Anna Frank amb els colors de la Roma, el fotomuntatge dels radicals del Lazio
Anna Frank amb els colors de la Roma, el fotomuntatge dels radicals del Lazio
Futbol Internacional

Vergonya a Itàlia per una broma dels radicals del Lazio amb la imatge d'Anna Frank

Anna Frank, un símbol de l'holocaust, embrutat pels "tifosi" de l'equip italià de la Lazio. Van empaperar part de l'estadi amb adhesius amb fotografies de la nena assassinada pels nazis vestida amb la samarreta de l'equip rival de la Roma. Pretenia ser un insult, però ha mobilitzat mig Itàlia en contra

Actualitzat

Anna Frank va morir en un camp de concentració nazi quan tenia 15 anys. La seva imatge s'ha convertit en un símbol de l'holocaust. En un fotomuntatge, seguidors del club de futbol del Lazio van vestir la nena jueva amb l'uniforme de la Roma, l'etern rival. Diumenge passat jugaven a casa, al mateix estadi que comparteix amb la Roma, i els tifosi van deixar les fotos a la graderia de la corba sud, la que ocupen els seguidors rivals.

La provocació ha indignat. S'ha interpretat com un insult i el futbol italià, firmant llibres sobre l'holocaust ha volgut fer visible que la pretesa gracieta dels radicals de la Lazio és, en realitat, una vergonya. També ho veu així el president del propi club, Claudio Lottito, que s'ha presentat a una sinagoga amb una corona de flors en senyal de desgreuge.

Polítics i mitjans han condemnat els fets enèrgicament. Ja s'han identificat 16 sospitosos, però "Els Irreductibles" -així és com s'anomenen els radicals de la Lazio- ho troben, tot plegat, un circ mediàtic. La comunitat jueva, però, no ho veu com un fet menor. "Els Irreductibles" són coneguts per les seves fílies feixistes, com els tifosi de la Roma, tot sigui dit. I és aquesta realitat, tossuda el que més preocupa.

El missatge de la comunitat jueva, doncs, és aprendre dels errors i acabar amb aquests episodis insultants i vergonyosos. Talment com el missatge que de l'amagatall d'Amsterdam va escriure Anna Frank un diumenge de maig de 1944 en el seu cèlebre diari: "El que està fet no es pot desfer, però almenys es pot evitar que torni a passar."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut