Dimarts, a les 22.05

"Nits sense ficció" estrena "Qui va matar Cachou?" i "La vall dels ossos"

El dimarts 2 d'abril, a les 22.05, "Nits sense ficció" estrenarà "Qui va matar Cachou?", un documental que narra la història de la mediàtica mort, als Pirineus Catalans, de l'os Cachou, que pot portar els autors dels fets a ser jutjats penalment.

Tot seguit, a les 23.15, l'espai estrenarà "La vall dels ossos", la lluita per la coexistència d'ossos i humans.

"Qui va matar Cachou?" 

Com en un thriller, el "cas Cachou" ha sumat sorpreses, intrigues, cops d'efecte i girs de guió al llarg de tota la investigació per descobrir l'autor o els autors de la mort de l'animal, trobat mort a Les, a la Vall d'Aran, l'abril del 2020. Pel camí, el cas ha fet caure una xarxa de tràfic de drogues a la Vall d'Aran. I, sobretot, ha aixecat un mur de silenci que la policia no ha pogut trencar.

"Qui va matar Cachou?", dirigit per David Fontseca, narra un fet insòlit a Europa: el primer cas de mort per enverinament d'un animal protegit que pot portar els autors del crim a ser jutjats penalment durant els pròxims mesos.

A través de la investigació del periodista Josep Maria Flores i Travessa, el documental dissecciona la recerca policial que ha acabat amb dos presumptes responsables als tribunals.

Els Agents Rurals i els Mossos d'Esquadra, sota la direcció d'una jutgessa de Vielha, decidida a destapar qui hi ha darrere de l'enverinament de l'os Cachou, van iniciar una complexa investigació sense precedents a Europa, la primera arran de la mort d'un animal emparada pel secret de sumari. Durant la instrucció, s'investiga càrrecs polítics, funcionaris públics, ramaders, caçadors i empresaris de la Vall d'Aran, per descobrir els autors de l'assassinat de l'os.

A partir del relat dels fets explicats per diverses persones investigades, els testimonis dels Mossos d'Esquadra que van liderar la investigació, els veterinaris i els Agents Rurals, el documental, en format thriller, va resseguint tot el sumari de la instrucció i fins i tot destapa, de manera casual, una xarxa dedicada a la distribució de cocaïna. El documental aborda també el debat sobre la reintroducció de l'os bru al Pirineu. Un conflicte entre la població de les zones rurals i les decisions polítiques preses a quilòmetres de distància del lloc on s'implanten les mesures.

Fitxa tècnica

Direcció: David Fontseca Romanos
Guió: Josep Maria Flores Travessa i David Fontseca Romanos
Realització: Àngel Amargant Homs
Producció: Marc Comas Rifà
Redacció: Cati Morell, Júlia Pujol Clopés i Montse Bover Rabionet
Producció executiva 3Cat: Sílvia Pairó Vila
Coordinació de continguts 3Cat: Montse Armengou Martín
Producció delegada 3Cat: Daniel Barea Delgado
Responsable d'imatge 3Cat: Ricard Belis Garcia
Direcció de fotografia: Àngel Amargant Homs

"Qui va matar Cachou?" és una producció de 3Cat en coproducció amb La Kaseta Ideas Factory, la col·laboració de Taempus Media i el suport de l'ICEC.

(3Cat)

"La vall dels ossos"

La vall de Bella Coola, a la costa del nord-oest de la Colúmbia Britànica, al Canadà, és una de les regions del planeta amb una major concentració d'ossos i humans, i els conflictes de convivència són el pa de cada dia.

Ara la caça de l'os gris hi està prohibida i hi està creixent descontroladament una indústria destinada a l'observació d'ossos. Aquests mamífers s'estan acostumant a la presència humana.

La població de salmons és cada any més reduïda i això obliga els ossos a buscar altres fonts d'aliment i a entrar a les propietats dels habitants de la regió.

Últimament els conflictes entre humans i ossos són més habituals i greus: són moltes les persones atacades per ossos i cada cop són més els ossos morts pel humans.

El Jerry viu a la regió i narra en el documental com va lluitar per la seva vida quan el va atacar un os gris. El Lawrence, caçador i pare de tres fills, recrea l'incident en què va disparar a un os en defensa pròpia. El Ken, activista ecologista, explica com se'n va anar de la ciutat per viure més a prop dels ossos. El Fraser, guia turístic, insisteix en la necessitat de fer servir tanques elèctriques per impedir que els ossos entrin a les propietats humanes. Abans els ossos pràcticament no es deixaven veure: què ha passat?

Fitxa tècnica
Direcció, guió i edició: Rob Murray
Producció: Wolfgang Knöpfler
Consultors contingut: Steve Barnes, Matt Thompson
Música: Nick Shadel, Duncan Runchel

"La vall dels ossos" ("Valley of the Bears") és una producció de Wolf Track Films.

3cat/sense-ficcio

Anar al contingut