EN DIRECTE | PSG - Angers a les 21.00 per Esport3.cat (Reuters)
Lliga de Campions

Messi torna a fustigar Guardiola i el PSG tomba un City desafortunat (2-0)

Les estadístiques han estat favorables al City, i els anglesos segurament han merescut més, però la combinació de talent dels de Pochettino s'ha manifestat en dues llambregades letals, la segona, un preciós gol de Messi per l'escaire

Jordi SunyerActualitzat

L'adscripció incondicional de Pep Guardiola a una manera d'entendre el futbol és remarcable, admirable, fenomenal. El partit que el seu Manchester City ha perdut al Parc dels Prínceps (2-0) ha acabat sent un remake d'altres grans duels, finals europees incloses, que els mancunians han perdut de la mateixa manera: amb més pilota, amb més rematades, amb més passades, amb més de tot, i amb menys gols. Es guanya pocs cops jugant malament, però el concepte jugar bé és molt voluble. L'equip de Pochettino ha estat menys constant, més irregular, menys combinatiu, més vertical: però ha interpretat bé el pla del seu tècnic i així s'ha endut el seu primer triomf en la competició. I el City ha tornat a perdre, però tornarà a jugar un altre partit igual. Perquè també ha jugat bé.

Un s'imagina un duel entre parisencs i manchesterians com un sopar col·laboratiu de matrimonis econòmicament despreocupats, en una mansió exhuberant però lleugerament démodé. Els comensals porten la màscara de la simpatia mentre, al darrere, es preocupen de certificar silenciosament per què es mereixen ser allà. Pochettino ha servit amb lluïment i fruïció les millors menges del rebost: Leo Messi, Neymar da Silva, Kylian Mbappé. Guardiola li argumenta que són importants els ingredients, però ho és més la cuina, i al país del faux filet es presenta amb un fals davanter centre, Sterling. És la seva creació més reeixida. Paradoxalment, els convidats porten rellotges digitals barats: és moda. Beuen uns refrescos de cortesia mentre s'acomoden. Els visitants assumeixen la iniciativa de la conversa, gairebé dialoguen entre ells, desacomplexats i segurs, mentre els amfitrions es limiten a escoltar i a assentir, amb un rictus borrós de condescendència. No ha passat ni mig quart des que els plats són a taula quan s'obre el vi. I, a la primera copa, Pochettino deixa caure com un sac de rocs el primer argument que esvalota el menjador.

En el minut 7, Achraf, Messi, Mbappé i Neymar han combinat per primer cop; el brasiler ha raspallat la pilota en lloc de rematar-la, però un meritori, Idrissa Gana Gueye, ha arreplegat la pilota i l'ha rebentat amb una violència terrible en direcció a l'escaire. "Deixeu-vos de collonades i metàfores i porteu-me un entrecot a la brasa, per l'amor de Déu", transmet el batzac rabiós del senegalès.

Gueye connecta la rematada que significa l'1-0 per al PSG (Gonzalo Fuentes / Reuters)

El City no ha renunciat en cap moment a la seva doctrina, mentre el PSG buscava permanentment les peces del trident, inici i sovint final de les accions atacants locals. El cop de geni, però, l'ha exhibit Kevin de Bruyne, amb una delicada centrada amb l'exterior del peu dret a l'abast de molt pocs (25'): Sterling s'ha elevat per rematar al travesser, Donnarumma ha fregat l'esfèrica sense adonar-se'n i, amb tota la porteria per a ell, Bernardo Silva ha estavellat l'esfèrica a la fusta de forma inconcebible. La persistència proverbial dels de Guardiola es començava a veure recompensada amb un degoteig de rematades centrades, de Rodri (30') i de Kevin de Bruyne, assistit per Mahrez (34').

Sterling ha rematat al travesser i Bernardo Silva va a recollir un rebuig de Donnarumma (Benoît Tessier / Reuters)

Però quan els francesos s'arrencaven a córrer, eren imbatibles. Dues contres gairebé idèntiques, totes dues per l'esquerra, han culminat amb xuts de Neymar (alt, 33') i d'Ander Herrera (desviat per Éderson, 37'); en el córner derivat de la segona jugada, Mbappé ha hipnotitzat el seu defensor dins l'àrea abans de servir una passada de la mort que Marquinhos no ha sabut interpretar. El partit responia a les expectatives i el City tant hauria pogut marxar al descans amb un altre gol en contra, com amb un jugador menys (De Bruyne ha enforquillat la tíbia de Gueye en una trepitjada esgarrifosa de la qual s'ha escapolit amb una groga, 39') com amb l'empat, mitjançant una rematada de Rúben Dias en un córner que Donnarumma ha escopit (43').

Riyad Mahrez, frustrat davant les moltes ocasions perdudes pel Manchester City (Benoît Tessier / Reuters)

Mahrez, De Bruyne i Grealish eren un imant, també a la represa, electrons nerviosos que reclamaven l'esfèrica infructuosament per mirar de péixer Sterling o per trobar una línia de xut prometedora. L'algerià i el flamenc han replicat la seva associació de la primera meitat per tornar a posar a prova Donnarumma amb una rematada creuada (54'). El City s'atabalava i es frustrava, possiblement conscient que si no havia empatat contra un rival cada cop més garrepa era per culpa del seu propi desencert, i el PSG, molt més murri i pragmàtic, serrava les baules més dèbils dels citizens: Neymar ha estat a punt de sentenciar en una contra tombant uns dèbils Walker i Cancelo (67').

Messi pressiona una sortida de pilota d'Aymeric Laporte (Gonzalo Fuents / Reuters)

Perquè aquest era l'únic argument del PSG: un talent intermitent, però desbocat. I s'ha acabat traduint en el segon gol dels de Pochettino, el primer de Messi amb la samarreta que un dia va dissenyar Daniel Hechter, una altra plantofada al tècnic que el va acompanyar al cim del futbol, una fiblada al cor dels seguidors del Barça... o avui, potser, no de tots. El de Rosario ha provocat que el Parc dels Prínceps retingués l'alè amb una cursa vibrant, ha combinat amb Mbappé a la frontal i, després d'un precís cop d'esperó, ha enviat una rematada balística a l'escaire. París està curull de moments de joia i Messi n'ha regalat un de preciós al selecte públic del Parc dels Prínceps, que va dels indòmits del virage Auteuil a Ed Sheeran o Samuel Eto'o.

Una imatge gens habitual: Messi estirant-se per evitar que el City piqui una falta per sota la barrera (Benoît Tessier / Reuters)

El City de l'últim quart d'hora ha acabat transmetent una certa resignació, un punt de fatalisme, amb Sterling, Mahrez i el suplent Foden estavellant-se un cop i un altre contra la defensa parisenca i contra Donnarumma, en joc obert i amb la pilota parada. Les últimes propostes dels visitants, com en gran part de la vetllada, estaven indubtablement ben treballades als fogons, però a taula el tast era insípid. El menú local ha estat més irregular, però ha presentat plats inoblidables. Algú dels dos s'ha de dir i ha de presumir de guanyador, però per a la plebs que presenciava l'àpat pel forat del pany, la nit ha estat futbolísticament pantagruèlica.

En l'altre partit del grup, marcador inesperat; el Leipzig, que s'ha avançat ben aviat (5') mercès a Nkunku, ha vist com el Bruges li capgirava el marcador encara en el primer temps amb gols de Vanaken (que en suma dos en dos partits) i Mats Rits. En el grup C, l'Ajax ha superat amb certa comoditat un Besiktas delmat, mercès a dos gols de Steven Berghuis i del francès Sébastien Haller a la primera meitat, i suma dos triomfs en dos partits. S'han repetit els golejadors de Lisboa i Haller, després del pòquer al José Alvalade, ja suma cinc dianes a la competició. L'Sporting lisboeta, així, compta els partits per derrotes, perquè ha perdut al Westfalenstadion de Dortmund per culpa d'un gol de Donyell Malen.

Anar al contingut