Madrid

Família Couso: "Si al José l'hagués matat un etarra, tindria el suport del PP"

La família de José Couso, el càmera de Telecinco mort a l'Iraq a mans de soldats dels EUA, ha retret la limitació de la justícia universal promoguda pel PP i que pot comportar que s'arxivi el cas. La mare del càmera lamenta que els populars no tractin igual totes les víctimes.

RedaccióActualitzat

La proposició de llei que limita la capacitat dels jutges espanyols per jutjar crims comesos fora del país té conseqüències tan palpables com el possible arxivament del "cas Couso".

El 8 d'abril del 2003, el càmera de Telecinco José Couso moria a mans de soldats nord-americans que perpetraven un atac contra l'hotel on s'allotjava la premsa internacional a Bagdad. La família de Couso van presentar una querella al cap de quinze dies a l'Audiència Nacional contra tres militars. La justícia els ha reclamat quatre vegades per jutjar-los a Espanya. De moment, no ho ha aconseguit i ara, amb la limitació de la justícia universal, ho té encara més negre.

Davant aquest panorama, la família Couso ha viscut una jornada maratoniana de reunions i contactes amb els grups parlamentaris del Congrés. Maribel Permuy i Javier Couso, la mare i el germà del càmera, han trobat la complicitat de tots els partits polítics menys, naturalment, del Partit Popular, que és qui presentava la proposició.

S'han reunit amb el portaveu de Justícia del PP a la cambra baixa, José Miguel Castillo Calvín, i amb la diputada, Beatriz Escudero, en una trobada "bastant tensa i crispada", segons han dit els familiars. Han volgut "que veiessin la cara de la família d'una víctima", ha dit el germà.

La mare de Couso també ha tingut retrets prou eloqüents cap al govern espanyol: "Si a José l'hagués matat un etarra, tindria el suport del PP".

La interpretació que la família fa de la iniciativa del PP és que el president Rajoy ha cedit a les pressions internacionals. En concret, els Couso sospiten que en la recent trobada de Rajoy amb el president dels EUA, Barack Obama, haurien permutat relaxacions mútues: Rajoy relaxava la suspicàcia judicial contra els soldats del "cas Couso" i contra les escales dels vols de la CIA a Palma, i a canvi, Obama relaxava les exigències a Espanya en altres àmbits com l'econòmic.

Els Couso, malgrat el revés al Congrés, no es rendeixen. El germà de José Couo ho advertia a Twitter:

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut