Demà, a les 22.30

En el Dia Mundial del Medi Ambient, el 33 estrena el documental "Associar-se a l'Ecosistema Terra"

Demà, dimecres 5 de juny, a les 22.30 i amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, el 33 emetrà el documental de producció pròpia dirigit per Jordi Vilardell "Associar-se a l'Ecosistema Terra", que s'acosta a nous coneixements que des dels 60 sacsegen velles idees establertes, i en què participen científics de gran prestigi internacional com Ricard Guerrero, Rafel Simó, James Lovelock, Lynn Margulis o Ramon Margalef.

El Dia Mundial del Medi Ambient, a les 22.30, el 33 estrena el documental "Associar-se a l'Ecosistema Terra", dirigit per Jordi Vilardell. Aquest treball de producció pròpia ofereix una nova visió del món que s'està obrint pas guiada per la ciència: el planeta funciona com un ecosistema, el Sistema Terra, i la vida evoluciona a salts gràcies a la simbiosi, a la força de l'associació entre organismes.

Que el planeta funcioni com a Sistema Terra implica, entre altres coses, que al planeta tot està relacionat; que el que es fa en un lloc repercuteix en un altre, i que és estable en funció del reciclatge de residus que es poden fer entre totes les espècies que hi viuen.

Que la simbiosi, l'associació, permet salts evolutius s'ha demostrat en les cèl·lules d'animals i de plantes, originades per associació de bacteris amb habilitats diferents, però que junts podien adaptar-se millor a l'entorn. També s'ha demostrat que la majoria dels organismes complexos, com els humans, són estables pel gran nombre de microbis que hi viuen a dins, i fan possibles processos com la digestió.

Aquests nous coneixements científics, teoritzats als anys 60, en part a la NASA, es van demostrar a finals dels 70 i principis dels 80, i els han evidenciat una vegada i una altra, en les últimes dècades, milers d'estudis científics, molts, sobre l'escalfament global. Porten a reflexionar sobre la necessitat d'una cultura que faciliti als humans un comportament adaptat a les dinàmiques del Sistema Terra, de reciclar tots els residus i d'associar-se per fer salts evolutius.

Hi intervenen James Lovelock, químic atmosfèric; Ricard Guerrero, catedràtic emèrit de Microbiologia de la UB; Rafel Simó, investigador de l'ICM-CSIC, i els desapareguts Lynn Margulis, microbiòloga, i Ramon Margalef, biòleg i pare de l'ecologia a l'estat espanyol.

tv3.cat/33

Anar al contingut