Les Marala són les protagonistes de l'abducció de "Quan arribin els marcians".
Les Marala són les protagonistes de l'abducció de "Quan arribin els marcians".
Diumenge, a la 01.10

La victòria friqui i les Marala a la Fira Mediterrània estrenen la nova temporada de "Quan arribin els marcians"

Diumenge, 2 d'octubre, a la 01.10, TV3 emetrà el capítol que estrena la temporada 2022-2023 de "Quan arribin els marcians", el programa cultural en forma de càpsula del temps que s'envia a l'espai amb l'esperança que un dia algú la trobi i entengui els humans. 

El programa obre la nova temporada tenint ben present el Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya a Sitges, una de les cites per excel·lència dels friquis. Un públic que no fa tant se'l situava al marge, però que fenomen rere fenomen, com les recents estrenes d'"Els anells de poder", "La casa del dragón" o "Andor", demostra que ara és al centre dels èxits massius. A l'abducció, els marcians s'han proposat ser immortals i, per això, decideixen abduir les Marala, el trio folk que acaba de publicar un disc en què perd la por a la mort tot cantant-li. 

El reportatge: La victòria friqui  

Tothom és friqui d'alguna cosa? Els friquis han acabat guanyant? Són algunes preguntes que es fa "Quan arribin els marcians" 

"Joc de trons", "Star Wars", "El senyor dels anells", Marvel… Els gèneres fantàstics, la ciència-ficció, els còmics, els jocs de rol, el manga, tot el que s'atribueix a la cultura friqui ha conquerit en les darreres dècades el gran públic a través del cinema, les sèries i el marxandatge. El que als anys 90 era cultura alternativa reservada a un nínxol, avui és producte de consum i cultura popular massiva, amb grans esdeveniments com el Festival Internacional de Sitges, el Manga Barcelona o el Festival 42 de Gèneres Fantàstics.   

El programa parla de com la cultura friqui ha conquerit el món amb l'autor de còmics Cels Piñol, creador de l'univers Fanhunter; l'escriptora de ciència-ficció Lauren Beukes, exponent de la nova onada de literatura de gènere escrita a Sud-àfrica; Karen Madrid, conductora i directora del programa especialitzat "Quimèric" a Ràdio Sabadell, i David López, dibuixant de còmics de superherois que treballa per la totpoderosa Marvel. 

 

L'abducció: Marala a la Fira Mediterrània de Manresa 

Els marcians no volen morir, els fa molta por estirar l'antena. Per això abdueixen el grup de folk Marala abans de l'estrena del seu nou disc a la Fira Mediterrània de Manresa en una gira que després passarà per Girona, Esplugues de Llobregat, Castelló i València. A "Jota de morir" (Propaganda pel Fet!, 2022), aquest trio format per Selma Bruna, Clara Fiol i Sandra Montfort s'inspira en la música tradicional per cantar a la mort i perdre-li la por. 

 

Cap de setmana a la Terra 

A l'última part del programa, dirigit per Jofre Font, les redactores i els redactors terrícoles Begoña Garcia-Pla, Roger Roca i Lluís Salgado fan les seves recomanacions marcianes 

Les propostes d'aquesta setmana són: el Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya 2022, del 6 al 16 d'octubre a Sitges; el Festival Temporada Alta, del 7 d'octubre al 12 de desembre en diversos espais de les comarques de Girona; la Biennal de Fotografia Xavier Miserachs, fins al 9 d'octubre a Palafrugell, i el Festival Barcelona Real 360º d'experiències musicals binaurals, del 3 al 6 d'octubre a la Sala Paral·lel 62. 

"Quan arribin els marcians" és un planeta en si mateix, un lloc des d'on tothom es pregunta per què passen les coses que passen i la gent fa el que fa. I n'estem convençuts: la cultura és a tot arreu. Aquesta temporada, a TV3 hi arriba els diumenges a la nit, i els dijous torna a treure el cap a la televisió, al 33.   

 

#MarciansTV3 

Anar al contingut