Madrid

La crisi hipotecària als EUA provoca la segona caiguda més forta de l'any a la borsa espanyola

La borsa espanyola pateix la segona caiguda més important de l'any arrossegada per la crisi hipotecària dels Estats Units. La crescuda del nombre de morosos que no poden pagar la hipoteca amenaça el sistema bancari nord-americà. Això passa a la primera borsa mundial, i vol dir que no podem abaixar la guàrdia, perquè tot el que passa a l'altra banda de l'Atlàntic, a curt o a llarg temini, s'acaba notant.

Actualitzat
L'Ibex-35 ha anat de mal en pitjor, i al final de la jornada les pèrdues s'han accentuat, per acabar tancant amb la segona baixada més gran des que ha començat l'any i també la segona pitjor dels últims quatre anys.

El selectiu ha perdut prop d'un tres per cent. I això, sumat a la forta correcció de les últimes setmanes, fa que en poc més d'un mes s'hagi passat de fregar els 15.000 punts a aguantar-se amb prou feines per sobre dels 13.600.

De fet, és una situació que s'ha viscut a la majoria de borses europees, que s'han contagiat de la por que la crisi hipotecària als Estats Units pugui fer trontollar el sistema bancari del país. El refredament del mercat hipotecari, l'alça dels tipus d'interès i el sobreendeutament dels consumidors comencen a afectar l'economia nord-americana i, sobretot, els nord-americans, molts dels quals no poden assumir el pagament de la hipoteca.

Les famílies comencen a tenir seriosos problemes per pagar les hipoteques, i això ja ha arrossegat a la pràctica fallida algunes entitats que es dediquen a finançar crèdits de risc, és a dir, els que es fan a clients amb antecedents de morositat. New Century, la segona empresa del sector, o Acreedited, tenen tants impagats que veuen amenaçat el seu futur, i també el de tot el sector hipotecari.

Tot plegat en la primera economia mundial, i vol dir que no podem abaixar la guàrdia, perquè tot el que passa a l'altra banda de l'Atlàntic, a curt o a llarg temini, s'acaba notant.
Anar al contingut