Barcelona

Presó sense fiança per a Fèlix Millet i Jordi Montull pel cas de l'hotel del Palau de la Música

Fèlix Millet i Jordi Montull han passat la primera nit entre reixes acusats dels delictes continuats de tràfic d'influències i apropiació indeguda. La jutge Míriam de Rosa Palacio en va decretar ahir al vespre presó incondicional sense fiança pel cas de l'hotel del Palau. La decisió d'enviar-los a la presó és per evitar que destrueixin proves o pressionin testimonis. Coneguda la decisió judicial, els exresponsables del Palau van ser traslladats dels calabossos de la Ciutat de la Justícia a la Model i han dormit al mòdul d'ingressos d'aquest centre penitenciari. Els advocats de Millet i Montull van anunciar que hi presentaran recurs. Creuen que la magistrada ha actuat motivada per la pressió social.

Actualitzat
La notícia va saltar a les vuit del vespre d'aquest dijous. La jutge havia decidit enviar Fèlix Millet i Jordi Montull a la presó provisional, de forma incondicional i comunicada. La magistrada atenia d'aquesta manera la petició de la fiscalia, que havia demanat la mesura cautelar més alta per als dos acusats.

La jutge ha argumentat que hi ha el risc que Millet i Montull destrueixin proves i interfereixin en la investigació, i per això ha decidit enviar-los a la presó Model de Barcelona, on van arribar a un quart de deu de la nit. No en sortiran fins que hagin d'anar a declarar a la comissió d'investigació que s'ha creat al Parlament. Segons la defensa, els seus clients van a la presó per calmar l'opinió pública i no poden influir sobre els testimonis perquè ningú no els agafa ni el telèfon.

Millet i Montull van declarar com a imputats durant més de quatre hores davant la jutge d'instrucció número 10 de Barcelona, Miriam de Rosa Palacio, per la querella presentada per la fiscalia per suposades irregularitats en la frustrada construcció de l'hotel del Palau de la Música. A la sortida dels jutjats, ni l'un ni l'altre ni els seus advocats van fer cap comentari. No va ser fins hores després que va transcendir la decisió judicial. 

L'ordre de presó per a Millet i Montull arriba poc abans que faci un any de l'escorcoll dels Mossos d'Esquadra al Palau, que va destapar l'escàndol de l'espoli a la institució. Convé recordar que la fiscalia també va intentar en aquesta causa que el jutge instructor, Juli Solaz, enviés els dos autors confessos del robatori a la presó, però el jutge ho va desestimar i va dictar llibertat amb càrrecs per als acusats amb l'obligació de comparèixer mensualment al jutjat.

L'hotel dels embolics

El cas pel qual van a la presó com a mesura cautelar és el projecte de construcció d'un hotel al costat del Palau. Tot arrenca amb un conveni de permuta de finques que el 2006 van firmar el conseller d'Economia, Antoni Castells; el llavors primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Xavier Casas, i l'expresident de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Fèlix Millet.

Segons aquest conveni, una finca de la Generalitat qualificada de residencial perdia aquest valor a favor de tres finques del costat del Palau -qualificades inicialment com a equipament- per permetre la construcció de l'hotel. L'acord estipulava que la Generalitat havia de ser compensada per la pèrdua de valor del seu edifici. Per la seva banda, La Salle Comtal cedia la propietat de les seves finques al Palau a canvi que aquesta institució assumís el cost d'unes obres al centre.

Millet va cedir gratuïtament les finques a un tercer, Olivia Hotels, a canvi del compromís de pagar les obres a l'escola, quantificades en 4,5 milions d'euros, la compensació a la Generalitat, de 5,5 milions d'euros, i un pagament de 3,6 milions d'euros al Palau per la intermediació.

L'operació no es va acabar perquè abans que el canvi d'usos de les finques estigués aprovat es va destapar l'escàndol del desviament de fons del Palau. La fiscalia acusa Millet i Montull de fer valer la seva posició i influència per tirar endavant l'operació simulant que el Palau n'estava al capdavant, quan en realitat ja havia cedit la propietat a una empresa privada.

La jutge ja ha citat a declarar per la setmana que ve, en qualitat de testimonis, el conseller d'Economia, Antoni Castells, i diversos càrrecs de la Generalitat i regidors de l'Ajuntament de Barcelona, com el titular d'Urbanisme, Ramon García-Bragado.

Apareixen les dues cartes

La nova direcció del Palau de la Música ha fet arribar a la fiscalia les dues cartes que l'exdirigent del Palau de la Música Jordi Montull va enviar als responsables municipals de Barcelona per comunicar-los que traspassaven a l'empresa Olivia Hotels la propietat de l'edifici on s'havia de construir l'hotel del costat del Palau.

Les cartes apareixen publicades en diversos diaris. En l'encapçalament se sobreentén que el llavors primer tinent d'alcalde de Barcelona, Carles Martí, estava al corrent de l'operació urbanística. Martí, cessat fa poc pel referèndum sobre la reforma de la Diagonal i actual primer secretari de la federació del PSC de Barcelona, havia negat, fins ara, saber-ne res.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut