Barça

Joan Laporta: "Ningú s'escaparà de la seva responsabilitat"

L'actual president del Barça rebat la carta oberta de Josep Maria Bartomeu i l'acusa de mentider. Laporta xifra el deute del club en 1.350 milions d'euros

Redacció Esport3Actualitzat

El president del Futbol Club Barcelona, Joan Laporta, ha comparegut en roda de premsa aquest dilluns per valorar la situació econòmica del club, un cop completada la "due dilligence" per examinar els comptes de l'anterior directiva. Laporta ja va anunciar fa uns dies que les pèrdues del Barça de la passada temporada són de 481 milions d'euros, molt superiors a les que estimaven. Laporta ha anunciat que el deute total del Barça puja a 1.350 milions d'euros.

Laporta ha fet una exposició inicial de la realitat econòmica del club que ha mostrat de forma crua la situació actual:

"El primer que vam haver de fer va ser demanar un crèdit pont de 80 milions d'euros perquè si no no podíem pagar les nòmines. També ens vam trobar que s'havien de fer unes obres urgents al Camp Nou per deteriorament de l'estadi, figuraven en un informe del 2019. Gràcies al fet que vam actuar amb celeritat aquest diumenge vam poder obrir l'estadi. També ens hem trobat que s'han cobrat per avançat el 50% dels drets de Lliga (79 M€). La despesa financera de l'entitat estava al 6% i era insostenible. Ara, em congratulo d'haver aconseguit un cèdit de 579 milions a l'1,7% d'interès. (...) Ens hem trobat una política de fitxatges i esportiva errònia i que genera molt mal a l'equip. Ens hem trobat una "piràmide invertida", amb contractes llargs per als jugadors veterans i curts per als joves. (...) Ens hem trobat amb primes a jugadors que van accedir a ajornar la seva fitxa, o 8 milions d'euros a una persona que buscava jugadors per Sud-amèrica. Són maneres de fer impròpies que tenen un cost molt alt per a l'entitat. (...) El tancament ens porta a unes pèrdues de 487 milions d'euros, amb 1.136 milions de despesa. L'impacte Covid-19 de la temporada 2020-21 és de 91 milions d'euros. La massa salarial general del club representa un 103% dels ingressos del club; pel que fa als salaris esportius, entre el 25 i el 35% més que els nostres competidors. El Barça té un patrimoni net negatiu de 451 milions d'euros; això ens ha obligat a fer un pla estratègic per convèncer els nostres creditors que tenim una entitat activa. El deute bancari s'ha incrementat enormement. Tot això forma part d'un modus operandi que se saltava tots els controls interns. Es fraccionaven factures, es fraccionava el deutre contret perquè no passés per l'assemblea, en diferents departaments."

Preguntat sobre si hi ha motius per demanar responsabilitats penals al president anterior, Laporta ha desgranat punt per punt la carta oberta publicada pel seu predecessor, i l'ha acusat de mentir en tots els apartats.  

"He rebut la carta de Josep Maria Bartomeu, ell ha volgut fer-la pública però és una carta plena de mentides i amb un esforç per justificar una gestió injustificable. Crec que és un exercici de desesperació. No comparteixo els números que presenta en absolut. Ningú s'escaparà de les seves responsabilitats. (...) Hi ha mentides a cada un dels 8 punts i m'he vist en l'obligació d'explicar-ho. (...) Vaig trobar la carta d'un oportunisme fora de lloc."

Laporta ha deixat clar que "buscarem solucions per depurar responsabilitats".  

"El que farem al setembre és explicar la 'due dilligence' i indicarem on creiem que s'han de depurar responsabilitats i altres tipus que es derivin. És després de la carta que ell és conscient que hi ha irregularitats durant la seva gestió. (...) No puc detallar quines seran les accions legals que imposarem perquè això ha de ser objecte d'un estudi acurat (...) però veig uns intents d'escapolir-se de les seves responsabilitats."

El president del Barça ha posat el punt a la negociació amb Alba, Busquets i Sergi Roberto, que, com Gerard Piqué, accediran a abaixar-se el sou per reduir la pesant massa salarial del club i permetre la inscripció de nous jugadors.  

"Estem satisfets per haver resolt aquesta qüestió amb el Piqué, a qui li agraeixo la bona predisposició. Hi ha jugadors que són jugadors de club i ara esperem que altres capitans actuïn en la línia del Piqué, les negociacions van molt bé i estan actuant molt bé tots ells. Jo entenc els jugadors: venen d'un diferiment salarial, i ara se'ls demana un altre esforç. Ho han d'anar assimilant, això no es fa d'avui per l'endemà. Tant Alba, com Busquets com Sergi Roberto s'estan portant molt bé i crec que en breu podrem arribar a un acord. (...) La idea és anar reestructurant-ho a tota la plantilla. L'any passat per Covid-19 ja van fer una reducció, d'uns 35 milions d'euros, i ara se'ls demana un segon esforç. Primer intentarem trobar una solució amb els capitans i després amb altres jugadors."

Laporta ha detallat que veu diferents línies per revertir la delicada situació econòmica del club.  

"Hem presentat un pla estratègic i hem rebut la credibilitat dels interlocutors. No hi ha risc de transformació en societat anònima. Tenim un projecte amb un marge potencial de creixement enorme. El pla estratègic us l'explicarà el conseller delegat al setembre."  

L'Espai Barça, un dels temes pendents de solució, tindrà canvis amb la nova directiva:

"El projecte ha esdevingut obsolet i ara el que estem fent és reestructurar-lo i resituar-lo perquè, entre altres coses, tots els abonats puguin mantenir el seu lloc. L'estem actualitzant i això ho fem amb la mínima afectació per als abonats i també amb un calendari previst que podrem complir. Parlo de tot l'espai Barça, incloent-hi les instal·lacions de les seccions. El nou Palau que preveiem serà de 15.000 espectadors, i no de 10.000."

Tot i la delicada situació de l'entitat, Laporta està convençut que la situació acabarà sent positiva tant en el capítol esportiu com en l'econòmic:

"Si aconseguim estar tots units, aquesta nova era al Barça serà molt exitosa. Els jugadors estan molt motivats, i ja es va començar a veure ahir. I nosaltres estem convençuts que revertirem la situació econòmica. Tenim una capacitat de generar ingressos encara molt forta."

Preguntat per si li va doldre la presentació de Messi amb el PSG, Laporta ha estat clar:  

"A Messi li tenim un agraïment etern. Ha sigut una relació bonica i exitosa, però és llei de vida. Hem avançat el post-Messi dos anys. És una sensació contradictòria veure'l presentar-se amb el PSG. Hauria preferit veure'l amb el Barça, però no era possible perquè hauríem posat l'entitat en risc. A Messi li desitjo el millor, m'agrada veure'l feliç. I ara potser serem rivals i ho haurem d'encaixar."    

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut