El reporter Raül Gallego gravant imatges davant els membres de la Jihad Islàmica de Palestina a Jenín
Raül Gallego, durant el rodatge de "Dins la Jihad Islàmica i l'alternativa a les armes", de "Punt de no retorn" (3Cat)

Raül Gallego Abellán i els seus documentals de "Punt de no retorn", guardonats als Pictures of the Year International

El jurat dels prestigiosos premis POY 2024 ha atorgat el Documentary Storyteller of the Year al periodista, el primer premi Documentary News Reporting video a "El sacrifici del front d'Ucraïna" i ha reconegut "Dins la Jihad Palestina i l'alternativa a les armes" com a finalista de la mateixa categoria

Els ‘short docs' de la sèrie documental de Raül Gallego Abellán per a 3Cat "Punt de no retorn" s'han endut aquest cap de setmana dos premis POY 2024, un dels guardons internacionals més prestigiosos de l'audiovisual periodístic. Gallego ha estat reconegut amb el Documentary Storyteller of the Year, i "El sacrifici del front d'Ucraïna" ha guanyat el Documentary News Reporting vídeo, categoria en què també ha estat finalista un altre documental de "Punt de no retorn" "Dins la Jihad Palestina i l'alternativa a les armes".  

"Punt de no retorn" està narrada només amb la veu dels protagonistes que ja han vist afectat el seu dia a dia per aquesta nova realitat en transformació. Com s'adapten, com resisteixen o com eviten situacions relacionades amb l'emergència climàtica, noves guerres i aliances geoestratègiques, crisi econòmica i de valors democràtics, populismes, radicalització, noves tecnologies o la irrupció de la intel·ligència artificial??

Una sèrie de Raül Gallego Abellán?  

Nominat als Emmy Internacional i un dels periodistes més premiats de la seva generació, Raül Gallego Abellán ha estat pioner en la producció de notícies i documentals per a les xarxes socials.?  

Gallego va començar la seva carrera al programa "Gran angular" de TVE i als serveis informatius de TV3. Des del gener del 2003, va treballar a la corresponsalia de TV3 a Jerusalem com a videoperiodista, des d'on va cobrir la Guerra de l'Iraq i la segona intifada fins al final de la segona Intifada, el 2005.??  

El setembre del 2005, va començar a treballar per The Associated Press, a l'oficina central de l'Àsia, a Bangkok, on durant nou anys va viatjar per tot el món cobrint guerres i conflictes, desastres naturals, revolucions, cops militars o protestes socials.??  

Com a videoperiodista i documentalista independent, ha col·laborat també amb The Washington Post, The Intercept, South China Morning Post, HBO...?  

També ha dirigit els seus propis documentals i la seva pròpia sèrie de "short docs", creada per a Al-Jazeera English, "Fly on the Wall". Aquesta ha recollit premis arreu del món, entre els quals dos Webby Awards i una nominació als Emmy Internacionals.? ?

"El sacrifici del front d'Ucraïna"

Per saber el que realment passa al front, aquest episodi de "Punt de no retorn" dona veu a soldats, paramèdics i veterans que han sobreviscut a la guerra amb ferides que els duraran tota la vida. També segueix els oficials encarregats d'entregar personalment notificacions de defunció de soldats morts en combat, i ensenya com un grup de voluntaris arrisquen les seves vides, sota bombardeig constant, per recuperar els cossos sense vida de soldats russos i ucraïnesos.

Ens trobem en un punt sense retorn en el qual l'alt cost humà i el sacrifici al front estan afectant la moral dels soldats i el possible resultat d'aquesta guerra?

"Dins la Jihad Palestina i l'alternativa a les armes"

"Punt de no retorn" ha tingut accés exclusiu als militants més buscats per les forces de seguretat d'Israel: les brigades Al-Quds de la Jihad Islàmica del camp de refugiats de Jenin.

Una nova generació de palestins, molt joves i inexperts, s'enfronten a les implacables forces de seguretat d'Israel. Quina és la realitat d'aquests joves i per què han decidit optar per agafar una arma en una lluita tan desigual contra un exèrcit que els està buscant, detenint i, en la majoria dels casos, eliminant.

Però, malgrat la nova espiral de violència i el govern de més extrema dreta de la història d'Israel, entre palestins i israelians encara hi ha persones que busquen també una alternativa a les armes.

Estem en un punt de no retorn del conflicte d'Israel i Palestina?

 

3cat/punt-de-no-retorn/  

Anar al contingut