Missió Mart

La plataforma 3Cat estrena el pòdcast "Missió Mart" sobre la primera expedició de dones científiques al planeta vermell

Avui s'ha estrenat a la plataforma 3Cat i a l'app de Catràdio, "Missió Mart", un viatge sonor de l'expedició l'abril de l'any 2023, marcada per les limitacions d'aigua, alimentació i comunicacions amb el planeta Terra. La periodista de Catràdio Núria Jar és una de les astronautes anàlogues de la tripulació Hypatia I.

Catràdio presenta el podcast "Missió Mart" en el marc de l'11 de febrer, el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència, per fer visibles investigadores catalanes i contribuir a inspirar noves vocacions científiques, sobretot entre les nenes i les noies joves.

El pòdcast "Missió Mart" explica la història d'Hypatia I, la primera tripulació de dones científiques de diferents edats i de diferents disciplines, seleccionades per fer una missió anàloga a l'estació de recerca marciana Mars Research Desert Station (MDRS), al desert de Utah, als Estats Units. L'orografia i la geologia del paisatge recorden molt a Mart, perquè és un paisatge ric en material ferrós, amb grans oscil·lacions de temperatura i baixa humitat.

"Missió Mart" és un viatge sonor de l'expedició l'abril de l'any 2023, marcada per les limitacions d'aigua, alimentació i comunicacions amb el planeta Terra. La periodista de Catràdio, Núria Jar, va conviure amb aquest grup d'astrofísiques, biòlogues, matemàtiques, físiques i enginyeres. El pòdcast mostra la ciència de forma desacomplexada i sense filtres, i converteix les dones en les protagonistes de la recerca.

Les dones, invisibilitzades a l'exploració espacial

Només 1 de cada 10 astronautes són dones, la majoria blanques. Fins ara, els únics 12 astronautes que han trepitjat la Lluna són homes. Tots blancs, de perfil militar i dels Estats Units, en el marc del programa Apollo de la NASA. Al 2026, el programa Artemis de la NASA portarà per primera vegada una dona al nostre satèl·lit, l'enginyera Christina Koch.

El podcast "Missió Mart" és una audiosèrie de 9 capítols. L'estrena del podcast presenta els primers 2 episodis en què l'oient acompanyarà la tripulació en el seu viatge fins a l'estació de recerca marciana. Cada setmana "Missió Mart" publicarà un nou capítol, protagonitzat per cadascuna de les astronautes d'Hypatia I.

Capítol 1. Ens enlairem

La tripulació d'Hypatia I es troba per primer cop en persona a Grand Junction, la ciutat nord-americana on hi ha l'aeroport més proper a l'estació de recerca marciana. Aquí s'hi estaran un parell de dies fent els últims preparatius abans d'emprendre el seu viatge cap al desert de Utah.

Capítol 2. Camí de l'estació de recerca marciana

Les Hypatia surten en cotxe cap a l'estació de recerca marciana, al desert de Utah, als Estats Units. Aprofiten el camí per assajar els protocol de comunicació de la base, on quan hi arribin faran un entrenament abans de començar amb la simulació.

Crèdits

Un podcast de Núria Jar, amb el muntatge de Rosa Sillué

Tràiler del pòdcast

Anar al contingut