Dimarts, a partir de les 22.15

"A tocar de l'aigua" i "Pastors i ramats: un món que se'n va", dues noves sèries documentals al 33

Demà, a partir de les 22.15, el 33 estrena dues sèries documentals. "A tocar de l'aigua" recorre el curs de diversos rius que passen per la nostra geografia o bé hi neixen. Mentre que "Pastors i ramats: un món que se'n va" és una sèrie protagonitzada per pastors i pastores que, al llarg del nostre país, treuen a pasturar cada dia el seu ramat.

"A tocar de l'aigua"

Els sis capítols de la sèrie ressegueixen el curs de la Garona, la Noguera Pallaresa i el Segre i dels seus afluents, mentre es descobreixen els seus entorns naturals, les terres que reguen i el gran patrimoni arquitectònic i cultural que contenen. Coneixerem persones que en parlaran i també veurem les infraestructures hidràuliques que s'han anat construint al llarg del temps per aprofitar l'aigua. Els recorreguts, es faran a peu, amb canoa, amb bicicleta o amb tren, sempre respectant el medi natural i gaudint de tot el que ofereix.

En el primer capítol de la sèrie, "La Garona", que s'emet demà, es visita la Vall d'Aran, un territori muntanyós amb cultura i llengua pròpies, per seguir el recorregut del riu Garona des del seu naixement fins que entra en territori francès per anar a desembocar a l'oceà Atlàntic. Seguint la Garona, es visiten uns pobles i uns paisatges que mostren aspectes de la cultura i de l'entorn natural d'aquesta vall del nord de Catalunya.

 

"Pastors i ramats: un món que se'n va"

Malgrat fer la mateixa feina, cada pastor és un món, una forma particular de relacionar-se amb el ramat, un mosaic de veus i gestos units per l'estimació pels animals. I també un conjunt de converses amb persones que són allà on volen ser, perseverant tossudament per continuar l'ofici malgrat totes les dificultats. La sèrie és el testimoni viu d'una lluita silenciosa i plena de dignitat d'un món que se'n va.

En els dos capítols que s'estrenen demà coneixerem la vida i la feina d'Ernest Sitjes i de Gemma Clarena. Als entorns de la Pobla de Lillet hi viu l'Ernest. Ell i el seu ramat es mouen per terres del Berguedà, sobretot entre Bagà i la Pobla. La Gemma Clarena és pastora i també veterinària, i viu a la masia de cal Serrats, a Argençola. La Gemma i la seva família han construït en aquest racó de terra el seu projecte de vida

3cat.cat

Anar al contingut