"El documental" estrena "Desmuntant Leonardo"

Demà, a les 23.20, l'espai del 33 "El documental" estrena "Desmuntant Leonardo", un treball d'investigació històrica que aprofundeix en la figura del geni del Renaixement, Leonardo da Vinci.

Qui era realment Leonardo da Vinci? La seva biografia és plena d'incongruències i preguntes sense resposta. Per trobar la veritat del geni del Renaixement, primer cal desmuntar-ne la versió oficial.

Segons la biografia oficial de Leonardo da Vinci, el geni del Renaixement es va educar en un poblet italià sense escola i era el fill il·legítim d'un notari i una pagesa analfabeta. "Desmuntant Leonardo" es basa en les investigacions de l'historiador Jordi Bilbeny per qüestionar aquesta versió.

"Desmuntant Leonardo" és un documental d'investigació històrica que aprofundeix en la figura del geni del Renaixement, Leonardo da Vinci, i que segueix l'estela d'anteriors documentals de la productora Pilar Montoliu, com "L'apropiació del descobriment d'Amèrica" (2003), "Enigma Cervantes" (2004) i "Colom i la casa reial catalana" (2011), entre d'altres. El film es basa en les investigacions de l'historiador Jordi Bilbeny que qüestionen la biografia oficial de l'artista, segons la qual Da Vinci s'hauria educat en un poblet italià sense escola i era el fill il·legítim d'un notari i una pagesa analfabeta.

Sinopsi

Qui era Leonardo da Vinci? Es pot creure que el geni més gran del Renaixement, que va dominar totes les disciplines i va superar tots els seus mestres, es va educar en un petit poble d'Itàlia sense escola, i era fill il·legítim d'un notari i d'una pagesa analfabeta? La biografia oficial de Leonardo és plena d'incongruències i preguntes sense resposta.

Per què un florentí va estar tan a prop de les princeses de la cort de Nàpols o d'un Vaticà "dominat per catalans"? Per què el seu escut d'armes és igual que el de la casa reial catalana? Podria haver estat Leonardo a Catalunya, més concretament a les màgiques muntanyes de Montserrat? És aquest el paisatge de la misteriosa Gioconda?

Aquestes i altres preguntes són les que es planteja "Desmuntant Leonardo", un documental on el primer pas per explicar la "nova història" d'aquest geni és desmuntar-ne l'oficial, per desvelar aquesta qüestió tant determinant: qui era, en realitat, Leonardo?


Hi participen

Jordi Bilbeny, escriptor i investigador

Ximo Company, catedràtic d'Història de l'Art

José Luis Espejo, historiador expert en Història Oculta i Pensament Social. Autor de dos llibres sobre Leonardo

Giuseppe Fornari, professor d'Humanitats de la Universitat de Bèrgam. Autor d'estudis sobre Leonardo i el Renaixement

Ramón López Martín, catedràtic de Teoria i Història de l'Educació de la Facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació de la Universitat de València

Vicenzo Bagnato, escriptor i investigador de l'art i de la història. Autor de "Da Vinci segreto"

Carlo Vecce, professor de literatura italiana a la Universitat de Nàpols "L'Orientale". Investigador del Renaixement italià. Autor d'una biografia de Leonardo

Luis Racionero, escriptor i intel·lectual. Autor de diversos estudis de Leonardo

Paolo Pellegrino, professor agregat de la Universitat de Barcelona (UB)

Albert Fortuny, enginyer industrial, professor de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)

Manel Capdevila, investigador històric especialitzat en Ciència Medieval

Francesc Magrinyà, professor de llatí, grec clàssic i llengua i literatura catalanes

Josep Mayolas, investigador de l'Institut Nova Història

Andrea Hernández, musicòloga

Adrià Francisco Poch, escalador

Àngel Pruna, escalador

Manuel del Castillo, pintor i escultor

Roger Mallola, doctor en Ciències Polítiques, enginyer de Camins

Fitxa tècnica
Direcció: Dani de la Orden i Marc Pujolar

Guió: Jordi Bilbeny, Dani de la Orden i Marc Pujolar

Producció: Pilar Montoliu

Director de producció: Xavier Granada

Direcció de fotografia: Ricard Cañellas

Muntatge: Gerard Vila

Música: Joan Vilà

Grafisme: Intricate Productions

Veu en off: Núria Mediavilla

2014

Una producció de Pilar Montoliu Produccions amb la col·laboració de l'Institut Nova Història i el suport de Televisió de Catalunya.

Dani de la Orden, director

(Barcelona, 1989). Graduat en Cinematografia i Mitjans Audiovisuals, especialitzat en direcció per l'Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC).

Director de les pel·lícules de ficció "Barcelona nit d'estiu", Premi Gaudí a la millor música original i nominada a la millor pel·lícula en llengua catalana i millor muntatge per l'Acadèmia del Cinema Català, i de "Barcelona nit de reis".

Director de nombrosos curtmetratges, alguns seleccionats i premiats a diversos festivals internacionals, com "Nadador" i "Luciano".

Abans de "Desmuntant Leonardo" havia dirigit "Colom i la casa reial catalana" per a Pilar Montoliu.

Marc Pujolar, director

(Barcelona, 1990). Graduat en Cinematografia i Mitjans Audiovisuals, especialitzat en direcció per l'Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC).

Codirector de la pel·lícula de terror "Los inocentes" i director de diversos curtmetratges, espots i videoclips.

tv3.cat/documentals

tv3.cat/eldocumental

Anar al contingut