L'estrena de "La gata perduda" al Liceu, a "Òpera prima".
L'estrena de "La gata perduda" al Liceu, a "Òpera prima".
Premis

L'òpera "La gata perduda", candidata als premis Max de les arts escèniques

L'òpera "La gata perduda" opta a tres premis de la 26a edició dels premis Max de les arts escèniques. La primera òpera del Liceu sobre el Raval, amb la gent del Raval com a protagonista, està nominada en les categories de millor espectacle musical o líric, millor composició musical i millor vestuari.

"La gata perduda" va ser la protagonista del programa "Òpera prima" de TV3, que va fer el seguiment dels moments clau de la construcció d'aquesta òpera, i després es va poder veure tot l'espectacle al 33, amb motiu de la commemoració dels 175 anys del Gran Teatre del Liceu.

"La gata perduda" ha estat seleccionada com a candidata als XXVI Premis Max de les arts escèniques en tres categories: millor espectacle musical o líric (Fundació Gran Teatre del Liceu), millor composició musical per a espectacle escènic (Arnau Tordera) i millor disseny de vestuari (Montse Amenós). El muntatge, que ha estat protagonista del programa "Òpera prima" de TV3 i del qual es va emetre l'estrena al 33, ha passat la primera tria de propostes. A partir d'aquesta selecció, sortiran els finalistes dels premis Max, que celebraran la cerimònia de lliurament dels guardons el 17 d'abril al Gran Teatro Falla de Cadis.

 

El projecte

"La gata perduda" és una òpera participativa coliderada entre el Gran Teatre del Liceu i el moviment associatiu del Raval, el barri que acull aquesta institució, amb l'objectiu de reforçar el lligam amb els ciutadans del Raval. Després de tres anys de preparació, amb un important esforç col·lectiu, el moment de l'estrena va arribar el 5 d'octubre del 2022. Amb llibret de la dramaturga Victoria Szpunberg i partitura del músic Arnau Tordera, s'aixecava el teló de la primera òpera del Liceu sobre el barri del Raval, amb gent del Raval.    

Aquest projecte, que es mou entre el món líric i el musical, passant per les músiques del món, mostra la lluita d'un barri unit que no es resigna a ser manipulat i es rebel·la contra els poders fàctics. El barri, com a personatge, és interpretat per 300 cantaires dels cors amateurs del Raval. Al voltant, hi ha personatges que volen especular i el volen utilitzar per als seus interessos: el magnat, la curadora, l'arquitecta i el detectiu. La gata és un personatge que durant l'òpera es transforma i decideix ser lliure, no es doblega davant dels abusos i representa l'esperança.

Musicalment, l'òpera també mostra les diverses realitats socials, amb els cantants lírics (magnat, arquitecta, curadora i detectiu), els cantants no lírics (secretari, la gata i el camell del Raval), i els cors.

"La gata perduda" forma part del projecte europeu TRACTION, Opera co-creation for a social transformation, que acosta l'òpera a comunitats diverses a través de la innovació tecnològica, i ha rebut finançament del programa de recerca i innovació Horizon 2020 de la Unió Europea.

Anar al contingut