Anar a la navegació principal
Captura de pantalla de l'agent immobiliari Ramon Franch assegut mentre declara a l'Audiència de Tarragona el 26 de juny del 2019. (Horitzo…
Captura de pantalla de l'agent immobiliari Ramon Franch assegut mentre declara a l'Audiència de Tarragona el 26 de juny del 2019. (Horitzontal)
A judici

Els Pallaresos, un altre cas de desaparició d'àmbit criminal: homicidi

L'agent immobiliari de Tarragona, Ramón Franch, culpable d'homicidi El jurat popular ha emès veredicte de culpabilitat, serà la base de la sentència que ha de redactar el magistrat

L'agent immobiliari de Tarragona, Ramón Franch, culpable d'homicidi
El jurat popular ha emès veredicte de culpabilitat, serà la base de la sentència que ha de redactar el magistrat. La fiscalia demana 15 anys de presó per a Ramón Franch, per haver matat Carme Gallart.



Veredicte: culpable. El jurat popular considera l'agent immobiliari de Tarragona Ramón Franch, culpable d'haver matat Carme Gallart, una veïna dels Pallaresos que l'havia denunciat per estafa.
No hi ha hagut unanimitat en el veredicte, el consideren culpable 7 dels 9 membres. El jurat va estar un dia i mig deliberant, tenien una trentena de preguntes per respondre.

En què han fonamentat la culpabilitat?

Pels investigadors de la Unitat Central de Persones Desaparegudes (UCPD) dels Mossos d'Esquadra, que han resolt el cas, el mòbil del crim és econòmic. La víctima havia denunciat l'agressor per estafa i ja hi havia data de judici en què la fiscalia demanava uns sis anys de presó per a Ramón Franch i una indemnització d'un milió i mig d'euros. El jurat ha tingut en compte això com també l'informe dels mossos on aporten una sèrie d'indicis per demostrar que Carme Gallart, tot i que no se n'ha trobat el cos, és morta. I també ha tingut molt de pes en el veredicte de culpabilitat els informes de la UCPD sobre la telefonia que són la base de la investigació que han fet. També ha estat decisiu que en un cotxe que Ramón Franch va demanar a una amistat perquè l'hi deixés, tot i que l'hi va tornar molt net, els mossos hi van trobar restes d'adn de la víctima en una zona recòndita al costat del maleter. Quan l'acusat va saber que s'havia trobat adn de la víctima al cotxe va escriure, des de la presó, una carta a la propietària del vehicle. Pretenia influir en la declaració de la testimoni i suggerir-li com havia d'explicar a la justícia que havia anat a parar l'adn de la Carme Gallart allà. La carta la va fer arribar a la testimoni a través d'uns advocats. I esta coartada se li ha girat en contra. Com també ha estat un revés l'informe que van fer uns pèrits contractats per la defensa de Ramón Franch, per rebatre la investigació dels Mossos d'Esquadra. Textualment, el jurat popular ha dit que els pèrits no tenien credibilitat i han detallat els errors que creuen que van cometre.
El jurat també és contrari que es concedeixi a l'acusat una suspensió de la pena o que sol·liciti indult.

La defensa recorrerà la sentència
La defensa de Ramón Franch ha explicat a TV3 que consideren que no hi ha prova per condemnar-lo i creuen que si en lloc d'haver-lo jutjat un tribunal del jurat ho hagués fet un tribunal professional, n'hauria sortit innocent. Quan hi hagi sentència, presentaran recurs.
La fiscalia demana quinze anys de presó per homicidi, com que no s'ha trobat el cadàver de la víctima, ja des del començament del judici que ha tipificat els fets com a homicidi i no pas com a assassinat, que comportaria una pena de presó superior. I que és necessari saber les circumstàncies en què l'autor mata a la víctima. En els casos en què es troba el cadàver, l'escena del crim i l'autòpsia del cos pot aportar informació per saber aspectes relacionats amb el moment de l'agressió, com l'arma utilitzada.

Desaparicions d'àmbit criminal
Esta investigació comença quan la família de Carme Gallart presenta una denúncia per desaparició, però els investigadors s'adonen que no era voluntària, per això el cas l'investiga la Unitat Central de Persones Desaparegudes, especialistes en desaparicions d'àmbit criminal, és la terminologia que han creat per referir-se als casos que tenen una aparença inicial de desaparició però que en realitat són homicidis.
En la majoria de les investigacions que han resolt, les víctimes són dones i els agressors, homes, i tots dos tenien un vincle. Tant és el vincle que 9 de 13 investigacions s'emmarquen en la violència de gènere.
El primer cas que va investigar esta unitat especialitzada va ser també als Pallaresos, en què Ramón Laso va ser condemnat per haver matat la parella i el cunyat; tampoc se n'han trobat els cossos.
 
Anar al contingut

A judici

Este blog no dicta sentències, tot i que segueix els judicis i tafaneja pels jutjats. Entra a la presó a conversar amb funcionaris i interns. A judici posa de manifest els indicis de criminalitat en homicidis o assassinats, o també en casos de corrupció, i els analitza amb el mateix compromís i respecte que un jurat popular valora les proves. No deixa passar la violència de gènere, ni tampoc les desaparicions d'àmbit criminal, en què l'autora és pionera i especialista. Però també posa de relleu els detalls que passen desapercebuts en l'actualitat. És el còctel del periodisme criminològic, que remena sumaris, observa els entorns i rellegeix atestats policials alhora que fulleja les lleis i les normes; és el blog de la periodista de TV3 Fàtima Llambrich.

Cerca posts del blog
Últims posts