Lamine Yamal en el darrer clàssic lluitant per una pilota amb Camavinga. (Foto: EFE)

365 dies després, l'extrem de 16 anys és una peça clau a l'onze de Xavi Hernández
Redacció Esport3 Actualitzat
TEMA:
Lamine Yamal

El 29 d'abril del 2023 és un dia per recordar a Can Barça. Lamine Yamal (13/07/2007) debutava amb el primer equip del FC Barcelona. El culer més jove que ha debutat a la Lliga: 15 anys, 9 mesos i 16 dies.

El de Rocafonda, amb el dorsal 41 a l'esquena, substituïa Gavi al minut 83. Els blaugranes van derrotar 4-0 al Betis en un partit que van dominar en tot moment. Lamine va debutar abans amb Xavi Hernández que amb el filial:

Debut de Lamine Yamal amb el primer equip (FC Barcelona)

La temporada va acabar amb el títol de Lliga celebrat al RCDE Stadium després de derrotar 2 a 4 a l'Espanyol . El desenllaç per al Barça Atlètic, però, va ser agredolç. A les semifinals dels play-offs d'ascens a Segona Divisió van caure eliminats pel Reial Madrid Castella. Un 3-0 a la tornada amb gol de penal al temps afegit de Sergio Arribas remuntava el 4-2 de l'anada favorable als de Márquez.

Lamine Yamal va debutar amb el Barça Atlètic el 6 de maig del 2023. Va jugar 23 minuts a l'empat a dos contra l'Eldenc, l'únic partit de fase regular que ha disputat amb el B. Més tard, seria convocat per a l'eliminatòria contra el filial madridista. La seva presència va ser gairebé testimonial. Tres minuts a l'anada i 25 a la tornada.

Nou dorsal, nova temporada

Xavi Hernández se'l va endur a l'stage de pretemporada del Barça dels Estats Units. Lamine, ja amb el dorsal 27, va jugar 11 minuts contra l'Arsenal (5-3) i 23 contra el Milà (1-0), i va descansar al clàssic jugat a Arlington (3-0).

En l'estrena a Montjuïc tampoc se'l va veure gaire. Només 10 minuts al Trofeu Joan Gamper contra el Tottenham Hotspur (4-2).

Les primeres jornades, Lamine era suplent. No obstant això, quan sortia com a revulsiu a la segona part deixava jugades d'alta qualitat. Els aficionats blaugranes guanyaven confiança i animaven un adolescent que estudia quart d'ESO.

Ja a la tercera jornada, va captivar els espectadors en la victòria del Barça a la Ceràmica 3 a 4: va fer l'assistència per obrir el marcador, va generar la jugada del gol de la victòria de Lewandowski i va sortir MVP del partit.

El gol es resistia

Lamine Yamal jugava bé, s'anava guanyant les oportunitats que l'entrenador li donava, però de cara a porta no hi havia manera. Al Nuevo Los Cármenes es va acabar la sequera. Finalment, el Barça va sortir amb un empat de Granada, incapaç de remuntar el 2 a 0 inicial.

S'aferra a la titularitat

Els aficionats demanaven més minuts per a l'extrem i Yamal s'ho guanyava al camp. Casualitat o no, després de la derrota a la final de Supercopa d'Espanya contra el Reial Madrid (1-4), va començar a ser fix a l'onze inicial.

Vuit partits consecutius titular, tres gols, dues assistències. Tret del partit a Montjuïc contra el Getafe (4-0), que no va jugar per descans, ha disputat la resta de partits. Només ha estat suplent en tres (Athletic Club a la Lliga, Atlètic de Madrid i Cadis).

Les estadístiques de Lamine

• LLIGA

Yamal porta 4 gols en Lliga: 3 al Granada i 1 al Mallorca, 3 assistències i és el tercer jugador que més xuts porta, amb un total de 18 (Lewandowski n'ha fet 33 i Joao Félix 22).

• CHAMPIONS

Ha estat titular a 7 dels 10 partits que el Barça ha disputat en competició europea. L'únic partit que no ha disputat és contra el Porto (2 a 1) . No ha marcat, però va fer l'assistència a Raphinha a la tornada contra el PSG i una altra a Ferran Torres contra l'Anvers (derrota 3-2).

• COPA DEL REI

Presència testimonial en aquesta competició. Només va jugar el partit de quarts contra l'Athletic Club. Lamine va marcar, però els blaugranes van caure eliminats a San Mamés (4-2 a la pròrroga)

• SUPERCOPA D'ESPANYA

Suplent a les semifinals i a la final. Contra l'Osasuna va sortir al minut 48 i va marcar el 2 a 0. A la final va jugar mitja hora, amb el marcador ja decidit per als blancs i sense oportunitat d'influir en el resultat i el joc de l'equip.