall. Les cinc o sis persones que hi volen assistir de públic es resignen, no arriba el crit d'"audiència pública!".
El Tribunal no espera Chahmout, l'únic dels deu acusats que està en rebel·lia, és obvi que a ell no l'esperen. Sospiten que encara és a l'Iraq o que ha anat a Síria. A l'abril del 2014 va agafar un vol de Barcelona a Düsserdolf. I d'allí va volar a Istanbul. Sembla que hauria complert el seu objectiu: integrar-se a l'organització terrorista Estat Islàmic. Així consta a la qualificació que va presentar la fiscalia amb la investigació que van fer els Mossos d'Esquadra. El primer bitllet d'avió, el de Barcelona a Alemanya, sospiten que li va pagar Zamzami.

Zamzami
Qui és Zamzami, un home a qui el Tribunal no ha volgut deixar amb indefensió? Més endavant, us n'explicaré els detalls. És un acusat per qui la fiscalia demana 19 anys de presó. El judici no comença perquè fa falta l'advocat de Zamzami, Juan Manuel Medina. Li han trucat. Algun altre advocat refereix que el company de professió no sabia que començava el judici, que creia que era al febrer, que trigarà a arribar, que havia quedat amb un client a dos quarts de dotze i quan acabi es desplaçà cap a l'Audiència Nacional. Ha d'atendre un altre client, no el Zamzami; amb el Zamzami no sé si s'han vist mai. No sé si l'ha anat a veure mai a la presó.
La porta de la sala continua oberta, els advocats surten a respirar. Bigoti molt poblat i corbatí: Marcos Garcia Montes. Va defensar Santiago Mainar (l'home que va matar l'alcalde de Fago). Una personalitat difícil de defensar, la de Santiago Mainar; segons va semblar durant el judici.
Ep! Entren. Moviments a la sala un altre cop. Ja ha passat tot el matí. S'han traslladat vuit presos per assistir a la vista. Als vuit que hi ha en presó preventiva, hi sumem el que està en rebel·lia, també el menor que ja ha estat condemnat i el noi pèl-roig que hi ha donant voltes, esperant. El resultat són els onze detinguts pels Mossos d'Esquadra a l'abril del 2015. Detencions per integració i col·laboració en organització terrorista. Algun també pel delicte de desplaçament a zona de conflicte controlada per organització terrorista.
"Fe profunda, preparació perfecta i treball continuat", hi consta en un butlletí manuscrit de Fraternidad Islámica. Grupo para la predicación del Yihad, on també s'explica que l'islam és la solució, però el seu islam, el que professa Corán, Verdad y Yihad.

Objectiu: comissaria de Mossos, Parlament de Catalunya i Hotel Arts
L'autor del manuscrit, d'este i d'altres, és -segons els Mossos i la Fiscalia- Antonio Sáez Martínez, perruquer de professió a Barberà del Vallès. El jutgen perquè els investigadors sospiten que, juntament amb Zamzami i amb Hazem, encapçalava la cèl·lula terrorista Fraternidad Islámica. Reclutaven gent disposada a allistar-se a Estat Islàmic i també disposada a atemptar a Catalunya: la comissaria dels Mossos de Plaça Espanya de Barcelona, l'Hotel Arts i el Parlament de Catalunya eren tres dels objectius que s'havien proposat.
És la una i s'inicia el judici. L'advocat de Zamzami ja ha arribat. La magistrada li dona la paraula. Es disculpa, explica que li va arribar la causa el 15 de gener i que en llegir que el judici començava el dia 22 va fer-se la idea que era al febrer. I no. Els gairebé 9.000 folis, dividits en 32 volums, era perquè se'ls llegís, estudiés i en preparés l'estratègia en només una setmana. Torna a disculpar-se i exposa que no s'ho ha pogut mirar i que això pot generar indefensió en el seu client. Demana una setmana.
Zamzami tenia un altre advocat, Benet Salellas. Salellas va comunicar a l'Audiència Nacional que renunciava a la causa el 26 de desembre. Va facilitar les seues dades per si el nou advocat volia posar-s'hi amb contacte. Fins el 12 de gener l'Audiència no va assignar el cas a Juan Manuel Medina. Al bufet on treballa, Pluslegal Abogados, expliquen que no se'ls va notificar fins el dia 15, quan la llei -en causes complexes- determina que el lletrat ha de tenir, com a mínim, deu dies de temps fins que comenci el judici. No s'ha reunit amb el client. No es coneixen. No ha tingut temps.

El torn d'ofici
La magistrada dona el torn als altres advocats, tots coincideixen que són partidaris que se li donin els dies que ha sol·licitat per poder-se preparar la causa. Alguns són, com ell, advocats del torn d'ofici. Es queixen del núvol on el sistema judicial hi ha penjat la causa, que han tingut problemes per accedir-hi. A sala, surten les misèries de la justícia. Un advocat exposa que creu que el judici s'hauria de reprendre dimecres, que ell ha hagut d'anul·lar tot el que tenia esta setmana i això inclou canviar altres judicis i que no es pot permetre fer el mateix la setmana vinent. I afegeix que s'ha passat el cap de setmana treballant esta causa.També és d'ofici.
La magistrada es pronuncia: el judici començarà el dilluns dia 29. Oh, no us he explicat els detalls de Zamzami. Un altre dia, el mateix dia que hi afegiré altres circumstàncies que no han arribat a judici, temes policials.
Anar al contingut

A judici

Este blog no dicta sentències, tot i que segueix els judicis i tafaneja pels jutjats. Entra a la presó a conversar amb funcionaris i interns. A judici posa de manifest els indicis de criminalitat en homicidis o assassinats, o també en casos de corrupció, i els analitza amb el mateix compromís i respecte que un jurat popular valora les proves. No deixa passar la violència de gènere, ni tampoc les desaparicions d'àmbit criminal, en què l'autora és pionera i especialista. Però també posa de relleu els detalls que passen desapercebuts en l'actualitat. És el còctel del periodisme criminològic, que remena sumaris, observa els entorns i rellegeix atestats policials alhora que fulleja les lleis i les normes; és el blog de la periodista de TV3 Fàtima Llambrich.

Cerca posts del blog
Últims posts