"Nits sense ficció" estrena "El Déu de la màfia": per què l'Església ha tancat els ulls davant la màfia siciliana

Demà, a les 22.05, "Nits sense ficció" estrenarà "El Déu de la màfia", un documental que investiga el vincle entre la religió i la màfia a Sicília, des dels orígens fins als nostres dies, i intenta descobrir el perquè de tant silenci i complicitat de l'Església

Al sud d'Itàlia, les màfies han prosperat des de fa més de 150 anys. No obstant això, en aquestes regions històricament molt pietoses, no va ser fins als anys setanta que l'Església finalment va reconèixer la seva existència i va condemnar, de vegades molt tímidament, la forma de vida dels mafiosos. I ha calgut esperar fins al 2014 perquè un papa s'atrevís a manifestar-se clarament en contra, atacar frontalment la màfia i prendre una posició ferma.

Aquest silenci terriblement llarg de l'Església catòlica ha anat acompanyat dels fenòmens mafiosos, fins i tot quan aquests han tingut una gran repercussió internacional i la sang ha inundat ciutats com Palerm. Un silenci eixordador i incomprensible durant aquests períodes de violència extrema, des d'una institució que se suposa que predica la pau i la tolerància.

Per què l'Església no ha lluitat contra aquest fenomen, tancant-se en silenci? Per què alguns membres de l'Església han tingut a vegades un paper de còmplice, en comptes de donar suport al grapat de sacerdots i persones valentes que intenten lluitar contra el crim organitzat? I com poden els mafiosos afirmar tenir fe i utilitzar la religió per crear una legitimitat cultural que els permeti establir el seu poder?

El documental "El Déu de la màfia" intenta respondre aquestes preguntes resseguint la història de Sicília des del final de la Segona Guerra Mundial fins als nostres dies a través de les històries de testimonis de l'època, especialistes i sacerdots, de vegades complaents.

Fitxa tècnica

Direcció: Anne Véron
Muntatge: Charly Cancel
Música: Jean François Mory            

"El Déu de la màfia" ("Le Dieu de la màfia") és una producció de Thematics Prod, amb la participació de France Télévisions i LCP- Assemblée Nationale

3cat/sense-ficcio

#MàfiaEsglésia3Cat

Anar al contingut