Moebius

El thriller "Moebius" es preestrena en pantalla gran al BCN Film Fest

Ahir, en el marc de la cinquena edició del Festival Internacional de Cinema de Barcelona-Sant Jordi (BCN FILM FEST), que se celebra del 15 al 23 d'abril, es va fer la preestrena del primer capítol de "Moebius", la nova coproducció de Veranda TV i TV3, amb la participació del Departament de Cultura de la Generalitat.

Les tres sales dels cinemes Verdi es van omplir, ahir, mantenint l'aforament limitat contra la Covid, d'un bon nombre d'afortunats, i amb la presència de part de l'equip tècnic i artístic, que van poder veure, amb el luxe d'una pantalla gran, el primer capítol de la nova sèrie de TV3, "Moebius", un thriller "atmosfèric i psicològic" amb guió d'Eduard Cortés i Piti Español, tots dos creadors de la sèrie, que consta de deu episodis de 40 minuts, dirigits pel mateix Cortés, i rodat a Caldes de Montbui i altres escenaris naturals i que s'estrenarà a TV3, com ha avançat el director de TV3, Vicent Sanchis, a partir del 17 de maig.

La projecció del capítol ha anat precedida d'una benvinguda i una breu presentació que ha comptat amb la presència de Conxita Casanovas, directora del BCN Film Fest; Vicent Sanchis, director de TV3;  Aitor Montánchez, productor executiu de Veranda TV, i Eduard Cortés, creador i director de la sèrie. També hi havia presents Núria Llorach, vicepresidenta de la CCMA, i els consellers Rita Marzoa i Antonio Pemán; el director de l'Àrea de l'Àudiovisual de l'ICEC, Francisco Vargas, i l'alcalde i la regidora de Caldes de Montbui, escenari del rodatge, Isidre Pineda i Carme Germà.

"‘Moebius' demostra una feina que està fent TV3 molt bé i des de fa molt de temps, que és fer de pedrera del cinema català. És com la Masia del Barça. De les sèries de TV3, n'estan sortint actors i actrius que després triomfen i es fan molt populars", ha dit la directora del BCN Film Fest, Conxita Casanovas. "Aquesta és una de les claus d'aquest festival. Tothom remarca que ha vingut Johnny Depp i Isabelle Huppert, però és el talent català el que s'ha de defensar i és el que crec que està fent TV3. Per al BCN Film Fest, TV3 és bàsica com a company de viatge."

"Com ens té acostumats Veranda TV i l'Eduard Cortés, ‘Moebius' és una sèrie molt ben pensada, amb un gran guió, molt ben realitzada i que atrapa des del primer capítol. Una història per a tots els públics, on les coses sembla que són una manera i acaben no sent-ho", ha continuat el director de TV3, Vicent Sanchis.

"No és un thriller convencional, és més aviat un thriller atmosfèric i psicològic amb uns personatges que tenen relleu i personalitat. A simple vista són persones normals, sense professions estranyes, amb una vida convencional, però al seu voltant es crea un clima, una atmosfera en què ens podem veure tots reflectits. ‘Moebius' ens posa un mirall al davant", ha explicat Aitor Montánchez, productor executiu de Veranda TV.

Eduard Cortés, creador i director de la sèrie, ha volgut agrair "a tot l'equip tècnic la bona feina gràcies a la qual s'ha aconseguit l'atmosfera, la factura i la qualitat que mostra la sèrie" i també "als actors veterans que han fet una feina extraordinària de veritat, de credibilitat, i a la cantera de joves als que segur els espera un recorregut molt brillant, perquè han fet bona feina i tenen molt de talent. Amb aquesta qualitat humana i artística no es pot fracassar".

Després del visionat del primer capítol i d'un "teaser" de la sèrie, s'ha pogut fer un petit col·loqui, moderat per Àngel Romero, coordinador de Festival, amb Eduard Cortés, creador, guionista i director de la sèrie; Piti Español, cocreador i guionista al costat d'Eduard Cortés; i les actrius Aida Oset, que interpreta la Mamen, la nova professora de matemàtiques, i Sònia Ninyerola, la Leire a la ficció.

Durant la conversa, Piti Español ha explicat que la idea de la sèrie –pel·lícula, en el pensament inicial- va sorgir fa 3 o 4 anys enrere davant del cas de la mort del jove Jokin.

Les actrius Aida Oset, la Mamen, la nova professora de matemàtiques, i Sònia Ninyerola, la Leire a la ficció, han explicat els seus personatges. La Mamen, una dona "forta, independent, racional com a bona matemàtica, impulsiva i que no s'empetiteix davant de les dificultats i les crítiques, cosa que l'ajudarà a avançar en el seu objectiu de descobrir la veritat sense defallir". La Leire, una noia "forta, independent, freda però fidel a la gent que s'estima" i sobretot, el que més defineix el seu personatge és: "la millor amiga de l'Àlex".

Del col·loqui se n'ha extret que, en paraules d'Eduard Cortés, "Moebius" és "un thriller però també una sèrie de personatges. Una de les coses que es vol explicar a través d'ells és com n'és de difícil trobar una línia que separi el que està bé del que està malament, la llum de la foscor". D'aquí la metàfora de la llei de Moebius, aquest anell en què dues cares, una de blanca i una de negra, acaben sent una de sola, per un gir de 180 graus i que dona nom a la sèrie.

Una ficció que es vol allunyar del "qui" que va posar de moda, als 90, "Twin Peaks" amb aquell famós "Qui va matar Laura Palmer?". A "Moebius" l'important no és el qui, és el com i, sobretot, tot el que ho provoca, com s'hi ha arribat.

Una sèrie, de nou, amb el món adolescent com a protagonista, però que no és "Merlí", i dirigida a un públic ampli que la podrà gaudir a partir del 17 de maig.

Sinopsi

"Moebius" és un thriller d'investigació que no inclou policies, al voltant d'un cas que afecta un alumne de l'institut de La Farga, un poblet aparentment tranquil de la Catalunya interior. La Mamen (Aida Oset), la nova professora de matemàtiques, comença una investigació pel seu compte que farà que alguns secrets llargament enterrats al poble surtin a la llum. En un entorn cada cop més malaltís i enrarit, tard o d'hora tots esdevenen acusats o acusadors.

Al costat d'Aida Oset hi ha un repartiment de cares conegudes com Andrew Tarbet, Bea Segura, Lluís Marco, Roger Casamajor, Lluís Villanueva, Victòria Pagès, Montse Morillo i Joan Amargós, entre d'altres. I al costat de tots ells, una nova aposta de TV3 pel talent jove, amb Sònia Ninyerola, Manel Llunell, Marc Aguilar, Marc Pineda, Jordi Garreta, Valeria Sorolla, Candela May, Nerea Royo i Marc Soler.

Equip tècnic

Director de la sèrie: Eduard Cortés
Direcció: Eduard Cortés, Patricia Font i David González
Producció executiva Veranda TV: Aitor Montánchez i Ignasi Comillas
Producció executiva TV3: Oriol Sala-Patau i Conxa Orea
Editor de continguts de TV3: Joan Sol
Direcció de fotografia: Joan Benet
Directora de producció: Laia Gómez Roig
Directora d'art: Laia Serra
Figurinista: María Reyes
Maquillatge: Emma Ramos
Perruqueria: Jose Montiel
Muntatge: Guillermo de la Cal
Càsting: Consol Tura

tv3.cat/ficcioicinema

Anar al contingut