Diumenge, a les 22.05

"Tocats per l'herència", la importància de deixar-ho tot lligat abans de morir, a "30 minuts"

Diumenge, 24 de març, a les 22.05, "30 minuts" estrena "Tocats per l'herència", una producció pròpia que mostra els problemes amb què moltes persones es troben a l'hora de rebre una herència. També parla de la importància de fer testament i deixar clares les voluntats abans de morir. Així mateix, compta amb el testimoni d'experts que analitzen les diverses modalitats de testament que es poden fer.

Rebre o deixar en herència són tràmits que gairebé tothom ha d'afrontar en algun moment de la vida. En una societat que viu sovint d'esquena a la mort, planificar la successió pot ser un exercici incòmode.

A Catalunya es calcula que una quarta part de les persones moren sense haver fet testament. Planificar i deixar unes instruccions clares sobre què volem que passi després de morts pot evitar conflictes familiars i despeses inesperades.  

El testament és l'eina bàsica per planificar les herències. 

José Alberto Marín, degà del Col·legi Notarial de Catalunya: "Hi hagi poc o molt, en el moment de l'herència surten totes les emocions familiars. Un testament clar, una disposició d'última voluntat contundent, és importantíssima per mantenir la pau familiar". 

Toni Bosch, notari: "Quan una persona mor sense testament, el seu patrimoni va al lloc més insospitat, perquè amb la llei es procura de posar a tothom un hereu, perquè els patrimonis no poden quedar buits. Poden passar coses raríssimes, com per exemple que hereti un nebot teu que no has vist en tota la vida".

El dret civil català preveu figures successòries per ajustar el redactat dels testaments a les situacions personals i familiars més diverses.

Meritxell Gabarró, advocada especialista en successions: "La societat pateix canvis constantment. El dret català de successions s'adapta molt ràpidament a aquests canvis. A Catalunya, per exemple, les parelles de fet estan totalment equiparades al matrimoni en matèria de drets successoris. El Codi Civil espanyol, en canvi, ni les menciona". 

Al reportatge, diferents testimonis ens expliquen les seves vivències en relació amb una herència. Els nous models de família, amb segones núpcies i fills d'anteriors relacions, l'envelliment de la població i l'augment de patrimonis hipotecats fan encara més necessària una bona planificació successòria.  

Loly Romero va estar a punt de perdre la casa que tenia en propietat amb el seu segon marit, quan ell va morir de manera inesperada: "Em penedeixo de no haver parlat del tema amb ell. De vegades sembla un tema tabú, el de les herències. Aconsello a tothom que faci testament. Sobretot en segones núpcies i amb fills, és imprescindible, perquè, encara que tinguis una bona relació, la vida fa moltes voltes".   

Meritxell Berneda va trigar més de dos anys a tancar els tràmits d'acceptació d'herència del seu pare, per disputes en el repartiment d'un negoci familiar: "Des de la meva experiència personal, cal planificar. Haver viscut aquesta situació tan dolorosa em va canviar com a persona".  

El Robert va haver de renunciar a l'herència dels seus pares pels deutes d'un germà. Avui l'edifici familiar està ocupat. "Cada vegada que passo per davant de la casa em fa molta ràbia que una cosa que podia haver heretat, ara no la tinc i l'estan ocupant unes altres persones".

 En última instància, les herències sense testament o procedents de renúncies acaben en mans de la Generalitat, que està obligada per llei a destinar-les a finalitats socials. 

El reportatge inclou les explicacions de diferents experts en successions, amb exemples concrets d'instruments cada cop més utilitzats en els testaments, com ara els marmessors, el fideïcomís de residu o els pactes successoris. 

Reflexionen, a més, sobre qüestions a debat, com la reforma que actualment prepara el Parlament per ampliar els supòsits que permeten desheretar fills o l'afebliment de la llegítima.

Fitxa tècnica:

Un reportatge de Lorena Garcia i Francesc Pou 
Imatge i muntatge: Pere Salvadó 
Producció: Sílvia Sáiz 

#Herències3Cat

tv3.cat/30minuts 

 

Anar al contingut