Curses per muntanya

L'Ultra Trail del Mont Blanc, cancel·lada per la pandèmia

Bea GarciaActualitzat

Segurament és la decisió que l'elit mundial de les curses per muntanya esperava atentament conèixer. L'Ultra Trail del Mont Blanc és aquella cursa que qualsevol amant d'aquest esport vol córrer almenys una vegada a la vida.

Per arribar a la línia de sortida no només cal un bon entrenament físic i mental, sinó haver aconseguit els punts necessaris i tenir sort al sorteig que es fa cada mes de gener. Cal dir que els primer anys no era tan difícil entrar-hi, però ara el volum de preinscrits és de més del 700% en alguna de les curses. Per sort, hi ha diferents distàncies on tots els corredors tenen cabuda, fins i tot els més petits.

No és només la cursa més admirada i desitjada a escala mundial, sinó un gran negoci per a Chamonix i la resta de poblacions dels tres països on passa la cursa (França, Itàlia i Suïssa).

El calendari de curses de muntanya per a molts corredors s'organitza en funció de la data de l'UTMB, que aquest any havia de ser entre el 24 i el 31 d'agost. Amb 31.400 preinscrits, i 10.000 corredors de 111 països dividits en 7 curses de diferents distàncies, desnivell i característiques, que havien d'estar a la línia de sortida . D'aquests, 810 corredors de l'estat. A més de 2.000 voluntaris i 180 persones d'assistència mèdica.

El 20 de març passat, l'organització ja va comunicar que estava treballant per poder dona una resposta al més aviat possible i sempre apel·lant a la responsabilitat i, evidentment, seguint les normes marcades per les autoritats del govern francès, que el 28 d'abril ja va anunciar que la temporada 2019-2020 de l'esport professional no es podria reprendre.

 

Aquest dimecres, l'organització ha comunicat a través de les seves xarxes socials que aquest any finalment la cursa no es farà, tot i que darrerament els rumors que havien circulat parlaven d'una possible edició reduïda només per als corredors d'elit.

 

 

Fa 18 anys que aquesta cursa omple els carrers de Chamonix i les poblacions arreu del Mont Blanc i l'organització ha decidit anul·lar-la basant-se entre 4 paràmetres vitals del seu ADN: la salut i la seguretat dels seus participants; una experiència completa per a tots; la muntanya al cor de totes les decisions; i la solidaritat i l'equitat:

"Renunciar a l'UTMB® Mont-Blanc significa ser solidari i responsable amb tots els corredors que no podrien participar perquè no poden viatjar, perquè no han pogut entrenar-se, perquè no s'ho poden permetre, perquè temen per la seva salut. Sense aquests milers de corredors procedents dels quatre racons de la planeta, l'UTMB® Mont-Blanc no tindria el mateix gust, la mateixa energia."

L'organització ha comunicat que tornarà als corredors el 55% de la inscripció, per les despeses ja fetes en aquests mesos de preparació, i serà decisió de cada corredor si vol donar també aquesta quantitat a les associacions solidàries amb què col·labora la cursa. I ha aclarit segurament un dubte que també tindrien tots els corredors sobre què passarà amb els punts que tenien i amb el sorteig per a aquest any, pensant en properes edicions:

"Sabem que participar en el UTMB® Mont-Blanc és un projecte a llarg termini: entrenament, punts de qualificació, sorteig. Per això els oferim l'oportunitat de beneficiar-se d'un lloc reservat perquè triï el 2021, 2022 o 2023. Rebran les condicions per utilitzar aquesta inscripció per correu electrònic abans de l'obertura de les inscripcions 2021."

L'organització també ha anunciat que aviat comunicarà una acció que està preparant per mobilitzar els aficionats a aquest esport "per fer del món un lloc millor".

Entre la llista de corredors d'elit que havien d'estar a la primera línia de sortida hi havia l'atleta de Sant Boi Pau Capell, que l'any passat es va convertir en el tercer català a imposar-se a la prestigiosa prova alpina després de Kilian Jornet i Núria Picas, amb un temps de 20 hores, 19 minuts i 7 segons cobrint una distància de 171 quilòmetres, amb un desnivell positiu de 10.000 metres. I que aquest any, tot i el confinament, continuava entrenant-se per poder tornar a endur-se aquest valuós trofeu:

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut