Futbol

El coronavirus punxa la bombolla del futbol

Un estudi del Centre Internacional d'Estudis de l'Esport alerta que la crisi sanitària ha devaluat en un 28% de mitjana el valor de les plantilles de les grans lligues europees

Francesc LatorreActualitzat

En els últims anys era estrany no trobar-se un fitxatge que no arribés o superés la barrera dels 100 milions d'euros. Els 222 de Neymar, els 160 de Coutinho, els 135 d'Mbappé o els 100 d'Hazard en són bons exemples. Són xifres que podrien passar a la història, almenys per un temps. És una de les conclusions de l'estudi que ha dut a terme el Centre Internacional d'Estudis de l'Esport, una institució molt reconeguda a nivell mundial i que treballa de manera estreta amb FIFA, UEFA i molts clubs europeus, per exemple. Raffaele Poli n'és el director i alerta del canvi de tendència.

En els últims anys, els preus dels jugadors han arribat a uns nivells altíssims. L'impacte del coronavirus serà claríssim i, després de molt temps, tornarem a viure, segurament, una època de deflació.

L'estudi conclou que, de mitjana, les plantilles de les cinc grans lligues europees es devaluaran un 28% si el futbol no torna durant el mes de juny, amb la lliga italiana com la més afectada (-30'%). Per equips, el rànquing l'encapçala l'Olympique de Marsella, amb una pèrdua de valor de gairebé un 38%, seguit de l'Inter de Milà. El Reial Madrid ocupa el divuitè lloc, amb gairebé un 32 per cent de devaluació mitjana dels seus jugadors, i el Barça, el divuitè amb un 31'3%.

El CIES obté la variació en el valor de cada jugador a partir d'un algoritme que inclou paràmetres com l'edat, el rendiment més recent o la durada del contracte actual. Això fa que els jugadors més veterans estiguin perdent valor de manera més ràpida i contudent.

Seria el cas d'Ivan Rakitic. És un jugador de molta qualitat, però que ja és gran i està a la recta final de la seva carrera. En els últims mesos no ha tingut protagonisme i ara es troba que, per culpa del coronavirus, no pot demostrar res sobre la gespa. Això tindrà un impacte molt gran sobre el seu valor. El cas contrari el representen jugadors joves amb projecció, com Lautaro Martínez. Juga en un bon equip, és internacional i està fent gols. El seu valor de mercat també es veurà impactat pel coronavirus, però no amb la magnitud de jugadors més veterans.

Del proper mercat de fitxatges, n'hem parlat també amb Esteve Calzada, expert en economia del futbol.

Estem en un moment en què els directius dels clubs i els que han de prendre decisions a llarg termini no les poden prendre perquè no saben exactament quan es podrà tornar a jugar. Això, clarament, afecta també el preu dels jugadors. Sobretot, potser, aquells jugadors que acaben contracte l'any vinent i que potser a aquestes alçades ja s'haurien renovat, i que ara els gestors estan una mica a l'expectativa de com queda tot plegat. Podríem parlar que, amb un mercat excepcional com el que tenim al davant, els equips poderosos tindran avantatge a l'hora de comprar, perquè hi haurà equips més petits que tindran necessitat de vendre i tindran, en els seus pressupostos, capítols associats a la venda de jugadors. Per tant, aquell equip que tingui més poder adquisitiu estarà en una situació de negociar millor davant d'un equip que tingui necessitat de vendre

La FIFA, per protegir i reactivar l'economia dels clubs, prepara ja un pla d'ajudes econòmiques i estudia allargar la finestra de fitxatges.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut