Els premiats de Catalunya Ràdio en la primera edició dels Premis Sonor

"La torre de vidre", de Catalunya Ràdio, i Maria Rovira, del podcast "La família", guardonats en la primera edició dels Premis Sonor

L'Antiga Fàbrica DAMM de Barcelona ha acollit avui la gala de lliurament dels guardons de la primera edició dels Premis Sonor del podcast en català, organitzats per La Mira Magazín amb la col·laboració de Catalunya Ràdio, el patrocini de TRAM i el suport d'iVoox i Estrella Damm.

En total s'han reconegut 10 guanyadors, entre els quals hi ha "La torre de vidre", que s'ha endut el premi a la millor realització i disseny sonor; i Maria Rovira, també coneguda com a Oye Sherman i que és copresentadora del podcast "La família", també de Catalunya Ràdio, valorada pel jurat com la millor podcaster en llengua catalana. L'acte, presentat per Magda Gregori (La Mira) i Quim Morales (Catalunya Ràdio), es podrà seguir, a partir de les 23.00, per l'antena de Catalunya Ràdio.

Els Premis Sonor del podcast en català ja tenen els primers guanyadors de la seva història. La gala d'avui a l'Antiga Fàbrica DAMM ha revelat els deu guardonats de la primera edició del certamen, d'entre les prop de 200 candidatures que optaven al reconeixement del jurat i les 2.268 propostes al Premi del Públic.  

"La torre de vidre", la sèrie de ficció en àudio immersiu de Catalunya Ràdio, que ja havia estat reconeguda en els Premis Ràdio Associació, s'ha imposat en la categoria de millor realització i disseny sonor. Han recollit el premi l'actor Lluís Marco, Pol Klason, Dolors Martínez, Armando Erenas, Francesc González, Ivan Ripoll i el director de Continguts de Catalunya Ràdio i director del podcast, Santi Faro, que ha expressat la seva satisfacció: "Gràcies pel premi i, sobretot, per la iniciativa. El podcast és un gènere que treballem de fa temps a Catalunya Ràdio. Ara tenim 35 títols en el catàleg amb una diversitat temàtica i formal molt rica que reflecteix el que passa en l'entorn sonor del país." Per la seva banda, Lluís Marco ha agraït el premi i ha felicitat les persones que fan possible la ràdio cada dia.   

Maria Rovira, Oye Sherman, ha recollit el premi a millor podcaster per, en paraules del jurat, "demostrar que el podcast pot unir mons: la televisió, la ràdio, els monòlegs... i que un podcaster, com els podcasts, és veu". Rovira és juntament amb Ana Polo copresentadora d'"Oye Polo", a Ràdio Primavera Sound, que era un dels cinc finalistes del Premi del Públic, i copresenta amb Roger de Gràcia i Juanjo Sáez el podcast "La família" de Catalunya Ràdio. En rebre el guardó, ha deixat clara la seva alegria: "Gràcies pel premi. Gràcies als podcast hi ha més dones fent programes." 

En la categoria de millor podcast de ficció, el guardonat ha estat l'equip de "Berícid sulfúric", mentre que el premi a millor podcast de narrativa de no-ficció se l'ha endut el projecte "Mòbil, cartera, claus", de Ràdio Primavera Sound. La millor producció ha estat la de "Projecte veus", i el reconeixement a millor podcast d'entreteniment, per a "Van fer història!", una proposta per a infants de Sàpiens.  

També ha estat guardonat "Miliciana. Diari d'una batalla" com a millor podcast d'innovació. El premi al millor podcast conversacional ha estat per a "Fans de l'Alcover-Moll", i el reconeixement a millor guió se l'ha endut el projecte "Barcelona AMB paraula d'arxiu", una proposta de l'arxiu municipal de la capital catalana. La categoria de podcast publicitari ha quedat deserta per decisió del jurat. 

Finalment, el podcast "La partida" ha estat el guanyador per votació popular del Premi del Públic. Una categoria que ha estat especialment renyida per les 2.268 propostes presentades. Els altres finalistes han estat "Això rai", "L'ovella verda", "Mòbil, cartera, claus" i "Oye Polo".     

El jurat dels Premis estava format per Francesc Canosa, director de La Mira; Toni Sellas, professor de Comunicació de la Universitat de Vic; Marta Salicrú, directora de Ràdio Primavera Sound; Laura Torné, responsable de Màrqueting i Continguts d'iVoox; i Àlex García, cofundador de la productora La Coctelera Music

La cap de Redacció de La Mira, Magda Gregori, i el presentador de "L'última hora del matí de Catalunya Ràdio", Quim Morales, han estat els encarregats de presentar la gala de lliurament de guardons, que a partir de les 23.00 es podrà seguir per Catalunya Ràdio. Just abans de començar, a les 18.30, Anna Ayala ha traslladat a "La tarda de Catalunya Ràdio" tot l'ambient previ i les impressions d'última hora dels assistents. 

La gala ha comptat amb la participació de la presidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Rosa Romà, i de l'actual director de Catalunya Ràdio, Jordi Borda, entre altres representants d'institucions dels Països Catalans. Romà ha destacat la importància dels podcasts: "Som un país de ments inquietes i creatives i de persones compromeses amb la nostra llengua. Un país ric i divers, com també demostrem en aquest àmbit." 

L'entreteniment ha anat a càrrec de Xavier Pérez Esquerdo, Marc Sarrats i la batucada Ssstrèpits de Vilassar de Mar. A més, durant la gala s'han viscut molts moments sonors amb la col·laboració del gong del Gran Teatre del Liceu que han cedit per a l'ocasió. 

Guanyadors dels 1rs Premis Sonor: 

Millor podcast de ficció: "Berícid sulfúric". Un podcast de radioficció en clau humorística que s'emet el primer dilluns de cada mes.  

Millor podcast de narrativa de no-ficció: "Mòbil, cartera, claus". Podcast que explica el trànsit cap a home del seu locutor.  

Millor podcast d'entreteniment: "Van fer història". Sèrie de podcasts sobre personatges històrics amb qui els nens i les nenes aprenen d'una forma divertida. 

Millor podcast conversacional: "Fans de l'Alcover-Moll": Podcast que estudia les lletres de les cançons d'ahir, d'avui i de sempre per treure'n l'entrellat. 

Millor podcast d'innovació: "Miliciana. Diari d'una batalla". Podcast ficcionat que recull el diari escrit, suposadament, per una miliciana arribada a Mallorca el juliol del 1936, durant els dies del desembarcament de tropes antifeixistes per alliberar l'illa. 

Millor realització i disseny sonor: "La torre de vidre". Una inquietant història de ficció en àudio immersiu ubicada en una Barcelona postapocalíptica, farcida de soledat, perills inquietants, amenaçadores criatures i intrigues existencials. 

Millor guió: "Barcelona AMB paraula d'arxiu". Projecte de difusió de l'Arxiu Municipal de Barcelona per donar a conèixer els fons documentals que es conserven als seus centres. 

Millor producció: "Projecte veus". Recull de les veus, la parla i la memòria de 99 persones de Cantonigròs (Osona) per donar una imatge sonora a la memòria col·lectiva local. 

Millor podcaster: Maria Rovira. Copresentadora dels podcasts "Oye Polo" (Ràdio Primavera Sound) i "La família" (Catalunya Ràdio).  

Premi del Públic: "La partida". Podcast dedicat als jocs de taula moderns i als jocs de rol que forma part del projecte Podcastcity de Ràdio Ciutat de Tarragona. 

 

Anar al contingut