"Primer, no fer mal" va guanyar el Gran Premi The Best of the Best CIRCOM 2022
dilluns, a les 22.40

"Primer, no fer mal", detectar les víctimes invisibles, a "60 minuts"

El dilluns 20 de març, a les 22.40, "60 minuts" estrena "Primer, no fer mal". Segons dades del Consell d'Europa, una de cada cinc criatures és víctima de violència sexual, d'una manera o altra. Els abusos sexuals les marcaran per tota la vida, però poden passen anys abans que el trauma es manifesti. A "Primer, no fer mal", un equip de metges i llevadores reclamen una atenció més empàtica per detectar aquestes víctimes sovint invisibles.

El període de l'embaràs, el part i el postpart és un moment en què pot ressorgir el trauma d'haver sigut víctimes de violència sexual en la infantesa o l'adolescència. Moltes vegades es manifesta en forma de trastorns físics o psíquics que aparentment no tenen cap explicació. 

Cada vegada hi ha més articles que coincideixen en el fet que una dona que ha sigut víctima de violència sexual i que no ha fet cap tractament tindrà complicacions obstètriques, que poden ser molt greus, en prop d'un 80% dels casos. Dra. Violaine Guérin, endocrinòloga i ginecòloga, fundadora d'Aturem les Violències Sexuals  

A Alsàcia, un equip de professionals de la medicina, entre els quals hi ha metges, llevadores i osteòpates, encapçalats per la Dra. Violaine Guérin, fundadora de Stop aux Violences Sexuelles, han unit esforços per millorar l'atenció a les dones que es troben en aquesta situació i oferir-los un acompanyament específic. 

El documental inclou testimonis colpidors de dones que van ser víctimes de violència sexual de petites que parlen de la seva experiència traumàtica i, sobretot, de com els ha afectat en el moment de ser mares o de plantejar-se la maternitat. Parlen a cor obert. La Nour, violada als 3 anys pel seu avi. L'Elsa, violada als 11 anys pel fisioterapeuta que l'estava tractant. La Nina, que va créixer en un clima familiar incestuós.   

"Vaig fer el primer intent de suïcidi seriós quan estava embarassada de dos mesos. Em vaig tallar les venes perquè no ho podia suportar més. I no li deixava passar res al meu company. Tenia atacs d'angoixa i em passava quatre hores donant cops a terra, a les parets…" Nina 

Metges i llevadores insisteixen en la necessitat de parlar sense tabús de possibles antecedents de violència sexual i d'oferir una atenció més empàtica i respectuosa, a totes les pacients en general i especialment a les que són més vulnerables, per no causar-los encara més dolor i respectar el precepte atribuït a Hipòcrates: "Primum, non nocere", "Primer, no fer mal". Constaten la falta de formació i la desempara dels sanitaris per detectar i acompanyar aquestes dones. 

"Es tractava la simptomatologia però sense cap explicació i, sobretot, sense un acompanyament específic per tranquil·litzar les dones i les seves parelles, perquè ni l'un ni l'altre entenen què passa". Nicole Andrieu, llevadora 

El documental va guanyar el Gran Premi The Best of the Best CIRCOM 2022. El jurat va valorar especialment la manera en què el documentalista va aconseguir que aquestes dones compartissin tan obertament i sincerament la seva dolorosa història.  

 

Dirigit per: Eric Lemasson 

Produït per: Les Productions du Moment i France 3 

 

Anar al contingut