Ciclisme

Els ciclistes professionals es planten i decideixen no participar en el Campionat d'Espanya

Els ciclistes professionals espanyols han decidit no prendre la sortida del Campionat d'Espanya de fons en carretera, que s'havia de disputar aquest diumenge a la localitat madrilenya de Móstoles. La decisió s'ha pres com a mesura de protesta arran d'una informació publicada avui pel diari "El País" sobre el contingut del sumari de l'Operació Port, que investiga una presumpta trama de dopatge en l'esport espanyol. Els ciclistes, que tenen la intenció de fer un comunicat oficial conjunt, estan debatent ara quin serà el seu pròxim moviment.

Actualitzat

Els ciclistes ho han justificat amb un comunicat que ha llegit el president de l'Associació de Ciclistes Professionals, José Rodríguez, en què confirma que "el Campionat queda suspès en senyal de protesta dels corredors en contra de totes les informacions aparegudes".

Els ciclistes havien començat la prova, però només 3 quilòmetres després, abans encara de la sortida llançada, s'han aturat i han decidit tornar cap als hotels. En aquells moments molts dels ciclistes no sabien què passava, pensaven que era una aturada habitual per culpa d'algun problema de trànsit o per alguna caiguda. Un cop reunits han decidit no disputar el Campionat d'Espanya en ruta.

D'entre els participants en el campionat estatal destaca la presència d'alguns dels ciclistes el nom dels quals apareix en la part del sumari que publica "El País". Els ciclistes opten per no fer declaracions de moment. La Federació Espanyola de ciclisme iniciarà accions legals contra els mitjans de comunicació que han filtrat fragments del sumari de l'Operació Port, ja que fins ara està sota secret de sumari.

L'Operació Port, al descobert

Tot i que l'anomenada Operació Port continua sota secret de sumari, la publicació d'una gran part dels detalls de la investigació ha fet trontollar els fonaments del ciclisme espanyol. Aquesta trama ja és l'escàndol de dopatge més gran de la història de l'esport espanyol, ja que el sumari revela que la xarxa que dirigia el metge canari Eufemiano Fuentes facilitava susbtàncies prohibides a 58 ciclistes, 15 dels quals pertanyien a l'equip Liberty Seguros de Manolo Saiz.

En la declaració del tècnic cantàbric davant del jutge surten noms i cognoms com els de Roberto Heras, que va exigir treballar amb Eufemiano Fuentes quan va arribar a l'equip de Saiz; Isidro Nozal, que ja va tenir problemes en superar la taxa permesa d'hematòcrit, o Marcos Serrano. El gallec, guanyador l'any passat d'una etapa del Tour, ha reconegut aquesta setmana que treballava amb Fuentes, però ha negat qualsevol implicació amb el dopatge.

El sumari també revela com la xarxa dirigida per Fuentes aconseguia material per a les transfusions i la conservació de la sang a través de centres mèdics públics, entre els quals el Centre de Farmàcia del Ministeri de Defensa, que col·laborava amb la trama, presumptament, sense saber-ho. La investigació també revela que durant l'últim Giro es van enviar bosses de sang a Itàlia, encara que no ha transcendit el nom de cap corredor. De tota manera, l'equip Phonak ha apartat provisonalment José Enrique Gutiérrez, tercer classificat en el Giro, que està sota sospita.

El fet que s'hagi fet públic aquest sumari posa en greu perill la participació de l'equip Astana-Würth, la nova denominació del Liberty Seguros, en el Tour, que començarà dissabte que ve a Estrasburg.

Continua la polèmica al voltant de Lance Armstrong

I enmig de tot aquest escàndol sobre el dopatge, continuen les declaracions i contradeclaracions sobre el presumpte dopatge de Lance Armstrong que va publicar el diari "Le Monde". El nord-americà Greg Lemond ha assegurat que el problema del dopatge és per culpa de la Unió Ciclista Internacional i dels organitzadors de les curses, mentre que els ciclistes només en són les víctimes, i diu que no li sorprèn el testimoni recent que acusa Armstrong d'haver-se dopat l'any 96. Cal dir que la relació entre Lemond i Armstrong no és bona: el primer va criticar la col·laboració del set vegades guanyador del Tour amb el doctor Michele Ferrari, i Armstrong va amenaçar Lemond dient que trobaria almenys deu testimonis per dir que prenia EPO.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut