Diumenge, a les 22.05

"Començar de zero", el valor educatiu de les escoles bressol, a "30 minuts"

Diumenge, 14 d'abril, a les 22.05, estrena "Començar de zero", una producció pròpia que analitza la importància d'una escolarització infantil de qualitat universal i gratuïta, així com l'efecte igualador d'oportunitats que pot tenir l'ensenyament preescolar.

Dels zero als tres anys hi ha una fase crítica de la vida. És la base sobre la qual s'assenta molt del que esdevindrem d'adults. En una societat cada vegada més desigual, les polítiques públiques més rendibles són les que tenen per objectiu aquests primers anys de vida. 

A Catalunya, 442.300 infants (un de cada tres) viuen en risc de pobresa o d'exclusió social. La dels nens és, ara mateix, la franja d'edat més pobre. És un problema greu i la falta d'ajuts directes a la criança, una anomalia en el context europeu, contribueix a cronificar-lo.

Per a l'economista Elena Costas, "si no s'inverteix en polítiques socials d'infància i família, és molt difícil que es puguin revertir aquestes taxes de pobresa".

Moltes veus d'economistes i també responsables polítics reclamen la introducció de prestacions universals per a criança per lluitar contra la cronificació de la pobresa infantil i contra els elevats costos que repercuteixen en tota la societat. Però hi ha una eina que també s'ha demostrat clau pel seu efecte equalitzador: l'escolarització infantil de qualitat universal i gratuïta.

Sheila González Motos, investigadora de desigualtats educatives de la UB, destaca que "si hi ha dos infants en un mateix entorn desafavorit, el que passa per una escola bressol té més probabilitats que la seva trajectòria educativa tingui més èxit, tindrà menys risc de repetir curs o d'abandonar els estudis que el que no hi passi".

A Catalunya, la gratuïtat d'aquest cicle es va començar a implantar l'any passat amb un ampli consens polític. La idea és anar-la estenent a tot el cicle, però, de moment, és gratuït l'últim curs, el dels dos anys, i només als centres públics. La mesura ha portat més criatures a l'escola bressol, però la xifra d'escolarització, del 45%, segueix sent insuficient.

Maria Carme Collell, directora escola bressol Colors de Manlleu, comenta que "en el moment que et diuen que l'I2 serà gratuït, tothom està molt content pensant que podrà portar el fill a l'escola bressol. Però la realitat és que no hi ha prou oferta ni prou places".

L'escola bressol també ha començat a obrir-se per als fills de mare estrangera. Actualment, a Catalunya són un de cada tres naixements. Però continuen infrarepresentats a les aules dels més petits.

El reportatge "Començar de zero" s'endinsa en l'experiència de les escoles bressol de Manlleu o del Vendrell (l'únic municipi que ja ha implantat l'escolarització universal i gratuïta) per mostrar el valor educatiu i igualador d'oportunitats d'aquest ensenyament.

Fitxa tècnica:

Un reportatge de Mariona Bassa i Víctor Díaz Solé
Imatge: Jordi Hernàndez Ramon
Muntatge: Marc Escòlies
Producció: Myriam Mendoza Conchillo

#EducacióiPobresa3Cat

tv3.cat/30minuts 

Anar al contingut