En Nabt, mirant el mar, al capítol de diumenge.
En Nabt, mirant el mar, al capítol de diumenge.

"Amb ulls de nen" torna al 33

A partir de diumenge, 8 d'abril, el 33 recupera la sèrie documental "Amb ulls de nen", el programa que dona veu als infants, perquè vol entendre el món a través de la seva mirada. És una producció del Departament de Nous Formats de TV3. Al primer capítol, que es podrà veure diumenge a les 21.35, els parlarà dels valors amb dos protagonistes: en Miquel, un nen de Torre Baró, de 10 anys, i en Nabt, que té 13 anys, és saharaui, però viu gairebé tot l'any a Santa Fe del Penedès.

La mirada infantil sovint és ingènua, però també pot ser molt lúcida, clarivident. I en un moment de crisi socioeconòmica, de canvis en l'escala de valors, d'incerteses... potser seran els nens els que, mirant al seu voltant, valorant la seva realitat i fent-se preguntes sobre el futur, ens ajudaran a tots a reflexionar sobre la vida. Aquesta sèrie vol escoltar els petits parlant dels grans temes, amb les seves paraules i a la seva manera.

Se sap que els nens són capaços d'expressar emocions i mostrar-se crítics sense perdre l'espontaneïtat ni el sentit de l'humor, i això és el que el programa els demana. Que expliquin com veuen el món que els ha tocat viure i com els agradaria que fos.

Durant els tretze capítols que formen aquesta sèrie documental estrenada amb èxit a TV3 (va tenir un 15,5 de share) el primer trimestre del 2014, i que ara recupera el 33 els diumenges a la nit, els espectadors podran abordar temes com la salut i la malaltia, la diversitat, l'oci, l'amistat, l'escola o la família, entre altres.

A l'inici de cada programa es mostra una activitat infantil que, de manera metafòrica, n'explica el tema. A mesura que avança l'episodi, també apareixen nens d'arreu del territori, que el programa ha entrevistat per enriquir els punts de vista. Són nens i nenes de ciutat, de poble, de barri, de pagès, de mar i de muntanya... tots amb entorns familiars, socioeconòmics i escolars ben diferents perquè amb la diversitat de les seves mirades ajudaran a aprofundir en el temes de cadascun dels capítols següents.

Episodi 1: "Els valors"

Actualment, els nens senten a parlar molt de crisi, però també coneixen de prop valors com ara la solidaritat o la justícia social. El Miquel, que viu en un barri humil, on la crisi és especialment dura, i el Nabt, un nen saharaui que viu gairebé tot l'any amb una família d'acollida al Penedès, explicaran el seu punt de vista.

Episodi 2: "Amistat"

Què significa ser un bon amic? La Raquel i la Cristina, dues amigues d'11 i 12 que passen gairebé tot el dia juntes, explicaran que la seva amistat està per sobre de tot. I el Marti, que fa un any que és dels Minyons de Terrassa, explicarà tot el que ha après de l'amistat fent castells.

Episodi 3: "Salut i malaltia"

Què vol dir estar malalt? Quins canvis de vida comporta una malaltia? L'Ariadna, una nena de 12 anys que ha hagut d'aprendre a viure amb diabetis i celiaquia, explicarà el seu cas. I la Natàlia, una nena de 9 anys que, quan en tenia cinc, li van diagnosticar una leucèmia, explicarà l'experiència a l'hospital. A l'Ainoha, la seva germana gran li va costar molt assimilar la situació.

Episodi 4: "Oci"

Avui dia, les criatures sempre estan ocupades amb activitats diverses. L'Oriol explicarà que té la majoria de les tardes ocupades amb activitats extraescolars. I la Clara, que surt de casa abans de les 8 i no torna fins a quarts de deu, perquè fa gimnàstica artística al CAR de Sant Cugat, explicarà com compagina els estudis amb l'entrenament.

Episodi 5: "Diversitat"

La diversitat és enriquidora, però no sempre és fàcil d'entendre o d'acceptar. El Marcel és sord profund i va a una escola inclusiva on la majoria d'alumnes són oients. L'Elsa i la Diana, de 13 i 11 anys, viuen a Sants però van néixer a la Xina. Tot i que es consideren catalanes són conscients que les seves faccions desperten curiositat.

Episodi 6: "Família" (l'entorn del nen)

L'entorn familiar és el referent més important, per a un nen. El Nicolau, el germà del mig d'una família de sis, explica com es viu en una família nombrosa. Els avis del Ricard viuen al pis de sota de casa seva, hi passa moltes estones i se sent afortunat perquè li ensenyen coses cada dia.

Episodi 7: "Família" (models familiars)

Els models familiars han canviat. Els pares del Jordi i el Pau fa sis anys que estan separats, però ells tenen molt clar que sempre formaran part de la vida dels dos. La Tigist va néixer a Etiòpia. Ella i la seva germana, també adoptada, formen part d'una família monoparental, un model minoritari i que comporta dificultats. Tot que li agradaria tenir un pare, considera que té una gran família.

Episodi 8: "Consum"

Què en pensen, els nens i les nenes del consum, de la sostenibilitat, de la despesa i de l'estalvi? La Cristina és presumida i li agrada anar a comprar, però té clar que no s'ho pot comprar tot. I a la Patrícia li agradaria viure en un món més sostenible i mira de fer coses per canviar-lo.

Episodi 9: "Escola" (la vida social)

Com se senten els alumnes a l'escola, un dels llocs on passen més temps. La Júlia  explica que li agrada com treballen els valors a la seva escola, on se sent estimada. I en Massin explicarà el canvi que ha representat per ell començar l'institut.

Episodi 10: "Escola" (l'aprenentatge)

Els nens i les nenes també van a l'escola per aprendre. El Lluc, que fa sisè de Primària en una escola rural, comparteix taula i tutor amb sis companys, li encanta aprendre en un lloc desconnectat dels sorolls de la ciutat. I l'Emma, que fa cinquè en una escola pública de Nou Barris on compagina els estudis amb la música i la dansa, tampoc no voldria estudiar en cap altre lloc.

Episodi 11: "Democràcia"

Què vol dir manar i ser manat? És important participar? De què serveix la política?... En aquest capítol, els nens i nenes reflexionaran sobre les qüestions que afecten col·lectivament.

Episodi 12: "Amor"

Què vol dir estimar? Quins tipus d'amor hi ha? Són tots iguals?... En aquest capítol els infants parlaran del tema més universal i més complex a la vegada: l'amor.

Episodi 13: "Futur"

A l'últim capítol de la sèrie els nens explicaran com veuen el futur, quins desitjos i quins somnis tenen; com creuen que seran quan siguin grans i com els agradaria que fos el món.

tv3.cat/resesimpossible

Anar al contingut