Thais Blanco (Sica), la nova pel·lícula de Carla Subirana
Thais Blanco (Sica), la nova pel·lícula de Carla Subirana

"Sica", de Carla Subirana i amb participació de TV3, seleccionada a la Berlinale

"Sica", dirigida per Carla Subirana, formarà part de la Secció Generation a la propera Berlinale, que tindrà lloc del 16 al 26 de febrer del 2023. El primer llargmetratge de ficció de Carla Subirana és un "coming-of-age" que explica la recerca que porta a terme una noia de 14 anys, obsessionada que el mar retorni el cos del seu pare després d'un naufragi.

El film està protagonitzat per la jove Thais García Blanco a qui acompanyen Núria Prims ("Incerta glòria"), els també debutants Marco Antonio Florido Añón, Maria Villaverde Ameijeiras i Lois Soaxe ("Los lunes al sol").   

"Sica" s'ha rodat a la Costa da Morte, a Galícia, on, segons detalla Subirana, "els corrents marins són mortals. S'han documentat més de 600 naufragis en aquesta zona, una de les costes més perilloses del món. La fúria del mar la converteix en una sepultura gegant i, segons les llegendes expliquen, les ànimes dels mariners poden sentir-se per les esquerdes de la terra. Sica busca obsessivament la veu del seu pare en un gran forat, la Furna das Grallas".  

En paraules de la directora: "La natura és l'altra protagonista a ‘Sica'. El vent, el mar, les onades… mostren el seu propi estat anímic, amb el temperament únic que té l'oceà en aquesta costa. Els personatges es mostren petits envers la seva immensitat, i porucs davant l'arribada de l'huracà Ofelia, que al mateix temps és l'únic capaç de retornar l'harmonia a la vida de la Sica. Com diu en Suso el Caçatempestes, Ofelia és la mare de totes les tempestes, però només ens està avisant: després d'ella en vindran més, i diferents de les d'abans. ‘Sica' és un crit d'auxili davant la crisi climàtica."  

SOBRE CARLA SUBIRANA 

Carla Subirana és directora, guionista i professora de cinema a la Facultat de Comunicació de Blanquerna i de màsters a diverses universitats.  

El seu cinema transita entre el documental i la ficció, com demostra la seva òpera prima, "Nadar" (2008), una pel·lícula autobiogràfica sobre la memòria històrica i personal. La pel·lícula s'ha projectat en diversos festivals internacionals i és objecte d'estudi a universitats com Harvard, UMass i Cardiff, entre d'altres.  

La seva segona pel·lícula, "Volar" (2012), es va estrenar al SEFF. Va ser nominada als Premis Gaudí i va aconseguir la fita històrica de ser el primer documental rodat en una acadèmia militar espanyola.  

"Kanimambo" (2012), que va obtenir la Menció Especial del Jurat al Festival de Màlaga, i "Atma", (2016) amb la ballarina Núria Guiu, constitueixen la seva primera incursió tant en el curtmetratge com en la ficció. Atma va rebre el Premi Nacional de Dansa al Fiver del 2017.  

Subirana ha avaluat projectes per Proimágenes Colombia, ha fet de jurat a diversos festivals nacionals i internacionals, i ha participat com a avaluadora a la Comissió de Curtmetratges de l'ICEC (2018). També ha dirigit i escrit documentals per a TVE, TV3 i BTV. Subirana ha impartit recentment tallers de creativitat per a estudiants de cinema a la UDK - University of the Arts in Berlín i a la University of Massachusets Amherst, entre d'altres.  

La figura de la dona és central al seu treball com a cineasta. Per això, Subirana ha participat en múltiples taules rodones sobre cinema i gènere, i és sòcia fundadora de l'associació "Dones visuals", que treballa per tal d'aconseguir la paritat a la indústria cinematogràfica. El 2018 va dissenyar i dirigir el programa Acció Viver per a dones cineastes, acompanyant llargmetratges cinematogràfics i documentals des del guió fins a la direcció o la producció. 

SINOPSI 

La Sica (14) està obsessionada que el mar torni el cos del seu pare després d'un naufragi a la Costa da Morte, Galícia. Mentre recorre els penya-segats, coneix en Suso (15), el Caçatempestes, un noi estrany com ella que espera l'arribada d'Ofèlia, la mare de totes les tempestes. Sica investiga les circumstàncies de l'accident i s'endinsa en un viatge de descobriment dolorós. Als seus ulls, el poble mariner, on ella ha crescut, marcat per la brutalitat del seu oceà i el creixent desequilibri de la natura, no tornarà a ser mai el mateix. 

"Sica" és una producció d'Alba Sotorra, Miramemira, Zuzú Cinema, Amorambre Films i Filmmarket Fund. Compta, a més, amb el suport de l'ICEC - Generalitat de Catalunya, AGADIC - Xunta de Galícia, l'ICAA - Ministeri de Cultura, TVE, CRTVG, TV3 i Creative Europe MEDIA Program. 

Anar al contingut