Manual d'ús

2.3.1.1.3. Ús del terme "estatal"

Sense cap més especificació, el terme estatal es refereix a l’estat espanyol. Si l’apliquem a altres estats, oferim prou context o una referència geogràfica aclaridora.

 

El Suprem no té rang per anul·lar normes de caràcter estatal o autonòmic.

Volen que l’aeroport del Prat continuï sent de titularitat estatal.

S’han creat dos trams nous tant en la part estatal de l’impost com en la part autonòmica.

El caos econòmic i la repressió a Guinea Conakry van culminar amb greus aldarulls que van portar a relaxar el control estatal sobre l’economia.

Fem servir fórmules de designació rigoroses. No intercanviem nacional i estatal en els noms propis d’entitats que designem amb la forma oficial. Per regla general, evitem fer servir el terme estatal per referir-nos a l’àmbit geogràfic, cultural o esportiu espanyol sense una relació directa amb l’administració pública de l’estat. Si l’adjectiu estatal pot causar confusió, fem servir l’adjectiu espanyol o solucions equivalents.

   
Dani Pérez és un dels saxofonistes més reconeguts de l’escena estatal. Dani Pérez és un dels saxofonistes més reconeguts de l’escena espanyola.
Muchachito Bombo Infierno arriba a Barcelona després d’una gira estatal. Muchachito Bombo Infierno arriba a Barcelona després d’una gira per Espanya.
El Manresa ha tornat a la màxima categoria del bàsquet estatal. El Manresa ha tornat a la màxima categoria del bàsquet espanyol.
Ahir, la selecció estatal va debutar amb derrota a l’Europeu femení d'handbol davant de Romania. Ahir, la selecció espanyola va debutar amb derrota a l’Europeu femení d'handbol davant de Romania.

Busquem en cada cas la fórmula més natural i clara. Si hi ha diferents fórmules possibles, no repetim sempre la mateixa.

 

Catalunya està per sobre de la mitjana espanyola en nombre d’altes hospitalàries.

Catalunya està per sobre de la mitjana de l’estat espanyol en nombre d’altes hospitalàries.

Catalunya està per sobre de la mitjana de l’estat en nombre d’altes hospitalàries.

Catalunya està per sobre de la mitjana estatal en nombre d’altes hospitalàries.

TEMES:
ValorsServei públicQualitatPaísLlenguaIdentificacióEstereotips
Anar al contingut