Diumenge, a les 21.55

"Immortals?", a "30 minuts"

Diumenge, 22 de desembre, a les 21.55, "30 minuts" estrena la versió de 50 minuts d'"Immortals?", una ampliació del reportatge que es va emetre l'estiu del 2018. L'esperança de vida s'ha doblat durant el segle XX i ha passat de 40 a 80 anys. Una fita que es podria superar àmpliament aquest segle perquè, per primera vegada, els científics s'han plantejat alentir o aturar l'envelliment. L'objectiu ha generat una cursa en la qual companyies com Google inverteixen milers de milions de dòlars.

A "Immortals?", un equip del "30 minuts" descobreix les investigacions mundials principals en aquest camp i també mostra les esperances que genera en persones que farien el que fos per ser immortals.

"No és ridícul parlar de la font de la joventut." –David Sinclair, Harvard Medical School– "Ho estem fent. Ja hem descobert com alentir l'envelliment, com revertir l'envelliment en animals, i només és qüestió de temps que tinguem aquestes medicines i puguem demostrar que podem alentir i revertir l'envelliment en els humans."

Per fer-ho, estan desxifrant per què el cos comença a deteriorar-se a partir dels 40-50 anys. És des d'aquest moment que apareixen càncers i altres malalties cardiovasculars i degeneratives associades a l'edat. La nova estratègia és posar-hi remei buscant una pastilla  que ens mantingui joves, per exemple. Manuel Serrano, investigador ICREA de l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona: "Jo no sé si el límit seran 120 o 140 anys, però que augmentarà, n'estic segur."

Ja s'han aconseguit èxits al laboratori, com l'assaig del Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques de Madrid, que ha allargat la vida de ratolins un 40%. Cosa que equivaldria, per als humans, viure fins a 120 anys. Però arribar-hi és un objectiu que també planteja reptes ètics i socials.

"Les persones hauran de viure més anys i, per tant, hauran de treballar més temps i tindrem un tap generacional. Això és un tema –diu Begoña Roman, filòsofa de la Universitat de Barcelona–. I la sostenibilitat de quanta gent vindrà al món, si ningú se'n va; el planeta dona pel que dona. O fem la guerra de les galàxies i ens dediquem a conquerir planetes, a buscar territori, perquè no hi cabem, o serem una població envellida sense renovació."

Aquests dubtes no preocupen les persones que no volen envellir. "30 minuts" ha visitat la clínica nord-americana en què cobren 8.000 dòlars als que volen rebre una transfusió de sang de joves entre 17 i 25 anys per rejovenir-se. Els responsables d'aquesta clínica han estat molt criticats per basar-se en estudis científics encara prematurs.

Els avenços científics també donen esperances als que confien en la criopreservació i creuen en la immortalitat. L'equip del "30 minuts" ha viatjat als Estats Units, al centre més important del món d'aquesta especialitat, i ha parlat amb persones que congelaran el seu cap quan es morin, confiant a reviure'l i poder-lo reimplantar a un cos nou en el futur. "Sí, em convindria un cos nou. –Hugh Hixon, de 70 anys–. Si hem de parlar de com ho farem, és complicat, perquè no ho sabem ben bé." També recull el testimoni d'un jove de Palma que té congelat el cadàver del seu pare.

Un reportatge d'Ignasi Gallart i Txus Muñoz.
Imatge i muntatge de Txus Navarro.
Producció de Carles Fernández.

tv3.cat/30minuts
facebook.com/30minuts
twitter.com/30minuts

Sant Joan Despí, 20 de desembre del 2019

 

Anar al contingut