Ezcaray

Arkaitz Goikoetxea confessa que ETA volia segrestar i assassinar el regidor socialista d'Eibar Benjamín Atutxa

La desarticulació, dimarts, del "complex Biscaia" d'ETA ha permès destarotar els plans de la banda terrorista i, poc a poc, es van coneixent més detalls de quines eren les seves intencions. El cap del comando, Arkaitz Goikoetxea, ha confessat que la banda volia segrestar i assassinar el regidor socialista d'Eibar Benjamín Atutxa, com va fer amb Miguel Ángel Blanco. Finalment, però, van desistir de fer-ho per la vigilància policial amb què comptava el regidor. El jutge de l'Audiència Nacional Fernando Grande Marlaska també era objectiu d'ETA. D'altra banda, la policia ha localitzat un tercer zulo a Getxo amb 30 quilos d'explosius.

Actualitzat

ETA volia segrestar i assassinar el regidor socialista d'Eibar, Benjamin Atutxa. Això ha confessat el presumpte responsable del "complex Biscaia", Arkaitz Goikoetxea, que també ha declarat que, entre els mesos de setembre i desembre de l'any passat, li van fer un seguiment però que no van poder dur a terme l'acció per la protecció policial que portava.

Segons Goikoetxea, ETA pretenia fer un segrest similar al del regidor popular d'Ermua, Miguel Ángel Blanco, per forçar el govern a negociar. Fonts de la investigació, però, han matisat la credibilitat que es pot donar a aquestes declaracions, perquè diuen que Goikoetxea està caient en moltes contradiccions.

Benjamín Atutxa Iza ha conegut la informació estant de vacances fora del País Basc, però, segons ha informat l'alcalde d'Eibar, Miguel de los Toyos, Atutxa "està tranquil, però preocupat per com reaccionarà la seva família". Atutxa, de 60 anys, és bascoparlant, està casat, té una filla i és regidor de Benestar Social a la seva localitat, a més de professor d'institut.

La Guàrdia Civil va escorcollar aquest dijous, durant més de set hores, el pis de seguretat que el "complex Biscaia" tenia al municipi d'Ezcaray, a La Rioja. L'escorcoll es va fer en presència d'un dels membres legals del comando. Encara no està clar si aquest domicili era el lloc on els terroristes fabricaven les bombes, però sí que hi ha constància que aquí s'havia allotjat el presumpte cap Arkaitz Goikoetxea per intentar fer un seguiment del jutge Fernando Grande Marlaska, que també té casa al poble, i contra el qual volien atemptar. A última hora de la nit la Guàrdia Civil va escorcollar un altre pis, propietat dels pares d'un dels altres detinguts, a Getxo, d'on van retirar abundant documentació.

Tres zulos

A més, la banda amagava en dos zulos descoberts a La Rioja 125 quilos de material explosiu per cometre atemptats així com abundant munició, detonants, temporitzadors i components elèctrics i eines per a la confecció d'artefactes explosius. També medicaments tranquil·litzants que reforcen la teoria del segrest.

Aquest divendres, la policia ha trobat un tercer zulo al barri d'Algorta, a Getxo. En aquest amagatall han trobat 30 quilos d'explosius, detonadors i diverses eines. També han localitzat dos punts de lliurament d'armes a Getxo i a la muntanya d'Urkiola, que és on van trobar el vehicle amb el qual els terroristes van fugir després d'atemptar contra la caserna de Legutiano.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut