El testimoni colpidor de Sor Lucía Caram a Ucraïna, a "Signes dels temps"
Diumenge, a les 10.55

El testimoni colpidor de Sor Lucía Caram a Ucraïna, a "Signes dels temps"

Diumenge, a les 10.55, a "Signes dels temps", Sor Lucía Caram, superiora del convent de dominiques de Santa Clara de Manresa, explica la seva experiència d'ajuda humanitària a Ucraïna

Els infants orfes

El testimoni de Sor Lucía Caram, directora de la Fundació del Convent de Santa Clara, és tant intens com colpidor. Aquesta monja dominica es desviu per portar ajuda humanitària a les víctimes.

Des que va esclatar la guerra a Ucraïna, el 24 de febrer de 2022, hi ha viatjat 22 cops. I ja està a punt de tornar-hi. Porta en el cor una ferida de guerra, i lluita incansablement per consolar, salvar vides i ajudar a refer l'esperança. Visita cementiris, hospitals, orfenats... En l'últim viatge va estar amb 173 infants orfes i d'altres criatures que tenien els pares desapareguts o al front:

"Veure tants nens junts que no somriuen em va fer mal. Se'ls ha robat la infància. Què passarà amb  aquests nens i nenes? Hi ha més de 160.000 infants orfes a Ucraïna".

Falten diners per fer un nou hospital

Amb l'ajuda de la ministra de defensa, Margarita Robles, ha aconseguit obrir un hospital de campanya a Kramatorsk, una zona molt atacada per l'exèrcit rus. I continua lluitant per aconseguir els diners per portar un nou hospital a pocs quilòmetres del front. Sor Lucía explica:

"Nosaltres obrim corredors humanitaris, i hem portat a Catalunya ferits i malalts oncològics que allà no tenien tractament, però això és molt poca cosa. Els militars ens diuen que de cada 40 soldats que envien al front, només en tornen 10. I que el 40% moren per falta d'assistència. Molts joves han mort. Ara ja estan reclutant nois de 25 anys".

Sor Lucía Caram a Ucraïna

La Setmana Santa a Ucraïna

Diu que els cristians a Ucraïna viuen una Setmana Santa constant:

"És un poble que està martiritzat i constantment crucificat. Vas a les esglésies i la imatge que veus cada dia és punyent, trenca el cor. Les esglésies estan plenes de gent. A més, cada cementiri s'ha convertit en una església, perquè tots estan plens de creus".

L'acompanyament del papa Francesc

Sor Lucía no es cansa mai d'ajudar, i constantment té el suport i l'acompanyament del papa Francesc. En el seu nou llibre "Invitados a reconstruir. Ucraina, la guerra y la compasión" (Plataforma editorial), hi ha una carta del papa, signada a mà. Francesc escriu: "Desitjo que aquest llibre sigui rebut i llegit amb el cor. I que, qui el llegeixi, es pugui preguntar: I jo, què puc fer?". Els beneficis del llibre es destinaran al projecte d'obrir un nou l'hospital de campanya.

Fa uns dies sor Lucía Caram li va regalar al papa el rosari desgastat de l'Alessandra, un soldat mort al front, que no tenia família. Francesc es va emocionar. Era un dels centenars de rosaris que el papa li havia donat, després de beneir-los, per repartir en els seus viatges. Caram, directora de la Fundació del Convent de Santa Clara, diu:

"Estic segura que el papa resa amb aquest rosari. Crec que ell és l'única persona que té autoritat mundial i podria ser rebut, per un i per l'altre, per aconseguir un alto el foc, perquè la quantitat de víctimes és brutal".

El programa

"Signes dels temps" va encetar el setembre la trenta-vuitena temporada, i és un dels programes més veterans de TV3. Actualment, "Signes dels temps" és dirigit i presentat per la periodista Montserrat Esteve Mallofré. Agustí Vila és el realitzador; Imma Segarra Leal, la productora; Joan Grané Terrades, l'ajudant de realització; Eulàlia Tort Brodó és a la redacció i Àngels Serres Créixams a la documentació. 

3Cat.cat/signesdelstemps

#SignesdelsTemps3Cat

Anar al contingut