Des del 18 de maig, sèrie completa

"Cibercrims", la sèrie documental que porta la "crònica negra" al món digital, arriba a la plataforma 3Cat

El 18 de maig, la plataforma 3Cat estrena, en exclusiva, "Cibercrims", una producció de 3Cat amb la col·laboració de Dana Building i The Folks Films. La sèrie està basada en els casos més foscos del món digital i descobreix com, a vegades, la vida pot canviar amb un sol clic.

Amb la producció executiva de Rosa Moya i la direcció d'Albert Folk, "Cibercrims" consta de 6 capítols de 25 minuts presentats pel periodista expert en ciberseguretat Toni Noguera i narrats per l'actor Abel Folk. Sis casos reals aportats pel cos de mossos d'esquadra, amb la col·laboració de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya i altres institucions.

El periodista expert en ciberseguretat Toni Noguera condueix cada capítol amb una combinació de rigor i tensió narrativa que fa que l'espectador aprengui mentre es manté atrapat per la història.  

Cada cas es presenta amb una animació que s'inspira en elements de l'anime, el neo-noir i el còmic europeu, i que va acompanyada per la veu intensa de l'actor Abel Folk. Aquest recurs, que es manté durant tot el capítol, converteix en tangible el món virtual.

Els guions, coordinats per l'escriptora Carla Gracia, amb la intervenció del reconegut autor de novel·la negra Pere Cervantes, Jordi Quijorna, Laura Jurado i Llorenç Ramis entrellacen la informació amb altes dosis de suspens i intriga, i amb uns personatges ben definits que permeten a l'espectador empatitzar amb les víctimes i entendre els delictes. Fidels als documents oficials, atestats i diligències, amb abundant material gràfic i detalls reveladors, es basen estrictament en històries reals on es parla de grooming, estafes, assetjament, suplantacions d'identitat, pornografia infantil i phishing.

Amb una aposta formal molt sòlida, que endinsa l'espectador completament en el món cibernètic, aquesta sèrie manté l'interès de l'espectador fins a l'últim minut i el convida a reflexionar sobre ètica, psicologia criminal i justícia, i sobre l'impacte social del cibercrim. Finalment, ajuda a entendre que disposem d'eines i recursos per protegir-nos de la ciberdelinqüència, i fa prendre consciència de la importància de cada clic que es fa.

 

Una sèrie innovadora que educa i proposa solucions per a una experiència online més segura  

Allunyada dels delictes de sang, "Cibercrims" aborda per primera vegada els casos més foscos i rellevants de la xarxa. Casos impactants que descobreixen la realitat de la ciberdelinqüència, com es mou, com es capten les víctimes i quines són les conseqüències. Però la sèrie també té una vocació de servei públic, i ofereix pràctiques i consells molt útils perquè tots puguem evitar caure en els perills d'internet.

Cada capítol es complementa amb consells útils per a la ciutadania, i també amb reflexions i aportacions dels mossos d'esquadra que van intervenir en cada cas, del director de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya Tomàs Roy, de la criminòloga Mónica Pérez, de la psicòloga Ibanesa Gómez i del professor Cristian Olivé.

Els casos han estat seleccionats i aportats pels Mossos d'Esquadra, els quals, juntament amb l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya, han facilitat informació i dades importants, i han validat tots els capítols per assegurar-se que descriguin els fets reals amb absoluta fidelitat. D'altra banda, "Cibercrims" ha disposat també de la col·laboració d'experts del Col·legi Oficial de Criminologia, del Col·legi Oficial de Psicologia i de l'àmbit de l'Ensenyament, que analitzen i enriqueixen els capítols des d'una perspectiva professional i humana.

Una sèrie documental de gran actualitat 

Malgrat que una part molt important de les nostres vides transita pel món virtual, moltes vegades no som conscients dels perills que ens hi esperen. La consciència i l'educació en ciberseguretat, així com les mesures de protecció, són essencials per protegir-nos davant d'una ciberdelinqüència que no para de créixer. Cossos policials de tot el món adverteixen sobre com aquests ciberdelinqüents es troben a l'avantguarda de la tecnologia, en una actualització contínua per sofisticar les seves capacitats criminals.

"El crim cibernètic ja mou més diners que el tràfic d'armes."  El Periódico 

"El cost dels ciberatacs ja representa prop de l'1,5% del PIB mundial. Durant el 2023, el cost de les amenaces digitals va superar fins i tot el tràfic d'armes, el tràfic de persones i el tràfic de drogues."  Red Seguridad 

"El 2023 va ser un any de consolidació de certes modalitats delictives, on el més rellevant va ser l'increment de denúncies associades a aquest àmbit. En el cas de les usurpacions d'identitat, el nombre de fets delictius es va quadruplicar des del 2019." Revista Sic 

"Es preveu que el cost global del cibercrim arribi als 9,5 bilions de dòlars durant el 2024. En altres paraules, 18 milions de dòlars per minut."  eSentire 

"El principal motor de l'economia catalana, el sector agroalimentari, es converteix a principis del 2024 en el principal objectiu dels ciberatacs."  Agència de Ciberseguretat de Catalunya 

3cat.cat/cibercrims

Anar al contingut