Vingegaard saludant i Pogacar somrient, en el podi final del Tour (Reuters)
Vingegaard i Pogacar, en el podi final del Tour (Reuters)
ciclisme

Vingegaard trenca el domini de Pogacar i guanya el seu primer Tour de França

El danès ha guanyat tot just la segona cursa per etapes de la seva carrera, ni més ni menys que la ronda francesa

Xavi FrancèsActualitzat

Jonas Vingegaard s'ha proclamat campió del Tour de França 2022. El danès de 25 anys del Jumbo-Visma ha trencat l'hegemonia de Tadej Pogacar, campió de les dues últimes edicions, que ha quedat segon a 2 minuts 43 segons. 

Wout Van Aert ha estat el clar guanyador del mallot verd i ha aconseguit tres victòries d'etapa. El belga ha estat l'altre gran nom propi de la ronda francesa. El mallot de la muntanya se l'ha endut Simon Gesche i Pogacar, el de millor jove. 

Campió del Tour en l'edició que començava al seu país

Jonas Vingegaard s'emocionava davant les 15.000 persones que l'aclamaven en la presentació dels equips en el seu país un dia abans de començar el Tour de França. Per primera vegada la ronda francesa començava a Dinamarca i més de 2 milions de persones van omplir les carreteres del país.

Les coses, però no van començar bé per al corredor danès. En la cinquena etapa, ja a les llambordes de França, va perdre 13 segons per una avaria i Primoz Roglic, el corredor amb més galons de l'equip, va tenir una caiguda que el deixava pràcticament fora de la lluita per la general. Per segon any consecutiu la mateixa cursa el deixava a ell com el ciclista més ben situat a la classificació per agafar el timó de l'equip.

En la primera setmana ja va veure com Pogacar s'exhibia dues vegades i li prenia el mallot groc que duia provisionalment el seu company d'equip Wout Van Aert. Amb dues etapes al sarró i el liderat, semblava que aquest Tour seria una nova exhibició de l'eslovè, el tercer de forma consecutiva.

Però l'equip tenia un pla estudiat que havia elaborat curosament durant mesos, i en la primera gran etapa de muntanya al coll de Granon el van començar a executar. Els companys d'equip de Vingegaard van desbordar Pogacar amb un atac darrere l'altre al Galibier. El pla va funcionar i Pogacar es va enfonsar en l'última ascensió. El danès va complir amb la seva part i va aconseguir prendre-li el mallot groc al geni eslovè.

Vingegaard ha aguantat amb tossuderia els atacs de Pogacar 

A partir d'aquell moment l'objectiu del danès era resistir costi el que costi. Pogacar ho intentava una vegada rere l'altra amb atacs espectaculars, però Vingegaard s'aferrava a la seva roda. Una exhibició del caràcter del jove danès, que no ha tingut mai les coses fàcils. Fa cinc anys combinava la bicicleta amb una feina en una fàbrica de peix. El 2017 es va trencar el fèmur i va estar pràcticament un any sense competir. La seva manera de córrer obstinada i sense grans canvis de ritme el va dur a fitxar pel Jumbo uns anys després.

Allà es va trobar amb Wout Van Aert, un virtuós de la bicicleta capaç de guanyar etapes a l'esprint, però també de marcar el ritme en les grans etapes de muntanya.

Un gest d'esportivitat que ja és història del Tour

Les cames de Vingegaard anaven a més en cada etapa que passava i va arribar l'estocada final en l'última etapa de muntanya. Pogacar, fart de la tossuderia del líder va provar-ho també en la baixada del penúltim port. El mallot groc va patir una relliscada i va anar de ben poc que no va caure a terra. Uns metres més tard va ser l'eslovè qui va caure. I Vingegaard va decidir esperar-lo en un gest d'esportivitat que ja forma part de la història del Tour. 

 

Als 25 anys, Vingegaard ha guanyat més etapes en aquest Tour de França que en qualsevol altra Volta que ha disputat. I ha completat un Tour sense tenir cap pràcticament cap mal dia. El danès ha aconseguit la segona volta per etapes del seu palmarès i és ni més ni menys que un Tour de França.  El noi que tres anys enrere compaginava el ciclisme amb una feina en una fàbrica de peix, ha tocat el cel de groc als Camp Elisis de París. 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut