Vincenzo Nibali al podi del Giro (EFE)
Vincenzo Nibali al podi del Giro (EFE)
Ciclisme

Vincenzo Nibali aprofita la segona gran etapa del Giro als Alps per posar-se el mallot de líder

El ciclista italià ha culminat una gran remuntada en les dues etapes als ports dels Alps per situarse-se al primer lloc de la classificació del Giro, a falta de només una etapa fins al final de Torí. Nibali ha protagonitzat dues exhibicions consecutives

Daniel AlentoActualitzat

Vincenzo Nibali ha capgirat totalment la classificació del Giro en les dues etapes alpines d'aquest cap de setmana. Si divendres va retallar distàncies de forma considerable, en els 134 quilòmetres d'aquest dissabte ha culminat la feina aconseguint el liderat de la gran cursa italiana a falta de només una etapa per al final. En dos dies ha recuperat els 4 minuts i 43 segons que el separaven del primer lloc.

El seu equip, l'Astanà, ha començat a accelerar el ritme ja en el primer dels tres ports de primera categoria del dia, el col de Vars. En aquesta primera ascensió, l'únic dels favorits que ha provat sort ha estat Alejandro Valverde (Movistar), tot i que sense èxit. En aquesta pujada s'ha format l'escapada del dia, en què ha entrat Mikel Nieve (Sky), el nou rei de la muntanya.

En el segon gran port de l'etapa, la Bonnette, Nieve ha marxat en solitari buscant els punts que li feien falta per superar l'italià Damiano Cunego (Nippo-Vini Fantini)  en la classificació de la muntanya. Després de passar primer pel cim, s'ha deixat agafar per la resta de fugats. El grup dels homes importants de la general ha ajornat les hostilitats fins a la següent ascensió a La Lombarda.

Mentre, en el cap de cursa, l'estoni Raen Taaramäe (Katuixa) deixava enrere la resta d'escapats, al darrere l'Astanà tornava a posar a prova el líder Esteban Chaves (Orica). Michele Scarponi ha tornat a fer una sacsejada de consideració abans de l'atac del seu líder, Nibali. L'italià, després de dos atacs, ha marxat dels dos únics rivals que seguien encara a la seva roda, Chaves i Valverde. Un altre company seu que estava entre els fugats, Tanel Kangert, l'ha esperat per tirar d'ell uns metres.

Rigoberto Uran (Cannondale) ha atrapat Chaves i Valverde. El líder no ha pogut mantenir el ritme del seu compatriota i ha cedit per integrar-se en el grup d'Steven Kruijswijk (Loto NL). A dalt de La Lombarda, Nibali era la nova "maglia rosa" virtual. El descens fins al port de tercera on hi havia la meta, per una carretera estreta i plena de revolts, ha estat trepidant.

L'ascensió final era la més curta, però amb duríssimes rampes de fins al 10%. Taaramäe ha pogut mantenir la seva renda davant del colombià Darwin Atapuma (BMC) i Joe Dombrowski (Cannondale). Nieve ha entrat quart, sumant encara més punts en la seva lluita amb Cunego. Nibali no ha abaixat el seu ritme implacable mentre Chaves i Kruijswijk tornaven a cedir. Entremig, Valverde i Uran intentaven capturar l'italià. Els ha faltat molt poc.

A falta d'una etapa per arribar al final del Giro a Torí, Nibali és el nou líder amb 52 segons d'avantatge respecte de Chaves, 1.17 sobre Valverde i 1.50 al davant de Kruijswijk. L'etapa ens ha deixat una gran imatge: els pares del destronat colombià felicitant el seu botxí, a qui només  separen 161 quilòmetres per aconseguir el seu segon triomf al Giro d'Itàlia.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut