Dilluns, a les 23.35

"Cimarronas. La lluita afrofeminista a Colòmbia", a "Latituds" 

Dilluns 11 de desembre, a les 23.35, el 33 emetrà un nou episodi del programa amb un reportatge sobre les reivindicacions de la població negra colombiana, històricament discriminada, desposseïda i silenciada. 

El 33 emetrà el dilluns 11 de desembre, a les 23.35, un nou capítol de "Latituds" amb la reemissió del reportatge "Cimarronas. La lluita afrofeminista a Colòmbia".   
 
La població negra colombiana ha viscut històricament discriminada, desposseïda i silenciada, a més de ser víctima de violències i desplaçaments pel conflicte armat que hi ha al país des de fa dècades. Però una nova generació de dones negres s'organitza per transformar la societat i reivindicar, amb orgull, la seva identitat negra i les seves avantpassades "cimarronas", que van fugir de l'esclavització per viure en llibertat.  
 
Moltes d'elles que viuen  en zones rurals, com al poble d'Evitar, al Carib colombià, es defineixen com a afrocamperoles. Des de l'associació Joprofumev treballen perquè les joves tinguin futur a la seva terra i per esquerdar un sistema profundament patriarcal. Una revolució que ha començat per la música i el cant, pilars de la comunitat afrodescendent.  
 
El canvi també s'està produint en zones urbanes com Cali, la ciutat colombiana amb més població negra. Als barris perifèrics d'aquesta gran metròpolis s'hi han refugiat milers de persones fugint de la violència o desplaçades per grans projectes extractius transnacionals. És a Cali on es va originar l'esclat social, el 2021, que durant dos mesos va paralitzar el país. Allà hi opera l'organització Afroyoga, que treballa per sanar dones que en molts casos han rebut violència directa, també sexual. Unes ferides que s'afegeixen a les transmeses de generació en generació per la violència viscuda per les avantpassades esclavitzades.  
 
Tot plegat, quan Colòmbia viu un moment d'esperança pel primer govern clarament progressista en dos-cents anys d'independència, encapçalat per Gustavo Petro i l'activista negra Francia Márquez. 
 
El reportatge és una producció de 3Cat elaborada per Contrast, dirigida i realitzada per Oriol Andrés Gallart, Carlos Castro García i Gemma Garcia Fàbrega i amb la col·laboració de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD). 
 
"Latituds" és un programa que fomenta la reflexió sobre activitats que poden millorar la societat a través de reportatges en què els protagonistes són els impulsors de projectes per superar els problemes que viuen.  
Anar al contingut