Barça

El nou Palau Blaugrana de l'Espai Barça, aturat i sense projecte

Set anys després del referèndum de l'Espai Barça, el Nou Palau -que s'havia d'inaugurar aquest any 2021- no té tancat ni tan sols el projecte. La junta de Bartomeu va encarregar tres avantprojectes, amb el seu cost corresponent, que no han tingut cap utilitat fins ara

Xavi TorresActualitzat

El 25 d'abril del 2014 el soci del Barça va votar en un 72% a favor l'anomenat Espai Barça. Plantejat per la directiva de Josep Maria Bartomeu, el projecte s'havia d'acabar el 2021, o sigui, ara.

Invertits més de 100 milions d'euros i a l'espera de veure què passa amb l'estadi, sorprèn comprovar com el Nou Palau encara no té un projecte aprovat per la junta ni, per tant, el permís d'obres.

Seguint les bases del concurs impulsat pel Barça, el despatx americà HOK i el català TAC van ser escollits amb un avantprojecte que contemplava una passarel·la, el nou gran Palau per a 10.000 espectadors, un petit palau per a 2.000 persones, la pista de gel, per a 500, i 4 pistes poliesportives.

L'avantprojecte no va avançar perquè l'Ajuntament no veia amb bons ulls la passarel·la, perquè els límits amb el Club Esportiu Laietà estaven alterats i perquè el Barça no tenia dret sobre la parcel·la del Bowling ni opció de construir sobre el terreny on s'ubicarà la línia 9 del metro, que no acabarà fins al 2029.

Un cas que ha aixecat polseguera i del qual segur que es parlarà a l'Assemblea és el del pagament que va fer el Barça de Bartomeu d'un milió i mig d'euros al Laietà per compensar les possibles molèsties de soroll i pols que podrien causar les obres d'enderrocament del Miniestadi.

La Cadena SER va desvelar que el pagament, que es va fer en tres factures, es va fer abans de la demolició, i, per tant, sense saber si hi hauria molèsties. La junta de Bartomeu justifica l'operació per buscar la pau en l'entorn del barri.

L'any 2016: el primer avantprojecte

Així, doncs, nou avantprojecte. El petit palau i la pista de gel canvien de posició i desapareixen les pistes poliesportives. Com a novetat, a més, el Barça és obligat per l'Ajuntament a construir una estació d'autocars per evitar l'acumulació de grans vehicles al carrer en dies de partit de futbol.

Imatge de l'avantprojecte del 2016

Nou avantprojecte l'any 2018

Un any després, nou avantprojecte, amb el nou palau per a 15.000 espectadors perquè el Barça no havia pensat que amb un pavelló de 10.000 no es poden organitzar grans esdeveniments, com la Final Four de bàsquet o grans concerts. Els edificis queden molt comprimits i com el club no disposa de prou metres quadrats per fer l'obra, ha de fer una permuta de sostre edificable per avançar.

Imatge i ubicacions de l'avantprojecte del 2018

Un tercer avantprojecte l'any 2019

Diumenge, a l'Assemblea, Joan Laporta podria informar sobre què pensa fer amb tot plegat. S'esperava el Nou Palau per al 2021 i encara no hi ha ni projecte ni permís.

Proposta de l'avantprojecte del 2019

Jordi Moix dona explicacions

L'exvicepresident Jordi Moix, màxim responsable de l'Espai Barça en l'era Bartomeu, ha atès TV3 per demanar-li "a la Junta de Laporta que continuï endavant amb el projecte del nou palau".

Segons Moix:

"Podem estar tots molts tranquils perquè totes les operacions de l'Espai Barça han seguit els consells de l'auditor que ens ha guiat en aquest procés tan inusual en un club de futbol."

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut