Agnès Marqués i Josep Palau presenten "Atrapats per la pantalla"

"Nits sense ficció" emet l'especial "Atrapats per la pantalla", que posa en el punt de mira la situació actual de la societat digital

El dimarts 11 de juny, a les 22.05, s'emet aquesta nit temàtica que forma part d'una aposta més àmplia de 3Cat per continguts de servei públic que conscienciïn la societat dels riscos de les noves tecnologies

L'especial divulgatiu "Atrapats per la pantalla" analitzarà quina és la situació i afectació de l'ús de les pantalles i les noves tecnologies, especialment entre els més joves. Mai en la història de la humanitat hi havia hagut un descens tan pronunciat de les capacitats cognitives de la població. Ens trobem en un punt d'evolució o de retrocés?

La nit temàtica inclourà l'emissió d'un programa presentat per Agnès Marqués i Josep Palau i l'estrena a 3Cat d'un documental que analitza l'experiència sociològica de 10 joves d'entre 12 i 19 anys a qui se'ls retiren els dispositius electrònics i la connectivitat durant una setmana. L'objectiu és conèixer els seus canvis psicològics, de relació amb el grup i la família i els guanys que els suposa el canvi d'estar desconnectats.

Els protagonistes del documental "Atrapats per la pantalla" (3Cat)

Des del plató s'aniran alternant fragments del documental amb taules de debat i entrevistes als principals experts en la matèria, com el neurocièntific Michel Desmurget, el doctor i professor David Bueno o el psicòleg clínic Fran Villar. Hi participaran també representats  de l'associació de famílies "Adolescents lliures de Mòbil", tiktokers àmpliament seguits a les xarxes -com la catalana Bonbon Reich i la valenciana Teresa López Cerdán-, i els protagonistes del documental, que explicaran la seva experiència de primera mà.

Durant la nit també es coneixeran novetats governamentals pel que fa a la regulació i informació d'aquests riscos, i s'incorporarà la visió internacional i les possibilitats o exemples de regulació, amb reportatges des dels Estats Units, la Xina i França. A més, el monologuista i comunicador Borja Nicolau, que amb el seu espectacle "Adictos al móvil" ha atrapat a més de 10.000 espectadors, també participarà al programa en diversos gags.

Les línies de debat del programa es vehicularan a través de quatre eixos: la primera infància i els riscos d'exposició tan prematura a les pantalles; quins haurien de ser els límits a les xarxes socials durant l'adolescència per evitar riscos psicològics; els adults que exerceixen de referent social quan també estan atrapats per les pantalles, i l'important paper que han de tenir ja els governs pel que fa a la regulació i informació d'aquest tema.

"Atrapats per la pantalla" és un programa divulgatiu, que pretén donar eines -sobretot a famílies i educadors- davant un repte majúscul i forma part d'una aposta clara de 3Cat per continguts de diferents registres i gèneres que ajudin a conscienciar infants i adolescents, però també les seves famílies i la societat en general, dels perills de la sobreexposició a les pantalles i dels riscos d'un mal ús de les noves tecnologies.  

En aquest sentit, aquell mateix dia també s'emetrà una edició especial de l'informatiu infantil "InfoK", del SX3, per incidir en la sobreexposició dels infants a les pantalles. Aquests continguts reforcen l'aposta iniciada per altres projectes com "Generació porno", "Cibercrims" o la SX3 Academy, la primera escola de drets digitals dels infants de Catalunya.  

3cat/sense-ficcio

Anar al contingut