"El cas Loveparade", de Dominik Wessely
"El cas Loveparade", de Dominik Wessely
DIMARTS, A LES 22.05

"Sense ficció" estrena "El cas Loveparade" i "Què va passar a Los Rodeos?"

Demà, a les 22.05, "Sense ficció" estrenarà "El cas Loveparade", un relat periodístic del macrojudici per la mort de 21 persones per culpa d'una allau humana al festival de música Love Parade de Duisburg l'any 2010. El relat es fa a través de l'experiència dels pares d'una de les víctimes: Clara Zapater Caminal.

Tot seguit, a les 23.15, s'estrenarà "Què va passar a Los Rodeos?", sobre l'accident aeri amb més nombre de víctimes mortals de la història de l'aviació, 583. Va passar el 27 de març del 1977 a l'aeroport de Los Rodeos, a Tenerife.

"El cas Loveparade"

El popular Festival Love Parade de música dance i electrònica va néixer a Berlín el 1989 com una celebració contracultural que, amb els anys, es va convertir en un negoci colossal que es disputaven diverses ciutats.

L'edició del juliol del 2010 es va fer en una vella estació de mercaderies de Duisburg, a la regió del Ruhr, a Alemanya. Va reunir 250.000 persones d'arreu del món i va acabar en desastre. De sobte, es va produir un atac de pànic entre el públic que va desencadenar una allau humana. Hi van morir 21 persones i hi va haver 500 ferits. Entre les víctimes hi havia Clara Zapater Caminal i Marta Acosta Mendoza, dues estudiats universitàries catalanes.

"El cas Loveparade", que compta amb les imatges gravades aquella tarda del videodiari d'un supervivent, narra el que va succeir aquell fatídic dia i descriu el llarg procés judicial del cas, donant veu als protagonistes de la història: jutge, advocats, fiscals, testimonis, acusats, tècnics i periodistes.

L'anàlisi rigorosa de com i per què es va produir la tragèdia s'entrellaça amb la història personal dels pares de la Clara Zapater Caminal, el Paco i la Núria, que s'instal·len a Düsseldorf per seguir el judici. Testimonis inèdits ens permeten seguir-los en la seva lluita per obtenir la justícia que la seva filla i les altres víctimes es mereixen.

Les famílies de les víctimes no entenen com va poder passar un desastre com aquest en un país europeu. En Paco i la Núria estan segurs que la mort de la seva filla va ser culpa de la mala organització de l'esdeveniment. Els familiars busquen respostes en un procés judicial que s'allarga gairebé deu anys. Què va passar? Qui n'és responsable? Polítics, policies i un gran empresari estan en el punt de mira.

El documental, dirigit per Dominik Wessely, competeix per set nominacions en la pròxima edició dels Premis Gaudí de l'Acadèmia del Cinema Català: direcció, guió, direcció de producció, muntatge, música original, fotografia i so.

Festivals

In-Edit, Festival Internacional de Cine Documental Musical, 2020

Fitxa tècnica

Direcció: Dominik Wessely
Guió: Antje Boehmert
Direcció de fotografia: Knut Schmitz, Till Vielrose i Lara Vilanova
Muntatge: Marcel Ozan Riedel i Georgia Wyss
Música original: Jesús Díaz (Music In Silence), María Díaz i Paloma Peñarrubia
Direcció d'art: Marcel Ozan Riedel
Ajudant de direcció: Carmel Fuhg
Producció executiva WDR: Christiane Hinz
Producció executiva TVC: Jordi Ambròs
Producció executiva Docdays: Antje Boehmert
Producció executiva Arpa Films: Eva Fontanals
Direcció de continguts TVC: Montse Armengou
Producció arxiu: Birgit Kwiatkowski
Producció delegada TVC: Daniel Barea
2020

"El cas Loveparade" és una producció de Docdays Productions i Arpa Films en coproducció amb WDR, en associació amb Arte, en col·laboració amb Televisó de Catalunya, amb el suport de Film und Medien Stiftung NRW i el finançament del Ministeri de Cultura i Esport (ICAA) i de l'Institut Català d'Empreses Culturals (ICEC).

"Què va passar a Los Rodeos?"

El 27 de març del 1977, a les 17.00, dos avions jumbo, un de la companyia holandesa KLM procedent d'­Amsterdam, i l'altre de la Pan Am procedent de Nova York, van xocar a l'única pista d'enlairament del tranquil aeroport de Los Rodeos, a Tenerife (actualment Tenerife Nord). El resultat van ser 583 persones mortes, el pitjor sinistre del transport aeri de la història.

A causa d'­una amenaça de bomba a l'aeroport de Las Palmas de Gran Canaria, el més gran de l'­arxipèlag canari, aquell dia desenes de vols són desviats cap a l'aeroport de Los Rodeos, que és petit i aviat queda saturat. Hi ha tants avions estacionats al carrer de rodada, que els controladors donen instruccions a les tripulacions que han de sortir per situar-se en posició en la pista d'­enlairament. Entre els avions que s'han d'enlairar, hi ha els dos Boeings 747. La visibilitat és mínima a causa de la boira.

En el moment en què es reobre l'­aeroport de Gran Canària, els dos avions jumbo, carregats de combustible, demanen permís per enlairar-se. I quan el KLM 4805 accelera, xoca contra el Pan Am 1736, que encara rodava per la mateixa pista en direcció oposada. Han passat 44 anys de la tragèdia i aquella col·lisió a gran velocitat continua encara avui sent l'accident aeri més mortífer de la història. Sembla que el culpable de la tragèdia va ser un dels pilots, però, a mesura que els investigadors analitzaven les proves, la catàstrofe de Tenerife es tornava cada vegada més complexa.

"Què va passar a Los Rodeos?" porta els espectadors a les cabines dels dos avions accidentats i a la torre de control de l'aeroport i reconstrueix minuciosament els instants previs a l'­accident, l'­accident i la posterior investigació, amb el testimoni directe de Robert Bragg, primer oficial del vol Boeing de la Pan Am i un dels 61 supervivents de la catàstrofe.

Pocs accidents aeris han comportat tants canvis significatius. De la investigació de la col·lisió de Tenerife se'n van derivar moltes recomanacions.

Fitxa tècnica

Producció executiva: Alex Bystram
Producció: Kim Bondi
Producció de la sèrie: Alix Macdonald i Martin Pupp
Sèrie creada per Andre Barro i Bernard Vaillot
Direcció: Timothy Wolochatiuk
Guió: Alex Bystram
Direcció de fotografia: James Griffith i Mark Caswell
Muntatge: Mark Holtze
Música original: Anthony Rozankovic
Efectes visuals digitals: PIX RAY VFX
2016

"Què va passar a Los Rodeos?" ("Disaster at Tenerife") és un capítol de la sèrie "Mayday Air Disaster", una producció de Cineflix Inc. Production, en associació amb National Geographic Channels, Canal D i Discovery Canada.

tv3.cat/senseficcio
facebook.com/senseficcio

twitter.com/senseficcio

Anar al contingut