Imatge del rodatge del "TN vespre cap de setmana" que serà editat i presentat per persones amb discapacitats intel·lectuals.
Imatge del rodatge del "TN vespre cap de setmana" que serà editat i presentat per persones amb discapacitats intel·lectuals.
Diumenge, a les 21.00

Per primera vegada, el telenotícies de TV3 tindrà presentadors convidats: tres persones amb discapacitats intel·lectuals

Aquest diumenge, 3 de desembre, a les 21.00, el "TN vespre cap de setmana" serà editat i presentat per persones amb discapacitats intel·lectuals, en una iniciativa pionera a escala internacional. D'aquesta manera, amb l'informatiu nocturn de referència del cap de setmana, els Serveis Informatius de 3Cat se sumen a la commemoració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat Intel·lectual.

L'edició del vespre del "TN cap de setmana" d'aquest diumenge serà editada i presentada per persones amb discapacitats intel·lectuals, que han suggerit i supervisat els temes que s'hi tractaran. De manera pionera, les informacions especials del telenotícies i del 324.cat estaran escrites amb el mètode de lectura fàcil, que en facilita l'accessibilitat cognitiva.

Per primera vegada a la història, un telenotícies de TV3 serà copresentat per tres persones convidades: en aquest cas, tres persones amb discapacitats intel·lectuals, en una iniciativa pionera internacionalment. Els tres copresentadors convidats s'afegiran a l'equip habitual del "TN cap de setmana": Beatriz Ruiz i Cristian Garcia, a la informació general, i Isabel Guinaldo, a les notícies d'esports, compartiran plató amb l'equip del telenotícies, format per Ramon Pellicer, Cristina Riba, Artur Peguera i Dani Ramírez.

Els tres copresentadors convidats tenen experiència en el món del periodisme: Beatriz Ruiz és redactora del projecte Èxit21, de la Fundació Catalana Síndrome de Down, i Cristian Garcia i Isabel Guinaldo formen part de l'equip de TEBVist, del grup cooperatiu d'inclusió social TEB.

 

Dotze persones amb discapacitats intel·lectuals, editores convidades

En aquesta edició especial del telenotícies, centrada en les discapacitats intel·lectuals, a més dels tres conductors, hi haurà dotze persones amb discapacitats intel·lectuals que faran d'editores convidades: és a dir, proposaran els temes dels reportatges i supervisaran la feina dels periodistes de l'informatiu.

Les idees de les peces informatives han sorgit en reunions de grup, organitzades per la federació d'entitats Dincat arreu del territori, amb la participació de la Fundació Aspros (Lleida), Fundalis (Tarragona), Fundació El Maresme (Mataró), AcidH (Barcelona) i Fundació MAP (Ripoll). De la informació esportiva, se n'ha ocupat la Federació Catalana d'Esports per a Persones amb Discapacitat Intel·lectual (ACELL).

 

Informacions amb lectura fàcil

A més, i també de forma pionera, les peces informatives que han suggerit i editat les persones amb discapacitats intel·lectuals estaran escrites i llegides amb el format de lectura fàcil, un mètode que fa que els textos siguin fàcils d'entendre per a les persones amb dificultats de comprensió.

Els textos seran revisats i adaptats pel projecte Fàcilment, del Grup Cooperatiu TEB (Barcelona), per assegurar-ne una comprensió més bona. També les informacions que publiqui el portal informatiu de 3Cat, 324.cat, tindran el segell de lectura fàcil.

Amb aquesta acció, 3Cat vol celebrar el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, posant el focus en les persones amb discapacitats intel·lectuals. Un col·lectiu que té com una de les reclamacions més destacades tenir més presència activa a la vida pública, que la seva veu sigui escoltada en igualtat de condicions, i poder participar en la presa de decisions, tal com faran diumenge amb els continguts del telenotícies.

 

Edició especial d'un telenotícies editat per nens i nenes, amb motiu del Dia Mundial de la Infància

L'experiència pionera d'aquest cap de setmana se suma a la primera vegada que nens i nenes van editar un telenotícies amb motiu del Dia Mundial de la Infància, el 20 de novembre del 2022, en què dotze estudiants de secundària van fer d'editors del "TN vespre cap de setmana". Englobats en sis parelles, van proposar als redactors i als càmeres diverses notícies de l'informatiu, presentat per Ramon Pellicer i Cristina Riba, elaborades seguint les seves indicacions.

A més, també van decidir l'ordre de l'escaleta d'aquell dia, en una iniciativa inèdita a TV3. D'aquesta manera, els nens i nenes van reivindicar el seu paper com a ciutadans actius, subjectes capaços de prendre decisions i d'explicar el món amb una mirada pròpia. Aquesta iniciativa va quedar emmarcada en la programació especial per commemorar el Dia Mundial de la Infància de TV3 i Catalunya Ràdio, pensada perquè infants representatius de la societat poguessin exercir de periodistes per un dia.

 

3cat.cat/telenoticies

 

Anar al contingut