Alex Brendemühl, a la pel·lícula "L'ofrena", de Ventura Durall.
Del 26 de setembre al 3 d'octubre

Vuit produccions amb la participació de TV3, estrenes a la selecció oficial del FIC-CAT

Deu cintes amb la coproducció o la participació de Televisió de Catalunya formen part de la selecció oficial del Festival Internacional de Cinema Català, que es farà entre el 26 de setembre i el 3 d'octubre a Roda de Berà.

"La dona il·legal", de Ramon Térmens; "L'ofrena", de Ventura Durall; "La mort de Guillem", de Carlos Marques-Marcet, i "Tocats pel foc", de Santi Lapeira, són les quatre pel·lícules amb la participació de TV3 que s'estrenaran durant el 13è Festival Internacional de Cinema Català. En aquesta edició, també es projectaran "La innocència", de Lucía Alemany, i "Cordes", de José Luis Montesinos, totes dues amb la participació de la cadena, després d'haver-se estrenat a les sales de cinema.

"Catalunya Nord, la llengua enyorada", d'Eugeni Casanova i David Valls; "Ernest Lluch, lliure i atrevit", de Josep Morell i Jordi Vilar; "Generació Kibbutz", d'Albert Abril, i "Raimon Panikkar, entre Orient i Occident", de Carlota Casas, són els documentals amb participació de TV3 que també s'estrenaran durant el FIC-CAT 2020.

El Festival Internacional de Cinema en Català treballa per poder celebrar la 13a edició de manera presencial entre el 26 de setembre i el 3 d'octubre a Roda de Berà, aplicant totes les mesures i protocols vigents en aquell moment. Tot i l'ajornament de la cita d'aquest any a causa de la Covid-19, el FIC-CAT manté el seu propòsit de reactivar la cultura, incentivar la indústria audiovisual del país i donar visibilitat al cinema que es produeix en català. En aquest sentit, aposta per un certamen presencial i, a la pantalla que s'instal·larà al Casino Municipal, es projectaran 8 llargmetratges, 6 documentals, 22 curtmetratges, 11 videoclips i 18 treballs de centres educatius.

La selecció oficial, amb 65 produccions que es podran veure durant els vuit dies de certamen, es pot consultar al web fic-cat.cat. En una edició amb més estrenes que mai, destaquen els llargmetratges "La dona il·legal" i "L'ofrena", amb la participació de TV3, i els telefilms "La mort de Guillem" i "Tocats pel foc", coproduïts per Televisió de Catalunya. Pel que fa als documentals, durant el festival s'estrenaran les coproduccions "Catalunya Nord, la llengua enyorada" i "Ernest Lluch, lliure i atrevit", i les cintes amb la participació de la cadena "Generació Kibbutz" i "Raimon Panikkar, entre Orient i Occident". A més, es podran veure dues pel·lícules amb participació de TV3 que ja s'han estrenat, "La innocència" i "Cordes".

"La dona il·legal", dirigida per Ramon Térmens, és una producció de Segarra Films i Mimesis Film, amb la participació de TV3. Es tracta d'un drama social, amb la presó Model com a escenari, que en aquesta pel·lícula es converteix en un CIE de Lleida. Els protagonistes són un advocat d'immigració i una dona nigeriana atrapada en una xarxa de prostitució, que s'uneixen per lluitar contra la corrupció del sistema de deportació de l'estat espanyol. Els actors principals són Daniel Faraldo, Isak Férriz i Yolanda Sey.

"L'ofrena", amb la direcció de Ventura Durall, està produïda per Nanouk Films, Fasten Films, SUICAfilms i Bord Cadre Films, amb la producció associada de TV3. En aquest drama, després de més de vint anys sense veure's, el Jan (Alex Brendemühl) i la Violeta (Anna Alarcón) es retroben per primera vegada en un bar sota l'atenta mirada de la Rita (Verónica Echegui), la responsable d'haver provocat la situació.

"La mort de Guillem", de Carlos Marques-Marcet, és una producció de Lastor Media, SUICAfilms i Som*Batabat Produccions, en coproducció amb TV3 i À Punt Media. És un telefilm que s'endinsa en la història del dol dels pares de Guillem Agulló, un jove antifeixista i independentista assassinat per un grup d'ultradreta a Castelló, l'any 1993. Destrossats, el Guillem i la Carme lluitaran perquè no es manipuli la mort del seu fill, en un camí ple d'obstacles, amenaces i d'una guerra bruta mediàtica que estarà a punt de destrossar la família, que aprèn a viure fent el dol per la mort d'un fill mentre lluita per la seva memòria.

