Naotoshi Yamada sempre portava un barret daurat, un xandall de l'equip olímpic nipó i un ventall decorat amb la bandera del seu país (Reuters)
Jocs Olímpics

Mor als 92 anys el japonès Naotoshi Yamada, conegut com "l'avi olímpic"

Yamada va assistir per primera vegada als Jocs de Tòquio quan tenia 38 anys, i des de llavors es va desplaçar a totes les seus dels Jocs d'estiu, i va sumar en total catorze "participacions" olímpiques

Actualitzat

El japonès Naotoshi Yamada, conegut com "l'avi olímpic", un sobrenom que es va guanyar perquè des dels Jocs de Tòquio 1964 havia assistit, com a espectador, a totes les cites olímpiques, 14 en total, ha mort als 92 anys. Yamada va assistir per primera vegada als Jocs de Tòquio quan tenia 38 anys, i des de llavors es va desplaçar a totes les seus dels Jocs d'estiu, i va sumar en total catorze "participacions" olímpiques.

Yamada va morir en un hospital de Tòquio per causes naturals el dia 9 de març passat, tot i que l'ancià esperava poder assistir als pròxims Jocs de Tòquio del 2020. "Sempre deia que els JJOO de Tòquio serien la culminació de la seva vida, dedicada a animar a les Olimpíades", va afirmar un familiar de Yamada.

L'"avi olímpic" va estar present en les cerimònies d'inauguració i clausura dels Jocs en ciutats tan diverses com Mèxic, Munic, Seül, Barcelona, Sydney, Pequín o Moscou, i afirmava ser l'única persona al món a haver completat tantes assistències olímpiques. Sempre vestit amb un barret daurat, un xandall de l'equip olímpic nipó i un ventall decorat amb la bandera del seu país, Yamada solia atreure l'atenció de les càmeres de mitjans japonesos i internacionals en cada edició dels Jocs.

Naotoshi Yamada va fundar en la dècada del 1960 una empresa de fabricació de cordes que després va ampliar els seus negocis als sectors hoteler i immobiliari, i tenia dos fills i cinc nets.

Anar al contingut