Ciutat del Vaticà

Diversos països musulmans demanen que Benet XVI es disculpi per haver donat a entendre que l'islam no està lligat a la raó

Les declaracions de Benet XVI a Alemanya considerant un error l'ús de la violència en la defensa de les creences religioses segueixen provocant protestes a diversos països islàmics. El Parlament pakistanès ha aprovat una resolució on demana al pontífex que retiri les afirmacions que va fer sobre l'islam, i el Ministeri d'Afers Estrangers ha denunciat la seva ignorància sobre la religió musulmana. L'organització egípcia Germans Musulmans i autoritats religioses de Jordània, la Gran Bretanya, França i Turquia, país que el sant pare visitarà al novembre, també han criticat les afirmacions de Benet XVI. El portaveu del Vaticà, Federico Lombardi, ha matisat que el Papa respecta l'islam i el diàleg amb les altres religions.

Actualitzat

Cap al final de la segona visita de Benet XVI a Alemanya, el Papa va impartir una classe magistral a la Universitat de Ratisbona sobre el tema "la fe i la raó". Ratzinger va iniciar la seva reflexió recorrent a un diàleg entre un emperador bizantí i un erudit persa del segle XIV sobre la relació entre religió i violència. El Papa va dir, citant textualment unes paraules de l'emperador bizantí a l'erudit persa, "mostra'm també allò que Mahoma ha portat de nou, i trobaràs només coses dolentes i inhumanes, com la seva directiva de difondre a través de l'espasa la fe que ell predicava". Benet XVI utilitza aquesta referència bilbiogràfica per entrar en el nus de la serva lliçó: que la imposició de la fe mitjançant la violència és una cosa irracional. És a dir, "que no actuar segons la raó és contrari a la naturalesa de déu", mentre que per l'islam "déu és absolutament transcendent. La seva voluntat no està lligada a cap de les nostres categories, fins i tot a la de la racionalitat".

Aquestes referències contextuals no han trigat a desencadenar les crítiques de líders musulmans a Alemanya, Turquia i França, que han acusat Benet XVI de desconèixer l'islam i que les seves paraules estan carregades d'odi i ressentiment.

També a Egipte, els Germans Musulmans, la força opositora més important al país, han assegurat que "les declaracions del Papa del Vaticà fan malbé l'islam" i revifen la polèmica de les vinyetes de Mahoma. Aquesta crisi, desfermada arran de la publicació d'unes caricatures del profeta en què se'l dibuixava, entre altres formes, amb un turbant en forma de bomba, es va saldar amb diversos morts i una onada de protestes als països musulmans.

Davant les crítiques, Lombardi s'ha afanyat a matisar les paraules del sant pare i ha dit que Benet XVI respecta l'islam i cerca el diàleg entre les altres religions i cultures. A més, afegeix que "no era" la intenció del Papa fer "una anàlisi sobre el pensament musulmà, ni molt menys ofendre la sensibilitat dels creients".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut