El cardenal Pierbattista Pizzaballa, patriarca llatí de Jerusalem, a "Signes dels temps"
Diumenge, a les 11.20

Pierbattista Pizzaballa, patriarca llatí de Jerusalem, a "Signes dels temps"

Diumenge, a les 11.20, "Signes dels temps" parla del conflicte armat a Terra Santa. La guerra entre Israel i Hamas ha provocat milers de víctimes i el desplaçament forçat de la població. Montserrat Esteve entrevista el cardenal Pierbattista Pizzaballa, patriarca llatí de Jerusalem

Pierbattista Pizzaballa recorda la minoria cristiana a Gaza, que també ho ha perdut tot i està en perill. Es refugien a les escoles i en una parròquia de l'Església, al nord de la Franja. El cardenal considera que "l'odi que s'ha desencadenat, ja s'estava cuinant fa temps, i no ens n'adonàvem", i alerta que el conflicte podria esclatar, després, a Cisjordània.

Els palestins de Rafah: fugir sí, però on?

La guerra no para d'escalar. A Rafah s'hi refugien 1,7 milions de persones. L'exèrcit israelià els va obligar a anar a Rafah, on malviuen amuntegats sense aliments ni medicines ni aigua potable. Ara l'exèrcit es prepara per atacar, via terrestre, aquest últim enclavament del sud de Gaza. Mentrestant Egipte aixeca un mur. "Es podria produir una massacre, i espero que fins a l'últim moment es pugui aturar aquesta deriva incomprensible", diu Pizzaballa, patriarca llatí de Jerusalem. Preguntat si l'Església està fent mediació internacional per la pau, diu que:

"L'Església està activa. Intentem parlar amb tothom, i ajudar de totes les maneres possibles a rebaixar la tensió. Però és molt difícil".  

Dos estats

El cardenal considera que si s'arriba a un procés de pau s'ha de contemplar la solució d'un estat per a Palestina i un altre per a Israel:

"És molt complicat, però és clar que els israelians i els palestins han d'estar cadascú a casa seva. Hem de donar una casa, una terra als palestins, on puguin sentir-se com a casa. I no que els palestins estiguin allotjats a casa d'algú altre".

Els últims mil cristians de Gaza

A Gaza, hi ha un miler de cristians, la majoria ortodoxos, i uns 150 catòlics. Pierbattista diu que els cristians, com els musulmans, també ho han perdut tot i continuen en perill. A l'octubre, l'església ortodoxa de Sant Porfiri va ser bombardejada, i diverses persones van morir. Els cristians que s'hi refugiaven han estat acollits a l'única parròquia catòlica que hi ha a Gaza, també al nord. A més, els cristians també han trobat refugi en les escoles catòliques. A Gaza hi ha 3 comunitats de religioses, que tenen cura de les persones discapacitades i dels infants.

Milers d'infants sols

Segons UNICEF a Gaza hi ha 17.000 infants que estan sols, sense ningú de la família. N'hi ha que han perdut els pares durant el desplaçament forçat, i molts que s'han quedat orfes.

"Després de la Segona Guerra Mundial es van construir molts orfenats. A Gaza també s'hauran de construir molts centres d'acollida per aquests nens i nenes, perquè tinguin una casa, i perquè no creixin amb l'odi. Hem de trencar aquest cercle d'odi", afirma el cardenal Pizzaballa.

Tensió a Cisjordània

Mentrestant, es parla poc del que passa a Cisjordània. El patriarca llatí de Jerusalem parla del xoc entre els colons i els palestins. "Sobretot amb centenars de víctimes palestines. Els colons entren als seus pobles i s'apropien de les seves propietats. És una situació molt greu perquè a Cisjordània la situació econòmica és dramàtica. I la nostra preocupació és que, després de Gaza, el conflicte esclati a Cisjordània. Pressionar una població, que ja està al límit, no porta cap solució", conclou.   

A L'Església ortodoxa de Sant Porfidi s'hi refugiaven almenys dues-centes persones, fins que l'octubre va ser bombardejada. Ara els cristians ortodoxos i catòlics s'aixopluguen a la parròquia catòlica de la Sagrada Família, situada també al nord de Gaza. Tots han perdut la casa. Les monges de Santa Teresa i les religioses del Sant Rosari atenen els més vulnerables:

"No tenen aigua ni electricitat. I és urgent fer-los arribar aliments. Fins ara els compràvem al mercat negre, però ara ja no s'hi troba, per exemple, ni aigua ni farina. Viuen amb molta precarietat i només cuinen dos o tres cops per setmana". Al voltant de les institucions de l'Església hi viuen centenars de palestins musulmans, i "quan arriba menjar es reparteix per tothom".  

El papa al telèfon

Des de l'inici de la guerra el papa Francesc truca per telèfon a la comunitat de Gaza. Pierbattista Pizzaballa parla també dels cristians a Jerusalem i en altres llocs de Terra Santa. A Jerusalem gairebé no hi va ningú, excepte alguns pelegrins d'Àsia. Preguntat per l'ambient que es respira a la societat israeliana, diu que encara hi ha el xoc pel que va passar el 7 d'octubre, arran dels atemptats de Hamas: "Veuen aquest conflicte com una amenaça a la seva existència, hi ha tensió, por, trauma i ràbia. No crec que la població israeliana sigui ben conscient del que està passant a Gaza".

Esperar la pau

Malgrat tot, el patriarca llatí de Jerusalem, diu que l'Església manté l'esperança i lluita per la pau. El cardenal Pierbattista Pizzaballa, ha vingut a Barcelona convidat pel cardenal Joan Josep Omella. Pizzaballa ha participat en la celebració "Sent la Creu", a la basílica de la Sagrada Família. Prop de 1.900 persones han pregat per la pau a Terra Santa. L'acte l'ha organitzat el Secretariat diocesà de Pastoral amb Joves i l'arquebisbat de Barcelona.

El programa

"Signes dels temps" va encetar el setembre la trenta-vuitena temporada, i és un dels programes més veterans de TV3. Actualment, "Signes dels temps" és dirigit i presentat per la periodista Montserrat Esteve Mallofré. Agustí Vila és el realitzador; Imma Segarra Leal, la productora; Joan Grané Terrades, l'ajudant de realització; Eulàlia Tort Brodó és a la redacció i Àngels Serres Créixams a la documentació. 

3Cat.cat/signesdelstemps

#SignesdelsTemps3Cat

Anar al contingut