Sepp Kuss assaboreix els sis dies de vermell, divendres al cim del Tormalet
Sepp Kuss assaboreix els sis dies de vermell, divendres al cim del Tormalet
ciclisme

Per què tothom estima Sepp Kuss?

El flamant líder de La Vuelta, un dels gregaris més valorats del pilot mundial, viu els seus dies més feliços

Guim Fortuny GimbertActualitzat

S'acabi com s'acabi, Sepp Kuss mai no oblidarà el 2023. El seu any de més feina... i de més glòria. El ciclista nord-americà ha estat el gregari de luxe del Jumbo a les victòries a la general de la Volta a Catalunya i el Giro d'Itàlia, guanyades pel seu líder preferit, Primoz Roglic, i en el segon Tour consecutiu de Jonas Vingegaard.

A la Vuelta, la seva tercera prova de 21 dies del que portem d'any, ha deixat d'estar a l'ombra dels galls de l'imponent equip neerlandès per posar-se sota el focus principal. Madrid encara queda lluny, però el de Colorado viu els seus dies més feliços, animat per una afició que li professa un afecte especial. Les peticions de fotografies i d'entrevistes s'acumulen a la sortida i a l'arribada de cada etapa. No té un "no" per a ningú. Però, per què tothom estima Sepp Kuss?

El gregari somrient

Kuss no amaga el patiment intrínsec al ciclisme però, allunyat de l'agonia d'altres gregaris cèlebres, pedala amb gest suau i un mig somriure. Escalador de raça, com va demostrar el seu esprint endimoniat en una de les rampes més dures del Tormalet, portava l'adaptació a la muntanya a la sang. Nascut a la Durango nord-americana, envoltat de parcs naturals, va descobrir el ciclisme entrenant-se per millorar en l'esport familiar, l'esquí de fons. No en va el seu pare va ser entrenador de salts i olímpic a dos jocs d'hivern.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by La Vuelta (@lavuelta)

Ciclista de rebot

No va ser fins al 2016 que va començar a disputar les primeres competicions al seu país sense esquís i sobre dues rodes. En va tenir prou amb uns mesos per despuntar i exhibir-se en competicions com el Tour de Utah, considerada la prova més dura dels Estats Units. Grimpant per unes muntanyes que li són familiars, va cridar l'atenció de l'estructura del Jumbo, que des del 2018 ha estat la seva empresa a Europa.

Català d'adopció i "campió" del Tour de Lord

Als Països Baixos hi té els caps, però, com desenes de ciclistes, la casa de Kuss s'ubica a Andorra. A Encamp viu amb la seva dona, la tianenca Noemi Ferré, una aliança que li ha permès conèixer els ports del Pirineu com el jardí de casa seva. Tant és així que, gairebé sense adonar-se'n, va començar a guanyar etapes del popular Tour du Lord, la iniciativa que ha revolucionat el panorama cicloturista català. En pocs dies va rebre els populars premis, ideats a la vall del Solsonès: "birra", embotits, hamburgueses...

Els també carismàtics impulsors del Tour du Lord fins i tot li van preparar un comiat de solter. Dos dies després de la Diada, el podran tornar a felicitar: bufarà 29 espelmes. Una edat sensacional per a un ciclista que es troba en plena metamorfosi, envoltat d'afecte.

Anar al contingut