"Tocats pel foc", de Santi Lapeira, és una producció d'Impulsafilm en coproducció amb TV3. El telefilm, basat en la novel·la homònima de Manuel de Pedrolo, té com a intèrprets Sergi Cervera, Mireia Oriol, Belén Fabra, Jordi Cadellans i Nil Cardoner. Se situa a finals dels anys cinquanta en una barraca de la perifèria de Barcelona, on arriba un jove activista clandestí i misteriós que durant uns dies conviurà amb la família. Entre converses davant del foc, trastornarà la seva vida quotidiana i posarà en qüestió pilars que fins llavors semblaven inamovibles.

"Catalunya Nord, la llengua enyorada", d'Eugeni Casanova i David Valls, és un documental coproduït per Televisió de Catalunya que mostra, a través de les poques persones que tenen el català com a llengua nadiua, com en molt pocs anys la Catalunya Nord va deixar de fer-la servir com a llengua habitual i la va substituir pel francès. I, a més, van passar a considerar-la una llengua de segona, de pagesos, i van decidir oblidar-la. Què va propiciar tota aquesta disglòssia a favor del francès? Quins eren els càstigs que rebia la gent que parlava català? Fins a quin punt va ser un fet natural aquest canvi?

"Ernest Lluch, lliure i atrevit", de Josep Morell i Jordi Vilar, és un documental coproduït per TV3 que pretén fer un viatge personal i íntim a la figura política de Lluch de la mà d'amics, companys, periodistes i familiars que el van conèixer. Agitador del pensament i home polièdric amb una gran capacitat d'enlluernar amb noves idees, va ser una de les persones que va ajudar a posar els fonaments per fer d'Espanya un país modern amb la implementació de la sanitat pública universal i gratuïta. Mentre intentava construir ponts d'entesa a Euskadi, va ser assassinat pel comando Barcelona l'any 2000.

"Generació Kibbutz", d'Albert Abril, és un documental amb la participació de TV3 que parla del kibbutz a l'antiga colònia britànica de la Síria Otomana, el Protectorat Britànic de Palestina. Joves d'arreu del món anaven als kibbutz israelians a viure la seva aventura iniciàtica a la recerca del model comunal, tan de moda en aquella època, i a viure una experiència de socialisme real. D'altres, com molts catalans, s'emmirallaven en el retrobament amb un estat independent recent constituït com el que desitjaven per al seu propi país. I d'altres eren joves catalans jueus, enviats per la família a conèixer l'Israel modern i el tradicional, i a estar en contacte amb el model de vida dels seus ancestres.

"Raimon Panikkar, entre Orient i Occident", de Carlota Casas, és un documental amb la participació de TV3, que redescobreix la figura de Raimon Panikkar, el pensador català més reconegut internacionalment en el camp del diàleg intercultural i interreligiós. La cinta recorre els llocs més importants del seu trajecte vital (Espanya, Itàlia, l'Índia i els EUA) de la mà de les persones que el van conèixer bé i acaba  descobrint el caràcter complex d'un home que va triar viure lliure i en plenitud fins al final.

"La innocència", de Lucía Alemany, explica la història personal de la directora de la pel·lícula, que torna al poble on va néixer per explicar les seves vivències a través de la protagonista: la Lis, una adolescent que somia convertir-se en artista de circ i sortir del seu poble, tot i que sap que per aconseguir-ho haurà de lluitar durament amb els seus pares. Protagonitzada per Carmen Arrufat, Laia Marull, Sergi López i Joel Bosqued, "La innocència" està produïda per Turanga Films, Un Capricho de Producciones, Lagarto Films i À Punt Mèdia, amb el suport de TV3, l'IVC, l'ICEC, TVE, Movistar+, À Punt i The Screen (la incubadora de l'ECAM).

"Cordes", amb direcció de José Luis Montesinos, és un thriller claustrofòbic sobre una jove tetraplègica incomunicada en una masia amb un gos ensinistrat per ajudar-la, però qui hauria de ser el seu millor amic ha contret una malaltia estranya i es converteix en el seu pitjor enemic. Protagonitzada pels actors Paula del Río i Miguel Ángel Jenner, és una producció de Bastian Films, Gaia Audiovisuals i Subete al tren AIE, en coproducció amb Numintec, que compta amb la col·laboració de l'ICAA i l'IVC, i la participació de TV3 i À Punt Mèdia.

El jurat del FIC-CAT, format per diversos professionals de la indústria, decidirà les obres guanyadores, que es donaran a conèixer durant la gala de cloenda del certamen, prevista per al dissabte 3 d'octubre. El concurs té les categories de llargmetratge, curtmetratge, documental, videoclip i treballs realitzats per centres educatius. Totes les produccions opten al Premi del Jurat en la seva corresponent modalitat, al Premi al Millor Muntatge, al Premi Nova Crítica i al Premi del Públic. A més, algunes opten al Premi a la Millor Producció de les Comarques Tarragonines.

 

tv3.cat/ficcioicinema

tv3.cat/documentals

 

Anar al contingut