"Allà on fa més mal", Premi CIRCOM al millor documental

El "TN Vespre cap de setmana" editat i presentat per persones amb discapacitat intel·lectual ha rebut també una menció especial en la categoria de Minories Socials dels mateixos guardons de l'Associació Europea de Televisions Regionals a millor documental

"Allà on fa més mal", la filmació de Laia Mestre i Ricard Belis per a 3Cat, ha rebut aquest migdia el Premi CIRCOM de l'Associació Europea de Televisions Regionals a millor documental. Aquesta producció del "Nits sense Ficció", que es va estrenar el novembre passat a TV3 i a la plataforma 3Cat, recull el testimoni de quatre mares que han perdut els seus fills en mans de la violència vicària, assassinats pel seu pare, la parella o exparella de la mare amb l'objectiu de fer mal a la dona.  

El jurat del guardó ha destacat l'habilitat de la direcció per "filmar de manera poc tradicional" i per la seva capacitat de "donar veu a les persones ordinàries i encoratjar-les a parlar obertament sobre les seves vivències". "Tot l'impressionant ús dels grafismes, és l'experiència humana protagonista la que et marca profundament", ha reconegut. 

Tots els membres que han participat de la valoració també han volgut remarcar l'alta qualitat dels documentals internacionals presentats aquest any. "Els documentals d'aquesta edició han demostrat que hi ha una manera més plàcida i lenta de fer contingut. Això proporciona a l'espectador el preciós regal d'escoltar i pensar." 

I el "TN vespre cap de setmana" editat i presentat per persones amb discapacitat intel·lectual, per commemorar el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, ha rebut una menció especial dels Premis CIRCOM en la categoria de Minories Socials. Segons el jurat, "el resultat és molt professional i interessant per als espectadors. No només fa comunicació inclusiva sinó que dona veu a qui normalment no en té a la televisió. El jurat creu que és un perfecte exemple de la capacitat d'impactar que té la televisió pública, que posa el focus en la ciutadania que no és escoltada i mereix atenció i respecte".

CIRCOM és una organització internacional que té com a objectiu estudiar de manera pràctica, concreta i innovadora les televisions d'Europa i contribuir al desenvolupament de la cultura i les identitats regionals. En formen part unes 300 cadenes de televisió de més de 30 països i entre els seus membres hi ha, per exemple, la britànica BBC, la italiana RAI, France Télévisions, la portuguesa RTP o l'austríaca ORF.   

 

"Allà on fa més mal" 

Quaranta-nou menors han estat assassinats des del 2013 pel seu pare o la parella o exparella de la mare, amb l'objectiu de fer mal a la dona. L'últim cas va passar el 23 de gener, a Valladolid. A Catalunya només hi ha un cas reconegut com a tal, el del Leo, un nen de 2 anys que va morir assassinat pel seu pare l'estiu del 2021 en un hotel de Barcelona. Ara, per primer cop, la seva mare ens dona el seu testimoni.  

El seu cas és molt recent i encara està "en un procés molt delicat de dol i trauma" i no vol que se la reconegui, però sí que creu que és el moment de parlar, per primer cop, de tot el que va viure. Per a ella, "era impensable" el que va passar el 23 d'agost de fa dos anys. "Fins i tot avui en dia, encara que soc conscient del que ha passat, em costa pensar que aquesta persona a qui he estimat realment, amb qui m'he casat, va poder arribar a aquest extrem amb l'objectiu de fer-me el pitjor mal possible."    

Fitxa tècnica  

Un documental de Laia Mestre Sopeña i Ricard Belis Garcia  

Producció: Roser Gispert Lafuente  

Il·lustracions: Clàudia Barberà Miró  

Fotografia: Marc Martínez Sarrado  

Muntatge i etalonatge: Moisès Casanovas Orce 

Anar al contingut