FUTBOL

Les dones tenen més risc de trencar-se el lligament creuat del genoll

El doctor Ramon Cugat explica per què percentualment hi ha més casos d'aquesta lesió en el futbol femení que en el masculí

Lluís Cervelló TorresActualitzat

Tres jugadores lesionades al lligament creuat del genoll en la mateixa temporada. Això li ha passat al Barça, amb Cata Coll, Bruna Vilamala i Jana Fernández. I, malauradament, no són casos aïllats. Si comptem futbol professional i amateur, en els darrers anys s'ha observat una tendència més gran d'aquest tipus de lesions en dones que en homes.

Un dels centres mèdics que ho està estudiant és l'Institut Cugat de Barcelona. Per què les dones es trenquen més el lligament creuat que els homes? El doctor Ramon Cugat, especialista en la matèria, apunta dos motius. Un és anatòmic.

"Les dones tenen la pelvis més oberta, els genolls més tancats i els peus més pronats, que és el que fa que els genolls se'n vagin cap a dins."

L'altre té a veure amb el cicle menstrual. La majoria de jugadores es lesionen en els dies d'ovulació.

"En aquest període, el teixit col·lagen que forma els tendons, els lligaments i ajuda els músculs es veu reduït en un 40%."

A la cantant Jennifer Rojo li hauria agradat ser futbolista professional. Ella també va tenir aquesta lesió i va passar pel quiròfan, on va ser operada pel doctor Cugat.

La jugadora argentina de l'Espanyol Marianela Szymanowski va estar dos anys i mig sense jugar. En aquest cas per una lesió al menisc el 2011 quan era futbolista del Rayo Vallecano. Però això forma part del passat. Ara agraeix la inversió mèdica que s'està fent en el futbol femení.

Al mes de setembre es farà a Barcelona un congrés mèdic orientat a les lesions de les jugadores de futbol.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut