UNA NIT AL LICEU

Aquest dissabte, l'òpera "Khovantxina" a "Una nit al Liceu"

Dissabte, "Una nit al Liceu" presenta l'òpera "Khovantxina", de Mussorgski. Un drama musical nacional en cinc actes que situa l'acció a Moscou, l'any 1682, després de la mort del tsar Fiódor.

"Una nit al Liceu" emet dissabte l'òpera "Khovantxina", de Modest Mussorgski.

Aquesta òpera, "drama musical nacional en cinc actes", amb llibret del mateix compositor basat en la documentació històrica preparada pel seu amic Vladímir Stasov, va ser estrenada per un grup d'amateurs el 1886 a l'Auditori de Kononov (Sant Petersburg), cinc anys després de la mort de Mussorgski. El 1911 va tenir lloc l'estrena oficial als teatres imperials en la versió de Nikolai Rimski-Kórsakov, que ha estat la representada habitualment fins a l'època recent. La nova versió de Dimitri Xostakóvitx es va estrenar el 1960 al Teatre Kirov de Leningrad.

L'acció se situa a Moscou, l'any 1682, després de la mort del tsar Fiódor. Exerceix el poder la seva germana gran, la regent Sofia, en nom del seu germà Ivan IV, feble d'esperit, i del seu germanastre Pere I, el futur Pere el Gran, que aleshores tenia deu anys. Va ser una època tèrbola, propícia a les lluites internes i a les conspiracions, tal com mostra l'obra de Mussorgski. De fet, Pere I no va governar realment fins a partir del 1689, quan va fer entrar Sofia en un convent. Ivan V va conservar de manera gairebé nominal la seva condició de cotsar fins que va morir, l'any 1696.

Direcció d'escena:
Stein Winge

Escenografia:
Chloe Obolensky

Vestuari:
Claudie Gastine

Il·luminació:
Davy Cunningham

Coreografia:
Inger-Johanne Rütter

Coproducció:
Gran Teatre del Liceu, Royal de La Monnaie (Brussel·les)

Direcció musical:
Michael Boder

Intèrprets:
Ivan Khovanski - Vladímir Ognovenko
Andrej Khovanski - Vladímir Galouzine
Vassili Golitzin - Robert Brubaker
Shakloviti - Nikolai Putilin
Dossifei - Vladímir Vaneev
Marfa - Elena Zaremba
Emma - Natalija Timchenko
Escriba - Graham Clark
Varsonoviev - Pavel Kudinov
Kuzka - Francisco Vas
Streshnev - Mihail Vekua
Strelyets 1 - Dimitar Darlev
Strelyets 2 - Pavel Kudinov
Confidant de Golitsyn - Josep Ruiz
Anar al contingut