Dilluns, a les 22.40

"Escriure amb foc", la veu dels intocables a l'Índia, a "60 minuts"

"60 minuts" és el programa que ofereix els millors documentals periodístics dedicats a l'aprofundiment i l'anàlisi de l'actualitat, i a la reflexió social, política i econòmica sobre els principals temes de debat d'arreu del món.

Dilluns, 25 de març, a les 22.40, al 33, "60 minuts" emet "Escriure amb foc", la lluita valenta i incansable de les periodistes de Khabar Lahariya, l'únic diari de l'Índia publicat per dones dalit, "intocables" excloses del sistema de castes. Treballen cada dia per combatre, com a periodistes, la injustícia i la corrupció.

Khabar Lahariya és l'únic diari de l'Índia publicat per dones dalit, "intocables" excloses del sistema de castes, que treballen cada dia per combatre, com a periodistes, la injustícia i la corrupció Encara que oficialment estigui prohibit, el sistema de castes de l'Índia continua perpetuant una discriminació social mil·lenària. Els dàlits o "intocables" estan exclosos, especialment les dones. Però a l'estat d'Uttar Pradesh existeix Khabar Lahariya, un mitjà de comunicació en paper i digital, on tota la plantilla són dones dàlits. Periodistes com la Meera, armades amb dispositius mòbils, saben que la seva feina és crucial per a la supervivència de la democràcia.

"Crec que el periodisme és l'essència de la democràcia. Quan els ciutadans reclamen els seus drets, nosaltres hem de fer arribar les seves peticions a les autoritats. Perquè es faci justícia."

Les periodistes estan decidides a perseguir el seu objectiu, justament quan l'Índia viu un moment en què el sectarisme i l'autoritarisme agafen força.

L'Índia és un dels països del món més perillosos per als periodistes, sobretot els que fan investigacions "incòmodes". És el cas de les investigadores del Khabar Lahariya, que indaguen i informen sobre abusos contra les dones, injustícies socials, delictes mediambientals i corrupció política... tot allò que més necessita ser desvelat, com creu la Meera, cap de redacció de Khabar Lahariya:

"Les generacions futures ens preguntaran: "Què fèieu quan el nostre país estava canviant i els mitjans de comunicació no deien res?" A Khabar Lahariya podem dir, amb el cap ben alt, que nosaltres hem fiscalitzat els poderosos. Hem aconseguit que el periodisme que fem sigui la veu de la democràcia. No hem deixat que el quart poder s'ensorrés, i hem continuat posant un mirall davant de la societat."

El país més poblat del món, l'Índia, afrontarà aquesta primavera unes eleccions generals que tornen a desafiar la valentia de les periodistes més compromeses. Com mostra el documental "Escriure amb foc", ja al 2019 van cobrir les darreres eleccions que l'actual primer ministre, Narendra Modi, va tornar a guanyar per una aclaparadora i controvertida majoria. La lluita és esgotadora:

"Quan treballem com a periodistes estem lluitant per transformar la nostra societat. Però em preocupa molt veure que no es produeixen els canvis que serien necessaris.

Això ho constatem sovint en la nostra organització, quan les nostres millors periodistes decideixen plegar, per les raons que siguin."

"Escriure amb foc" (Writing with fire) és un documental del 2021 de Black Ticket Films, dirigit i produït per Sushmit Ghosh i Rintu Thomas.

tv3.cat/60minuts

Anar al contingut