Barcelona

La defensa demana "seny" als polítics perquè retirin les compareixences de Millet i Montull a la comissió del "cas Palau"

L'advocat de Jordi Montull, Jordi Pina, avança que ni Fèlix Millet ni el seu client respondran les preguntes de la comissió parlamentària que investiga el "cas Palau". Pina demana "seny" als polítics perquè retirin les compareixences de Millet i Montull. En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", Pina ha explicat que Millet i Montull van contactar també amb la presidència de la Generalitat i amb el vicepresident, Josep-Lluís Carod-Rovira, en les seves gestions per tirar endavant l'operació urbanística. Pina assegura que els contactes dels dos empresonats no poden suposar tràfic d'influències perquè enviaven molts correus i cartes a polítics. Els dos acusats han passat la seva primera nit a la presó de Can Brians.

Actualitzat
L'advocat de Jordi Montull ha anunciat al progama "Els matins" de TV3 que tant el seu client com Fèlix Millet no respondran cap pregunta en la compareixença que faran davant la comissió que estudia el "cas Palau" al Parlament.

Jordi Pina demana "seny" i "respecte" als polítics perquè no forcin els dos acusats a "passejar-se per la ciutat emmanillats i acompanyats pels mossos". La defensa argumenta que, si el que es busca és una "fotografia desprestigiadora", la tindran perquè Millet i Montull no es negaran a anar al Parlament, però assegura que no respondran cap pregunta. Per tot plegat Pina demana als membres de la comissió que facin marxa enrere i retirin les peticions de compareixences de Millet i Montull.

Contactes polítics

Millet i Montull van arribar fins a la presidència de la Generalitat per aconseguir tirar endavant l'operació urbanística de l'hotel del Palau de la Música. L'advocat de Jordi Montull, Jordi Pina, ha explicat a "El matí de Catalunya Ràdio" que els dos van contactar també amb la presidència de la Generalitat i amb el vicepresident, Josep-Lluís Carod-Rovira, en les seves gestions amb polítics.

Pina argumenta que també es va contactar amb altres forces polítiques, sobretot municipals. S'ha parlat, diu, amb Jordi Portabella, d'Esquerra Republicana, i amb Alberto Fernández Díaz, del PP. Tot i això, l'advocat assegura que no suposa cap mena de tràfic d'influències, sinó que Millet i Montull buscaven que l'operació tingués el màxim de consens i suport.

Segons la defensa, les cartes de Fèlix Millet al líder de CiU a Barcelona, Xavier Trias, en què li preguntava per l'operació de l'hotel del Palau i que consten a la interlocutòria en què la jutge del cas ordena presó, s'emmarcarien en aquests contactes polítics. Pina assegura que no constitueixen un delicte de tràfic d'influències perquè els exresponsables del Palau enviaven molts missatges electrònics i cartes d'aquest estil a molts polítics.

Pina ha insistit que Millet i Montull no poden influir en els testimonis del cas perquè només surten de casa per anar al despatx dels seus advocats. Posa com a exemple que a Montull l'han expulsat del club de tenis on el vam veure fa uns mesos fotografiat a la premsa jugant un partit. Segons la defensa, els seus clients van a la presó per calmar l'opinió pública i no poden influir sobre els testimonis perquè ningú els agafa ni el telèfon.

Dormint a Brians 2

Fèlix Millet i Jordi Montull han passat la primera nit entre reixes, a Can Brians. Inicialment se'ls va ingresar a la presó Model de Barcelona, però es va decidir a traslladar-los al centre penitenciari de Brians 2 per raons que encara es desconeixen.

La jutge que porta aquest sumari creu que hi ha indicis dels delictes de tràfic d'influències i apropiació indeguda. La magistrada ha fet empresonar preventivament Millet i Montull perquè considera que podrien destruir proves o influir en els testimonis del cas.

Millet i Montull van declarar com a imputats durant més de quatre hores davant la jutge d'instrucció número 10 de Barcelona, Míriam de Rosa Palacio, per la querella presentada per la fiscalia per suposades irregularitats en la frustrada construcció de l'hotel del Palau de la Música. A la sortida dels jutjats, ni l'un ni l'altre ni els seus advocats van fer cap comentari. No va ser fins hores després que va transcendir la decisió judicial. 

L'ordre de presó per a Millet i Montull arriba poc abans que faci un any de l'escorcoll dels Mossos d'Esquadra al Palau, que va destapar l'escàndol de l'espoli a la institució. Convé recordar que la fiscalia també va intentar en aquesta causa que el jutge instructor, Juli Solaz, enviés els dos autors confessos del robatori a la presó, però el jutge ho va desestimar i va dictar llibertat amb càrrecs per als acusats amb l'obligació de comparèixer mensualment al jutjat.

L'hotel dels embolics

El cas pel qual van a la presó com a mesura cautelar és el projecte de construcció d'un hotel al costat del Palau. Tot arrenca amb un conveni de permuta de finques que el 2006 van firmar el conseller d'Economia, Antoni Castells; el llavors primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Xavier Casas, i l'expresident de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Fèlix Millet.

Segons aquest conveni, una finca de la Generalitat qualificada de residencial perdia aquest valor a favor de tres finques del costat del Palau -qualificades inicialment com a equipament- per permetre la construcció de l'hotel. L'acord estipulava que la Generalitat havia de ser compensada per la pèrdua de valor del seu edifici. Per la seva banda, La Salle Comtal cedia la propietat de les seves finques al Palau a canvi que aquesta institució assumís el cost d'unes obres al centre.

Millet va cedir gratuïtament les finques a un tercer, Olivia Hotels, a canvi del compromís de pagar les obres a l'escola, quantificades en 4,5 milions d'euros; la compensació a la Generalitat, de 5,5 milions d'euros, i un pagament de 3,6 milions d'euros al Palau per la intermediació.

L'operació no es va acabar perquè abans que el canvi d'usos de les finques estigués aprovat es va destapar l'escàndol del desviament de fons del Palau. La fiscalia acusa Millet i Montull de fer valer la seva posició i influència per tirar endavant l'operació simulant que el Palau n'estava al capdavant, quan en realitat ja havia cedit la propietat a una empresa privada.

La jutge ja ha citat a declarar per a la setmana que ve, en qualitat de testimonis, el conseller d'Economia, Antoni Castells, i diversos càrrecs de la Generalitat i regidors de l'Ajuntament de Barcelona, com el titular d'Urbanisme, Ramon García-Bragado.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut